Roladki z ciasta francuskiego z warzywami
średnie
8 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
4 sztuki
1 szczypta
25 dekagramów
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
50 dekagramów
2 sztuki
55 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę, marchewki, pieczarki i papryki pokrój w kostkę.
Krok 2
Czosnek zrumień na rozgrzanym oleju, dołóż pozostałe składniki i chwilę smaż.
Krok 3
Dolej niewielką ilość wody, przypraw i duś przez 15 minut.
Krok 4
Ciasto rozmroź i pokrój na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj, nałóż farsz i zwiń w roladki. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 5
Liście sałaty porwij na małe kawałki.
Krok 6
W rondelku rozgrzej 100 ml oleju, wsyp groszek i sałatę, wymieszaj. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj 15 minut. Groszek z sałatą podawaj na talerzu obok roladek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej