Quiche z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quiche z cukinią

i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

420 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

150 gramów

250 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cukinię w plastry (potrzebne jest 25 plastrów). Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cukinię, przełóż je na papierowy ręcznik.

Quiche z cukinią - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Quiche z cukinią - Krok 2

Krok 3

Ciasto wyłóż na formę, podpiecz.

Quiche z cukinią - Krok 3

Krok 4

Następnie wyłóż cukinię, posyp startym serem, zalej masą śmietanową.

Quiche z cukinią - Krok 4

Krok 5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Quiche z cukinią - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Quiche z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche z cukiniąQuiche z cukinią

Wyrazisty w smaku serowy quiche z cukinią to łatwe do przyrządzenia danie, które podasz zarówno jako posiłek na co dzień, jak i podczas wykwintnej kolacji. Dzięki wykorzystaniu gotowego spodu z ciasta francuskiego, zaoszczędzisz także sporo czasu. Rozpocznij od pokrojenia umytej cukinii w dość grube plastry. Podsmaż je z obu stron na rozgrzanej oliwie, po czym odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Za pomocą trzepaczki lub miksera połącz jajka z gęstą śmietaną kremówką i dosyp szczyptę przyprawy uniwersalnej. Ciasto francuskie umieść w formie do tarty lub niedużej blaszce, docinając w razie potrzeby wystające rogi. Następnie wstaw je do piekarnika i krótko podpiecz. Na gotowym spodzie ułóż podsmażoną wcześniej cukinię, posyp obficie startym parmezanem, a na koniec zalej masą jajeczną. Całość piecz, aż wierzch zapiekanki lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło z dodatkiem pomidorków koktajlowych oraz czosnkowego dipu. Sprawdź, jak smakuje serowy quiche przygotowany według naszego przepisu.