Tartaletki z cukinią

i czarnymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

185 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

2 sztuki

0.5 sztuki

0.25 szklanki

13 dekagramów

3 łyżki

2 sztuki

20 sztuk

15 dekagramów

125 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, pieprz oraz margarynę i rozetrzyj dokładnie w mące palcami. Rozmieszaj jajko z wodą i wlej do mąki z margaryną. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dolej jeszcze wody. Owiń ciasto folią i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto na dnie foremki kilka razy widelcem. Piecz 8 minut do momentu, kiedy tartaletki nabiorą złotego koloru.

Krok 3

Rozpuść 0,5 kostki Knorr w 0,25 szklanki wrzątku.

Krok 4

Pokrój w plasterki cukinię i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj oliwki i bulion. Duś na dużym ogniu do momentu, gdy bulion odparuje.

Krok 5

Pokrój ser na plasterki. Następnie wymieszaj śmietanę z 2 jajkami. Dodaj rozkruszoną przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr.

Krok 6

Napełnij tartaletki cukinią z oliwkami, rozłóż na wierzchu plasterki sera i zalej sosem ze śmietany i jajek. Piecz 20 minut. Dopraw do smaku i podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
23 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej