Sos serowy na zimno - z serka topionego: dip | Przepisy.pl pixel

Sos serowy do nachos na zimno

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
386 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

6 łyżek

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przełóż majonez oraz jogurt – wymieszaj razem.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 1

Krok 2

W rondelku podgrzej mleko, dodaj serek topiony i rozpuść go mieszając. Następnie dodaj starty ser i również rozpuść go.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 2

Krok 3

Rozpuszczone sery przełóż do miski z majonezem oraz jogurtem, wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Posyp natką.

Sos serowy do nachos na zimno - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy do nachos na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do nachos na zimnoSos serowy do nachos na zimno

Meksykańska przekąska numer jeden – nachos, czyli kukurydziane chrupki w kształcie trójkątów – nieodłącznie serwowana jest z sosem serowym. W tym przepisie, pokazujemy jak zrobić zimny, gęsty i niezwykle smaczny serowy dip. Jego bazą jest dobry majonez, jogurt naturalny i co najmniej dwa rodzaje sera roztopione uprzednio w mlecznej kąpieli. Oprócz nachosów – zarówno tych naturalnych, bez przypraw lub tych o różnych smakach – możesz w nim maczać krakersy, paluszki lub chipsy ziemniaczane, a także tzw. crudities czyli słupki ze świeżych warzyw, np. papryki, selera naciowego i marchewek. To przekąska idealna na każdą imprezę lub do chrupania przed telewizorem. Możesz też lekko zmodyfikować przepis – do sosu do nachosów pasuje też odrobina ostrego chili. Jego smak wzbogacą też zioła, czosnek lub marynowane ziarna kolorowego pieprzu.