Quiche z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z cukinią

i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

heart
423 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

257 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

150 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cukinię w plastry (potrzebne jest 25 plastrów). Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cukinię, przełóż je na papierowy ręcznik.

Quiche z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Quiche z cukinią - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż na formę, podpiecz.

Quiche z cukinią - Krok 3

Krok 4

Następnie wyłóż cukinię, posyp startym serem, zalej masą śmietanową.

Quiche z cukinią - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Quiche z cukinią - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z cukiniąQuiche z cukinią

Wyrazisty w smaku serowy quiche z cukinią to łatwe do przyrządzenia danie, które podasz zarówno jako posiłek na co dzień, jak i podczas wykwintnej kolacji. Dzięki wykorzystaniu gotowego spodu z ciasta francuskiego, zaoszczędzisz także sporo czasu. Rozpocznij od pokrojenia umytej cukinii w dość grube plastry. Podsmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie, po czym odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Za pomocą trzepaczki lub miksera połącz jajka z gęstą śmietaną kremówką i dosyp szczyptę przyprawy uniwersalnej. Ciasto francuskie umieść w formie do tarty lub niedużej blaszce, docinając w razie potrzeby wystające rogi. Następnie wstaw je do piekarnika i krótko podpiecz. Na gotowym spodzie ułóż podsmażoną wcześniej cukinię, posyp obficie startym parmezanem, a na koniec zalej masą jajeczną. Całość piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz czosnkowego dipu. Sprawdź, jak smakuje serowy quiche przygotowany według naszego przepisu.