Zapiekanka z makaronem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

415 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

50 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotuj makaron przez 6 minut, po czym odcedź go i przelej zimną wodą. Odstaw do osączenia.

Krok 2

Oczyść grzyby, a następnie pokrój je w plastry. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Krok 3

Dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 4

Rozpuść kostkę Bulionu grzybowego Knorr w ½ litra wody. Dodaj ½ szklanki bulionu do grzybów i duś przez 10 minut.

Krok 5

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego i dodaj podduszone grzyby.

Krok 6

Polej całość Sosem w słoiku Śmietanowo - Paprykowy Knorr, posyp startym serem i zapiekaj przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z makaronem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z makaronem i grzybamiZapiekanka z makaronem i grzybami

Zapiekanka z makaronem, o wyrazistym grzybowym smaku i aromacie, to prosty sposób na obiad lub kolację. Do jej przyrządzenia wybierz dowolne grzyby, np. pieczarki albo różne gatunki leśne, m.in. borowiki i podgrzybki. Zacznij od ugotowania makaronu. Do zapiekanek i innych dań z wyraźnie wyczuwalnymi kawałkami poszczególnych składników, dobrze sprawdzi się makaron typu świderki albo rurki. Ugotuj go na półtwardo, nieco krócej niż zaleca producent, ponieważ makaron zmięknie jeszcze podczas zapiekania w sosie. Na patelni podsmaż cebulę i grzyby, dopraw do smaku, a następnie duś całość w aromatycznym grzybowym bulionie. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejne warstwy składników (makaron i grzyby z cebulą) i polej je gęstym śmietanowo-paprykowym sosem, który nada potrawie wyrazistości i połączy wszystkie dodatki. Na koniec posyp wierzch startym żółtym serem i upiecz. Zapiekankę z makaronem i grzybami podawaj solo lub z sałatką szwedzką. Wypróbuj ten przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu!