Tartaletki z cukinią

i czarnymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

185 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

0.25 szklanki

13 dekagramów

3 łyżki

2 sztuki

20 sztuk

15 dekagramów

125 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę do miski. Dodaj sól, pieprz oraz margarynę i rozetrzyj dokładnie w mące palcami. Rozmieszaj jajko z wodą i wlej do mąki z margaryną. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dolej jeszcze wody. Owiń ciasto folią i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tartaletek. Nakłuj ciasto na dnie foremki kilka razy widelcem. Piecz 8 minut do momentu, kiedy tartaletki nabiorą złotego koloru.

Krok 3

Rozpuść 0,5 kostki Knorr w 0,25 szklanki wrzątku.

Krok 4

Pokrój w plasterki cukinię i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj oliwki i bulion. Duś na dużym ogniu do momentu, gdy bulion odparuje.

Krok 5

Pokrój ser na plasterki. Następnie wymieszaj śmietanę z 2 jajkami. Dodaj rozkruszoną przyprawę w mini kostkach czosnek Knorr.

Krok 6

Napełnij tartaletki cukinią z oliwkami, rozłóż na wierzchu plasterki sera i zalej sosem ze śmietany i jajek. Piecz 20 minut. Dopraw do smaku i podawaj ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej