Roladki a'la greckie

Autor: Diana Baran

ratingratingratingratingrating

199

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 plastry

8 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel piersi kurczaka na cztery porcje, rozbij je jak na kotlet i dokładnie umyj. Następnie nasmaruj je odrobiną oliwy.

Krok 2

Oliwki, śliwki posiekaj. Obsyp kurczaka po jednej stronie przyprawą gyros i przyprawą w mini kostkach. Ułóż jeden plaster sera typu feta oraz oliwki i śliwki. Zwiń wszystko w roladkę (dobrze jest obwiązać roladki sznurkiem).

Krok 3

Smaż na odrobinie tłuszczu z każdej strony, aż mięso będzie gotowe. Można również po obsmażeniu wstawić roladki na kilka minut do piekarnika (wówczas warto dorzucić luzem kilka śliwek suszonych). Podawać z oliwkami i (opcjonalnie) plastrem ananasa. Pasuje zarówno do ryżu jak i świeżej bułki. Można podawać również na zimno - idealne nadaje się na kanapki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki a'la greckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej