Roladki z ciasta francuskiego z warzywami
średnie
18 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
4 sztuki
1 szczypta
25 dekagramów
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 dekagramów
2 sztuki
55 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę, marchewki, pieczarki i papryki pokrój w kostkę.
Krok 2
Czosnek zrumień na rozgrzanym oleju, dołóż pozostałe składniki i chwilę smaż.
Krok 3
Dolej niewielką ilość wody, przypraw i duś przez 15 minut.
Krok 4
Ciasto rozmroź i pokrój na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj, nałóż farsz i zwiń w roladki. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Liście sałaty porwij na małe kawałki.
Krok 6
W rondelku rozgrzej 100 ml oleju, wsyp groszek i sałatę, wymieszaj. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut. Groszek z sałatą podawaj na talerzu obok roladek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej