Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 sztuki
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
4 ziarna
1 pęczek
20 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jagnięcinę kroimy w mniejsze kotleciki. Obsypujemy czarnym pieprzem oraz Delikatem do mięs Knorr. Marynujemy w musztardzie z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
Krok 2
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 5-8 minut. Podgotowane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Formujemy placek, który smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Krok 3
Zamarynowane kotleciki smażymy na patelni, nie dosmażając ich do końca.
Krok 4
Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę oraz gałązkę rozmarynu.
Krok 5
Następnie dodajemy łyżkę mąki, 0,5 l wody oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Dodajemy posiekaną miętę oraz mięso. Dusimy 2-3 minuty. Gotowe mięso podajemy z plackiem z tartych ziemniaków.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jagnięcina w miętowym sosie
Eleganckie danie z jagnięciny przypadnie do gustu smakoszom mięsa serwowanego z wyrazistymi sosami. Potrawę przyrządza się z combrów jagnięcych. Mięso zyskuje intensywny, dość pikantny smak dzięki marynacie przygotowanej na bazie musztardy Dijon, czosnku oraz rozmarynu. Następnie musisz delikatnie podsmażyć je na patelni. Po jakimś czasie zdejmij jagnięcinę z ognia i na tym samym tłuszczu, na którym się smażyła, usmaż posiekaną cebulę ze świeżym rozmarynem, dodaj wodę, esencję do duszonych mięs, mąkę i posiekaną miętę. Potem znów dorzuć mięso i duś, aż nabierze miękkości. Jagnięcinę w miętowym sosie serwuj na plackach ziemniaczanych. Możesz też podać ją na plackach z tartej marchewki lub cukinii. Potrawę udekoruj listkami świeżej mięty lub gałązką rozmarynu. Mięso w tej postaci będzie też dobrze komponować się z ziemniakami albo z włoskimi kopytkami gnocchi. Dołącz do niego również sałatkę z roszponki, grillowanej gruszki i sera z niebieska pleśnią. Dobierz swoje ulubione dodatki do tego smacznego dania. Przygotujesz je na bazie podanego przepisu.