Pianka z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pianka z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

108 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

100 mililitrów

5 sztuk

1 sztuka

40 gramów

40 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.

Pianka z buraków  - Krok 1

Krok 2

Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Pianka z buraków  - Krok 2

Krok 3

Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości. Filiżanki włóż do blaszki.

Pianka z buraków  - Krok 3

Krok 4

Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz 30 minut. Sos sałatkowy do mizerii Knorr połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami. Podawaj do pianki.

Pianka z buraków  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pianka z buraków  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej