
Składniki
250 gramów
1 sztuka
150 gramów
250 mililitrów
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cukinię w plastry (potrzebne jest 25 plastrów). Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cukinię, przełóż je na papierowy ręcznik.

Krok 2
Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 3
Ciasto wyłóż na formę, podpiecz.

Krok 4
Następnie wyłóż cukinię, posyp startym serem, zalej masą śmietanową.

Krok 5
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Quiche z cukinią
Wyrazisty w smaku serowy quiche z cukinią to łatwe do przyrządzenia danie, które podasz zarówno jako posiłek na co dzień, jak i podczas wykwintnej kolacji. Dzięki wykorzystaniu gotowego spodu z ciasta francuskiego, zaoszczędzisz także sporo czasu. Rozpocznij od pokrojenia umytej cukinii w dość grube plastry. Podsmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie, po czym odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Za pomocą trzepaczki lub miksera połącz jajka z gęstą śmietaną kremówką i dosyp szczyptę przyprawy uniwersalnej. Ciasto francuskie umieść w formie do tarty lub niedużej blaszce, docinając w razie potrzeby wystające rogi. Następnie wstaw je do piekarnika i krótko podpiecz. Na gotowym spodzie ułóż podsmażoną wcześniej cukinię, posyp obficie startym parmezanem, a na koniec zalej masą jajeczną. Całość piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz czosnkowego dipu. Sprawdź, jak smakuje serowy quiche przygotowany według naszego przepisu.