Zapiekanka makaronowa z grzybami leśnymi | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z makaronem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
417 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

50 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj makaron przez 6 minut, po czym odcedź go i przelej zimną wodą. Odstaw do osączenia.

Krok 2

Oczyść grzyby, a następnie pokrój je w plastry. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w ½ litra wody. Dodaj ½ szklanki bulionu do grzybów i duś przez 10 minut.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i dodaj podduszone grzyby.

Krok 6

Polej całość Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr, posyp startym serem i zapiekaj przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z makaronem i grzybamiZapiekanka z makaronem i grzybami

Zapiekanka z makaronem, o wyrazistym grzybowym smaku i aromacie, to prosty sposób na obiad lub kolację. Do jej przyrządzenia wybierz dowolne grzyby, np. pieczarki albo różne gatunki leśne, m.in. borowiki i podgrzybki. Zacznij od ugotowania makaronu. Do zapiekanek i innych dań z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami poszczególnych składników, dobrze sprawdzi się makaron typu świderki albo rurki. Ugotuj go na półtwardo, nieco krócej niż zaleca producent, ponieważ makaron zmięknie jeszcze podczas zapiekania w sosie. Na patelni podsmaż cebulę i grzyby, dopraw do smaku, a następnie duś całość w aromatycznym grzybowym bulionie. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejne warstwy składników (makaron i grzyby z cebulą) i polej je gęstym śmietanowo-paprykowym sosem, który nada potrawie wyrazistości i połączy wszystkie dodatki. Na koniec posyp wierzch startym żółtym serem i upiecz. Zapiekankę z makaronem i grzybami podawaj solo lub z sałatką szwedzką. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu!