Sos serowy do nachos na zimno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

305 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przełóż majonez oraz jogurt – wymieszaj razem.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 1

Krok 2

W rondelku podgrzej mleko, dodaj serek topiony i rozpuść go mieszając. Następnie dodaj starty ser i również rozpuść go.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 2

Krok 3

Rozpuszczone sery przełóż do miski z majonezem oraz jogurtem, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Posyp natką.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do nachos na zimnoSos serowy do nachos na zimno

Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – nieodłącznie serwowana jest z sosem serowym. W tym przepisie, pokazujemy jak zrobić zimny, gęsty i niezwykle smaczny serowy dip. Jego bazą jest dobry majonez, jogurt naturalny i co najmniej dwa rodzaje sera roztopione uprzednio w mlecznej kąpieli. Oprócz nachosów – zarówno tych naturalnych, bez przypraw lub tych o różnych smakach – możesz w nim maczać krakersy, paluszki lub chipsy ziemniaczane, a także tzw. crudities czyli słupki ze świeżych warzyw, np. papryki, selera naciowego i marchewek. To przekąska idealna na każdą imprezę lub do chrupania przed telewizorem. Możesz też lekko zmodyfikować przepis – do sosu do nachosów pasuje też odrobina ostrego chili. Jego smak wzbogacą też zioła, czosnek lub marynowane ziarna kolorowego pieprzu.