Dip paprykowy - przepis na dip z pieczonej papryki | Przepisy.pl pixel

Dip paprykowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

304 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę, szalotkę, chili i czosnek zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 °C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie warzywa wyjmij i wystudź, obierz ze skóry, z papryki usuń gniazdo nasienne. Przełóż do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko.

Dip paprykowy - Krok 1

Krok 2

Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty.

Dip paprykowy - Krok 2

Krok 3

Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.

Dip paprykowy - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do dipu można dodać łyżeczkę wędzonej papryki w proszku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip paprykowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip paprykowyDip paprykowy

Pikantny dip paprykowy będzie smacznym uzupełnieniem grillowanych i pieczonych mięs, warzyw z rusztu oraz makaronów. Przygotujesz go dość szybko – wystarczy, że wcześniej upieczesz w piekarniku zawinięte w folię aluminiową: paprykę, czosnek, szalotkę oraz papryczkę chili. Po kilkunastu minutach warzywa powinny być gotowe. Przełóż je do miksera, dodaj sok z cytryny oraz jajko i powoli miksując, dolewaj oliwę. Kiedy sos zrobi się gęsty i gładki, przełóż go do miski i dopraw. Wykorzystaj do tego posiekaną kolendrę i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy z białym pieprzem. Jeśli chcesz zagęścić całość, jeszcze podczas miksowania wsyp do niego uprażone wcześniej na patelni orzechy włoskie. Dip paprykowy będzie świetnie współgrał z wieloma przekąskami. Podawaj go w zestawieniu z pieczywem, deską serów oraz świeżymi warzywami. Będzie też doskonały do mięsnych i warzywnych szaszłyków. Z podanego powyżej przepisu dowiesz się, jak przygotować dip paprykowy. Wypróbuj ten smaczny dodatek w połączeniu ze swoimi ulubionymi daniami.