Sos serowy do nachos na zimno

- Krok 1Do miski przełóż majonez oraz jogurt – wymieszaj razem.
- Krok 2W rondelku podgrzej mleko, dodaj serek topiony i rozpuść go mieszając. Następnie dodaj starty ser i również rozpuść go.
- Krok 3Rozpuszczone sery przełóż do miski z majonezem oraz jogurtem, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Posyp natką.

Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – nieodłącznie serwowana jest z sosem serowym. W tym przepisie, pokazujemy jak zrobić zimny, gęsty i niezwykle smaczny serowy dip. Jego bazą jest dobry majonez, jogurt naturalny i co najmniej dwa rodzaje sera roztopione uprzednio w mlecznej kąpieli. Oprócz nachosów – zarówno tych naturalnych, bez przypraw lub tych o różnych smakach – możesz w nim maczać krakersy, paluszki lub chipsy ziemniaczane, a także tzw. crudities czyli słupki ze świeżych warzyw, np. papryki, selera naciowego i marchewek. To przekąska idealna na każdą imprezę lub do chrupania przed telewizorem. Możesz też lekko zmodyfikować przepis – do sosu do nachosów pasuje też odrobina ostrego chili. Jego smak wzbogacą też zioła, czosnek lub marynowane ziarna kolorowego pieprzu.