Jagnięcina w miętowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina w miętowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

4 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

4 ziarna

1 pęczek

20 gramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagnięcinę kroimy w mniejsze kotleciki. Obsypujemy czarnym pieprzem oraz Delikatem do mięs Knorr. Marynujemy w musztardzie z czosnkiem i rozmarynem. Odstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok 5-8 minut. Podgotowane ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wykładamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Formujemy placek, który smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane kotleciki smażymy na patelni, nie dosmażając ich do końca.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 3

Krok 4

Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę oraz gałązkę rozmarynu.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 4

Krok 5

Następnie dodajemy łyżkę mąki, 0,5 l wody oraz Sos do pieczeni ciemny Knorr. Dodajemy posiekaną miętę oraz mięso. Dusimy 2-3 minuty. Gotowe mięso podajemy z plackiem z tartych ziemniaków.

Jagnięcina w miętowym sosie - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • nie mam mam

    nie mam mam , 20.10.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina w miętowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab pieczony
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina w miętowym sosieJagnięcina w miętowym sosie

Eleganckie danie z jagnięciny przypadnie do gustu smakoszom mięsa serwowanego z wyrazistymi sosami. Potrawę przyrządza się z combrów jagnięcych. Mięso zyskuje intensywny, dość pikantny smak dzięki marynacie przygotowanej na bazie musztardy Dijon, czosnku oraz rozmarynu. Następnie musisz delikatnie podsmażyć je na patelni. Po jakimś czasie zdejmij jagnięcinę z ognia i na tym samym tłuszczu, na którym się smażyła, usmaż posiekaną cebulę ze świeżym rozmarynem, dodaj wodę, esencję do duszonych mięs, mąkę i posiekaną miętę. Potem znów dorzuć mięso i duś, aż nabierze miękkości. Jagnięcinę w miętowym sosie serwuj na plackach ziemniaczanych. Możesz też podać ją na plackach z tartej marchewki lub cukinii. Potrawę udekoruj listkami świeżej mięty lub gałązką rozmarynu. Mięso w tej postaci będzie też dobrze komponować się z ziemniakami albo z włoskimi kopytkami gnocchi. Dołącz do niego również sałatkę z roszponki, grillowanej gruszki i sera z niebieska pleśnią. Dobierz swoje ulubione dodatki do tego smacznego dania. Przygotujesz je na bazie podanego przepisu.