Cukinia zapiekana z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

347 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

617 osób wydrukowało

Pobierz pdf

670 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

200 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 3

Krok 4

Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 4

Krok 5

Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 5

Krok 6

Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Izabela “Bella” Olscha

    Izabela “Bella” Olscha

    jutro mam obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Mendala

    Adam Mendala

    Pyszne, lekkie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Zrobię sobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana z seremCukinia zapiekana z serem

Cukinia zapiekana z serem to ciekawy sposób na danie z piekarnika i doskonała alternatywa dla klasycznych zapiekanek ziemniaczanych. Do jej przygotowania wybierz młode warzywa, niewielkie i jędrne. Pokrój je w dość grube paski i podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnkowej przyprawy oraz drobno posiekanego świeżego estragonu, który nada warzywom przyjemnego korzennego aromatu. Następnie połowę plastrów przełóż do nasmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem, albo innym tego typu serem, np. pecorino. Jego wyrazisty smak bardzo dobrze urozmaici delikatną cukinię. Ułóż kolejną warstwę cukinii. Wierzch potrawy polej sosem jajecznym z dodatkiem mleka i śmietany, doprawionym gałką muszkatołową oraz pieprzem, który po upieczeniu zyska kremową konsystencję. Posyp resztą sera, dzięki któremu na zapiekanej cukinii utworzy się chrupiąca skorupka. Danie podawaj jako dodatek do obiadu, sprawdzi się zwłaszcza do pieczonych mięs. Spróbuj też wariantu z bakłażanem!