Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
200 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.
Krok 3
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.
Krok 4
Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.
Krok 5
Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Krok 6
Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia zapiekana z serem
Cukinia zapiekana z serem to ciekawy sposób na danie z piekarnika i doskonała alternatywa dla klasycznych zapiekanek ziemniaczanych. Do jej przygotowania wybierz młode warzywa, niewielkie i jędrne. Pokrój je w dość grube paski i podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnkowej przyprawy oraz drobno posiekanego świeżego estragonu, który nada warzywom przyjemnego korzennego aromatu. Następnie połowę plastrów przełóż do nasmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem, albo innym tego typu serem, np. pecorino. Jego wyrazisty smak bardzo dobrze urozmaici delikatną cukinię. Ułóż kolejną warstwę cukinii. Wierzch potrawy polej sosem jajecznym z dodatkiem mleka i śmietany, doprawionym gałką muszkatołową oraz pieprzem, który po upieczeniu zyska kremową konsystencję. Posyp resztą sera, dzięki któremu na zapiekanej cukinii utworzy się chrupiąca skorupka. Danie podawaj jako dodatek do obiadu, sprawdzi się zwłaszcza do pieczonych mięs. Spróbuj też wariantu z bakłażanem!