Tartaletki z cukinią
i czarnymi oliwkami
trudne
81 osób zapisało
Składniki
40 dekagramów
2 sztuki
0.5 sztuki
0.25 szklanki
13 dekagramów
3 łyżki
2 sztuki
20 sztuk
15 dekagramów
125 mililitrów
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, pieprz oraz margarynę i rozetrzyj dokładnie w mące palcami. Rozmieszaj jajko z wodą i wlej do mąki z margaryną. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dolej jeszcze wody. Owiń ciasto folią i włóż na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto na dnie foremki kilka razy widelcem. Piecz 8 minut do momentu, kiedy tartaletki nabiorą złotego koloru.
Krok 3
Rozpuść 0,5 kostki Knorr w 0,25 szklanki wrzątku.
Krok 4
Pokrój w plasterki cukinię i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj oliwki i bulion. Duś na dużym ogniu do momentu, gdy bulion odparuje.
Krok 5
Pokrój ser na plasterki. Następnie wymieszaj śmietanę z 2 jajkami. Dodaj rozkruszoną przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr.
Krok 6
Napełnij tartaletki cukinią z oliwkami, rozłóż na wierzchu plasterki sera i zalej sosem ze śmietany i jajek. Piecz 20 minut. Dopraw do smaku i podawaj ciepłe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej