Makaron ze śliwkami na Wigilię - przepis | Przepisy.pl pixel

Świderki z boczkiem i suszoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

20 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w miseczce ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Śliwki pokrój w cienkie plastry.

Krok 3

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, cebulę i paprykę. Następnie całość zalej Fixem Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut.

Krok 4

Na koniec dodaj makaron i wymieszaj. Gotową potrawę nałóż na talerze, posyp startym serem i plasterkami suszonej śliwki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki z boczkiem i suszoną śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej