Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
545 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

20 plastrów

20 sztuk

150 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj, osusz a następnie każdą z nich przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem. Gotową marynatą posmaruj mięso i odstaw na 20 minut w chłodne miejsce.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane kawałki mięsa rozłóż na desce, śliwki pokrój w paseczki. Na każdy płat nałóż łyżeczkę śliwek oraz nieco pokruszonego sera.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 3

Krok 4

Każdą porcję zroluj i owiń w dwa plastry boczku. Roladki smaż na rozgrzanym grillu po 15-20 minut, obracając co jakiś czas. Możesz je również upiec w piekarniku. Jako dodatek podaj żurawinę oraz Ketchup Hellmann's Łagodny, którego pomidorowy smak będzie idealnie pasował do tej potrawy.

Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiemPikantne roladki z kurczaka ze sliwka i oscypkiem

Pierś z kurczaka nie musi być sucha, ani danie z nią – nie musi być nudne! Jeżeli chcesz urozmaicić swoją kuchnię i zaserwować na stole dobrze znane składniki, ale w nieco odmienionej wersji, dobrze trafiłaś. Nasza propozycja to roladki z kurczaka z pachnącą, suszoną śliwką i wędzonym góralskim serkiem owczym – oscypkiem. Te bogate w aromaty składniki stworzą doskonałą kompozycję z soczystym kurczakiem, śliwka nada mięsu słodyczy i a ser dymnego zapachu. Na dodatek podczas pieczenia delikatnie się roztopi, tworząc bardzo kuszące połączenie. Smak potrawy wyostrzysz dodając pikantną przyprawę Knorr, która powstała na bazie papryki, kolendry, czosnku, cebuli i ostrego pieprzu cayenne. Gotowe roladki możesz podawać z opiekanymi ziemniakami, frytkami, ryżem i ulubioną surówką. To danie doskonale nada się zarówno na obiad, jak i na kolację ze znajomymi.