Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj makaron przez 6 minut, po czym odcedź go i przelej zimną wodą. Odstaw do osączenia.

Krok 2

Oczyść grzyby, a następnie pokrój je w plastry. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w ½ litra wody. Dodaj ½ szklanki bulionu do grzybów i duś przez 10 minut.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i dodaj podduszone grzyby.

Krok 6

Polej całość Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr, posyp startym serem i zapiekaj przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z makaronem i grzybamiZapiekanka z makaronem i grzybami

Zapiekanka z makaronem, o wyrazistym grzybowym smaku i aromacie, to prosty sposób na obiad lub kolację. Do jej przyrządzenia wybierz dowolne grzyby, np. pieczarki albo różne gatunki leśne, m.in. borowiki i podgrzybki. Zacznij od ugotowania makaronu. Do zapiekanek i innych dań z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami poszczególnych składników, dobrze sprawdzi się makaron typu świderki albo rurki. Ugotuj go na półtwardo, nieco krócej niż zaleca producent, ponieważ makaron zmięknie jeszcze podczas zapiekania w sosie. Na patelni podsmaż cebulę i grzyby, dopraw do smaku, a następnie duś całość w aromatycznym grzybowym bulionie. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejne warstwy składników (makaron i grzyby z cebulą) i polej je gęstym śmietanowo-paprykowym sosem, który nada potrawie wyrazistości i połączy wszystkie dodatki. Na koniec posyp wierzch startym żółtym serem i upiecz. Zapiekankę z makaronem i grzybami podawaj solo lub z sałatką szwedzką. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu!