Dip paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, szalotkę, chili i czosnek zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie warzywa wyjmij i wystudź, obierz ze skóry, z papryki usuń gniazdo nasienne. Przełóż do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko.

Dip paprykowy - Krok 1

Krok 2

Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty.

Dip paprykowy - Krok 2

Krok 3

Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.

Dip paprykowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dipu można dodać łyżeczkę wędzonej papryki w proszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip paprykowyDip paprykowy

Pikantny dip paprykowy będzie smacznym uzupełnieniem grillowanych i pieczonych mięs, warzyw z rusztu oraz makaronów. Przygotujesz go dość szybko – wystarczy, że wcześniej upieczesz w piekarniku zawinięte w folię aluminiową: paprykę, czosnek, szalotkę oraz papryczkę chili. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być gotowe. Przełóż je do miksera, dodaj sok z cytryny oraz jajko i powoli miksując, dolewaj oliwę. Kiedy sos zrobi się gęsty i gładki, przełóż go do miski i dopraw. Wykorzystaj do tego posiekaną kolendrę i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Jeśli chcesz zagęścić całość, jeszcze podczas miksowania wsyp do niego uprażone wcześniej na patelni orzechy włoskie. Dip paprykowy będzie świetnie współgrał z wieloma przekąskami. Podawaj go w zestawieniu z pieczywem, deską serów oraz świeżymi warzywami. Będzie też doskonały do mięsnych i warzywnych szaszłyków. Z podanego powyżej przepisu dowiesz się, jak przygotować dip paprykowy. Wypróbuj ten smaczny dodatek w połączeniu ze swoimi ulubionymi daniami.