Cukinia zapiekana z serem z piekarnika - z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Cukinia zapiekana z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

774 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

940 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

200 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 3

Krok 4

Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 4

Krok 5

Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 5

Krok 6

Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Cukinia zapiekana z serem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Izabela “Bella” Olscha

    Izabela “Bella” Olscha , 04.09.2019

    jutro mam obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Mendala

    Adam Mendala , 23.07.2019

    Pyszne, lekkie danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Zrobię sobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak , 09.01.2017

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cukinia zapiekana z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cukinia zapiekana z seremCukinia zapiekana z serem

Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Wypada rewelacyjnie w rozmaitych daniach obiadowych, sałatkach i zupach. Tym razem przedstawiamy przepis z cukinią w roli głównej. Cukinia pieczona z serem to swoista wariacja na temat zapiekanki serowej. Plastry cukinii podsmażone na oliwie z ziołami i czosnkiem same w sobie mogą być apetycznym daniem. Jednak tym razem idziemy o krok dalej! Cukinię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie warstwą parmezanu. Na ser wykładamy kolejne plastry cukinii i całość zalewamy aksamitnym sosem jajecznym. Na koniec ponownie oprószamy kompozycję parmezanem, a następnie pieczemy. Po około 30 minutach aromatyczna cukinia zapiekana z serem jest gotowa. Smacznego! 

Dla kogo?

Zapiekana cukinia z serem to znakomita propozycja dla miłośników warzywnych rarytasów. Warstwa sera oraz przepyszny sos powstały na bazie jajek i śmietany sprawiają, że nawet zapaleni mięsożercy rozsmakują się w bezmięsnej zapiekance. Cukinia z piekarnika z serem przyrządzona według naszego przepisu to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego nikt nie przejdzie obok takiej przekąski obojętnie. 

Na jaką okazję?

Cukinia z serem z piekarnika świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia. Potrawę możesz przygotować jako przystawkę podczas spotkania rodzinnego lub postawić na stole wśród sałatek jako wytrawny poczęstunek. Cukinia zapiekana z serem wygląda atrakcyjnie, dlatego równie dobrze wypadnie w roli przekąski nawet podczas uroczystego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Jednym ze składników przepisu jest natka pietruszki. Dzięki niej subtelna cukinia zyskuje wyrazisty charakter. Jak przechowywać pozostałą natkę pietruszki? Opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

Dla urozmaicenia:

Jeśli cukinia z piekarnika z serem trafia w Twój gust kulinarny, wypróbuj ją także w wersji z nadzieniem. Polecamy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i sosem beszamelowym!