Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
100 mililitrów
5 sztuk
1 sztuka
40 gramów
40 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
null gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.
Krok 2
Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Krok 3
Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości. Filiżanki włóż do blaszki.
Krok 4
Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz 30 minut. Sos sałatkowy do mizerii Knorr połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami. Podawaj do pianki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej