Jagnięcina w miętowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina w miętowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

278 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

4 ziarna

1 pęczek

20 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagnięcinę kroimy w mniejsze kotleciki. Obsypujemy czarnym pieprzem oraz Delikatem do mięs Knorr. Marynujemy w musztardzie z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 5-8 minut. Podgotowane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Formujemy placek, który smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane kotleciki smażymy na patelni, nie dosmażając ich do końca.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 3

Krok 4

Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę oraz gałązkę rozmarynu.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 4

Krok 5

Następnie dodajemy łyżkę mąki, 0,5 l wody oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Dodajemy posiekaną miętę oraz mięso. Dusimy 2-3 minuty. Gotowe mięso podajemy z plackiem z tartych ziemniaków.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • nie mam mam

    nie mam mam , 20.10.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina w miętowym sosieJagnięcina w miętowym sosie

Eleganckie danie z jagnięciny przypadnie do gustu smakoszom mięsa serwowanego z wyrazistymi sosami. Potrawę przyrządza się z combrów jagnięcych. Mięso zyskuje intensywny, dość pikantny smak dzięki marynacie przygotowanej na bazie musztardy Dijon, czosnku oraz rozmarynu. Następnie musisz delikatnie podsmażyć je na patelni. Po jakimś czasie zdejmij jagnięcinę z ognia i na tym samym tłuszczu, na którym się smażyła, usmaż posiekaną cebulę ze świeżym rozmarynem, dodaj wodę, esencję do duszonych mięs, mąkę i posiekaną miętę. Potem znów dorzuć mięso i duś, aż nabierze miękkości. Jagnięcinę w miętowym sosie serwuj na plackach ziemniaczanych. Możesz też podać ją na plackach z tartej marchewki lub cukinii. Potrawę udekoruj listkami świeżej mięty lub gałązką rozmarynu. Mięso w tej postaci będzie też dobrze komponować się z ziemniakami albo z włoskimi kopytkami gnocchi. Dołącz do niego również sałatkę z roszponki, grillowanej gruszki i sera z niebieska pleśnią. Dobierz swoje ulubione dodatki do tego smacznego dania. Przygotujesz je na bazie podanego przepisu.