Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

536 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

20 plastrów

20 sztuk

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj, osusz a następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem. Gotową marynatą posmaruj mięso i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane kawałki mięsa rozłóż na desce, śliwki pokrój w paseczki. Na każdy płat nałóż łyżeczkę śliwek oraz nieco pokruszonego sera.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Każdą porcję zroluj i owiń w dwa plastry boczku. Roladki smaż na rozgrzanym grillu po 15-20 minut, obracając co jakiś czas. Możesz je również upiec w piekarniku. Jako dodatek podaj żurawinę oraz Ketchup Hellmann’s Łagodny, którego pomidorowy smak będzie idealnie pasował do tej potrawy.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiemPikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem

Pierś z kurczaka nie musi być sucha, ani danie z nią – nie musi być nudne! Jeżeli chcesz urozmaicić swoją kuchnię i zaserwować na stole dobrze znane składniki, ale w nieco odmienionej wersji, dobrze trafiłaś. Nasza propozycja to roladki z kurczaka z pachnącą, suszoną śliwką i wędzonym góralskim serkiem owczym – oscypkiem. Te bogate w aromaty składniki stworzą doskonałą kompozycję z soczystym kurczakiem, śliwka nada mięsu słodyczy i a ser dymnego zapachu. Na dodatek podczas pieczenia delikatnie się roztopi, tworząc bardzo kuszące połączenie. Smak potrawy wyostrzysz dodając pikantną przyprawę Knorr, która powstała na bazie papryki, kolendry, czosnku, cebuli i ostrego pieprzu cayenne. Gotowe roladki możesz podawać z opiekanymi ziemniakami, frytkami, ryżem i ulubioną surówką. To danie doskonale nada się zarówno na obiad, jak i na kolację ze znajomymi.