Sos serowy z jalapeno do nachos - przepis: dip | Przepisy.pl pixel

Sos serowy do nachos na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

638 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

440 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę. Do rondelka wrzuć margarynę i zacznij podgrzewać. Gdy tłuszcz się roztopi, dodaj cebulę i podsmażaj, często mieszając.

Sos serowy do nachos na ciepło - Krok 1

Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, dodaj łyżkę mąki, energicznie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Następnie wlej mleko i często mieszając, doprowadź do wrzenia. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejsz ogień.

Sos serowy do nachos na ciepło - Krok 2

Krok 3

Do gotujących się składników wsyp starty cheddar, serek topiony oraz krążki jalapeno. Wszystko podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia serów. Na koniec całość dopraw do smaku przyprawą Knorr. Gotowy sos serowy z jalapeno przelej do miseczek i podawaj natychmiast po przygotowaniu w towarzystwie nachosów lub innych chrupiących przekąsek typu snack.

Sos serowy do nachos na ciepło - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sos serowy do nachos był jeszcze bardziej pikantny, możesz do niego dosypać mieloną ostrą paprykę. Wierzch sosu udekoruj listkami kolendry, która nada potrawie typowo meksykańskiego aromatu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos serowy do nachos na ciepło - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos serowy do nachos na ciepłoSos serowy do nachos na ciepło

Ciepły, gęsty i pikantny sos serowy jalapeno, w którym zanurzysz kukurydziane chrupki o charakterystycznym trójkątnym kształcie, to najlepsza przekąska na zorganizowaną dla znajomych imprezę lub wspólne oglądanie meczu. Jego smak dopieści wasze kubki smakowe. Nachos z serowym sosem na ciepło to zestawianie znane jest wielu osobom pewnie z kin, gdzie właśnie tak się je podaje. Nie jest jednak powiedziane, że w sosie nie można by maczać domowych frytek z ziemniaków, selera lub marchewki, albo polać nim grillowanych warzyw lub ugotowanych różyczek brokułów bądź kalafiora. Warto spróbować!

Dla kogo?

Aromatyczny i pełen smaku sos serowy na ciepło polubi każdy smakosz różnorodnych serów oraz chrupiących nachosów, zapiekanek warzywnych, makaronów i pieczonych mięs.

Na jaką okazję?

Popołudniowy grill na świeżym powietrzu, spotkanie ze znajomymi, a może rodzinny wieczór z ciekawym filmem? Wraz z zestawem chrupiących przekąsek doskonale się sprawdzi sos serowy na ciepło, który dzięki dodatkowi pikantnej papryczki jalapeno, doskonale podkreśli smak nachosów i innych dodatków.

Czy wiesz, że?

Jalapeno zaliczane jest do grupy papryczek chili. Wyróżnia się ona niewielkimi rozmiarami oraz trójkątnym kształtem, a jej ostrość zależy od klimatu oraz sposobu uprawy. Z dojrzałych owoców przygotowuje się chipotle – wędzoną paprykę dodawaną do wielu typowo meksykańskich potraw jak salsy, tortille, burrito czy zawijanych wrapów.

Dla urozmaicenia:

Sos serowy z jalapeno będzie tak samo dobrze pasował również do innych podawanych na ciepło przysmaków jak drobiowe nuggetsy i skrzydełka czy kawałki ryby w chrupiącej panierce. Można nim również polać ugotowane na parze lub krótko smażone warzywa, a nawet przygotować zapiekankę makaronową. Jeden sos a tyle możliwości!