
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
200 gramów
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i razem ze skórką pokrój w plasterki. Zioła posiekaj, ser zetrzyj.

Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cukinię, oprósz ziołami i pokruszonymi Mini kostkami Czosnek Knorr.

Krok 3
Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż połowę cukinii i posyp połową sera.

Krok 4
Następnie nałóż kolejną warstwę cukinii.

Krok 5
Roztrzep dokładnie jajka, dodaj mleko, śmietankę, dopraw do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.

Krok 6
Sosem jajecznym zalej cukinię i posyp resztą sera. Zapiekaj przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cukinia zapiekana z serem
Cukinia to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Wypada rewelacyjnie w rozmaitych daniach obiadowych, sałatkach i zupach. Tym razem przedstawiamy przepis z cukinią w roli głównej. Cukinia pieczona z serem to swoista wariacja na temat zapiekanki serowej. Plastry cukinii podsmażone na oliwie z ziołami i czosnkiem same w sobie mogą być apetycznym daniem. Jednak tym razem idziemy o krok dalej! Cukinię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie warstwą parmezanu. Na ser wykładamy kolejne plastry cukinii i całość zalewamy aksamitnym sosem jajecznym. Na koniec ponownie oprószamy kompozycję parmezanem, a następnie pieczemy. Po około 30 minutach aromatyczna cukinia zapiekana z serem jest gotowa. Smacznego!
Dla kogo?
Zapiekana cukinia z serem to znakomita propozycja dla miłośników warzywnych rarytasów. Warstwa sera oraz przepyszny sos powstały na bazie jajek i śmietany sprawiają, że nawet zapaleni mięsożercy rozsmakują się w bezmięsnej zapiekance. Cukinia z piekarnika z serem przyrządzona według naszego przepisu to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego nikt nie przejdzie obok takiej przekąski obojętnie.
Na jaką okazję?
Cukinia z serem z piekarnika świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia. Potrawę możesz przygotować jako przystawkę podczas spotkania rodzinnego lub postawić na stole wśród sałatek jako wytrawny poczęstunek. Cukinia zapiekana z serem wygląda atrakcyjnie, dlatego równie dobrze wypadnie w roli przekąski nawet podczas uroczystego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Jednym ze składników przepisu jest natka pietruszki. Dzięki niej subtelna cukinia zyskuje wyrazisty charakter. Jak przechowywać pozostałą natkę pietruszki? Opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Dla urozmaicenia:
Jeśli cukinia z piekarnika z serem trafia w Twój gust kulinarny, wypróbuj ją także w wersji z nadzieniem. Polecamy przepis na cukinię faszerowaną ryżem i sosem beszamelowym!