
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
200 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.

Krok 3
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.

Krok 4
Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.

Krok 5
Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.

Krok 6
Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia zapiekana z serem
Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Wypada rewelacyjnie w rozmaitych daniach obiadowych, sałatkach i zupach. Tym razem przedstawiamy przepis z cukinią w roli głównej. Cukinia pieczona z serem to swoista wariacja na temat zapiekanki serowej. Plastry cukinii podsmażone na oliwie z ziołami i czosnkiem same w sobie mogą być apetycznym daniem. Jednak tym razem idziemy o krok dalej! Cukinię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie warstwą parmezanu. Na ser wykładamy kolejne plastry cukinii i całość zalewamy aksamitnym sosem jajecznym. Na koniec ponownie oprószamy kompozycję parmezanem, a następnie pieczemy. Po około 30 minutach aromatyczna cukinia zapiekana z serem jest gotowa. Smacznego!
Dla kogo?
Zapiekana cukinia z serem to znakomita propozycja dla miłośników warzywnych rarytasów. Warstwa sera oraz przepyszny sos powstały na bazie jajek i śmietany sprawiają, że nawet zapaleni mięsożercy rozsmakują się w bezmięsnej zapiekance. Cukinia z piekarnika z serem przyrządzona według naszego przepisu to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego nikt nie przejdzie obok takiej przekąski obojętnie.
Na jaką okazję?
Cukinia z serem z piekarnika świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia. Potrawę możesz przygotować jako przystawkę podczas spotkania rodzinnego lub postawić na stole wśród sałatek jako wytrawny poczęstunek. Cukinia zapiekana z serem wygląda atrakcyjnie, dlatego równie dobrze wypadnie w roli przekąski nawet podczas uroczystego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Jednym ze składników przepisu jest natka pietruszki. Dzięki niej subtelna cukinia zyskuje wyrazisty charakter. Jak przechowywać pozostałą natkę pietruszki? Opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Dla urozmaicenia:
Jeśli cukinia z piekarnika z serem trafia w Twój gust kulinarny, wypróbuj ją także w wersji z nadzieniem. Polecamy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i sosem beszamelowym!