Składniki
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
1 szklanka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę. Do rondelka wrzuć margarynę i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj cebulę i podsmażaj, często mieszając.
Krok 2
Gdy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki, energicznie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko i często mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.
Krok 3
Do gotujących się składników wsyp starty cheddar, serek topiony oraz krążki jalapeno. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia serów. Na koniec całość dopraw do smaku przyprawą Knorr. Gotowy sos serowy z jalapeno przelej do miseczek i podawaj natychmiast po przygotowaniu w towarzystwie nachosów lub innych chrupiących przekąsek typu snack.
Dobra rada:
Aby sos serowy do nachos był jeszcze bardziej pikantny, możesz do niego dosypać mieloną ostrą paprykę. Wierzch sosu udekoruj listkami kolendry, która nada potrawie typowo meksykańskiego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos serowy do nachos na ciepło
Ciepły, gęsty i pikantny sos serowy jalapeno, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakterystycznym trójkątnym kształcie, to najlepsza przekąska na zorganizowaną dla znajomych imprezę lub wspólne oglądanie meczu. Jego smak dopieści wasze kubki smakowe. Nachos z serowym sosem na ciepło to zestawianie znane jest wielu osobom pewnie z kin, gdzie właśnie tak się je podaje. Nie jest jednak powiedziane, że w sosie nie można by maczać domowych frytek z ziemniaków, selera lub marchewki, albo polać nim grillowanych warzyw lub ugotowanych różyczek brokułów bądź kalafiora. Warto spróbować!
Dla kogo?
Aromatyczny i pełen smaku sos serowy na ciepło polubi każdy smakosz różnorodnych serów oraz chrupiących nachosów, zapiekanek warzywnych, makaronów i pieczonych mięs.
Na jaką okazję?
Popołudniowy grill na świeżym powietrzu, spotkanie ze znajomymi, a może rodzinny wieczór z ciekawym filmem? Wraz z zestawem chrupiących przekąsek doskonale się sprawdzi sos serowy na ciepło, który dzięki dodatkowi pikantnej papryczki jalapeno, doskonale podkreśli smak nachosów i innych dodatków.
Czy wiesz, że?
Jalapeno zaliczane jest do grupy papryczek chili. Wyróżnia się ona niewielkimi rozmiarami oraz trójkątnym kształtem, a jej ostrość zależy od klimatu oraz sposobu uprawy. Z dojrzałych owoców przygotowuje się chipotle – wędzoną paprykę dodawaną do wielu typowo meksykańskich potraw jak salsy, tortille, burrito czy zawijanych wrapów.
Dla urozmaicenia:
Sos serowy z jalapeno będzie tak samo dobrze pasował również do innych podawanych na ciepło przysmaków jak drobiowe nuggetsy i skrzydełka czy kawałki ryby w chrupiącej panierce. Można nim również polać ugotowane na parze lub krótko smażone warzywa, a nawet przygotować zapiekankę makaronową. Jeden sos a tyle możliwości!