Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój na plastry grubości 1cm i gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut.

Krok 2

W tym czasie obierz szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na ok 3cm kawałki i dodaj do gotujących się ziemniaków. Całość gotuj kolejne 5 minut, po czym odcedź.

Krok 3

Ułóż ziemniaki i szparagi w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4

Zapiefix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną i zagotuj.

Krok 5

Zalej sosem warzywa i posyp mozzarellą. Zapiekaj we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Podawaj posypane czarnuszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Posiekaj świeży szczypiorek i posyp zapiekankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szparagamiZapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Czy ziemniaki można uznać za produkt, który nadaje się do podania w trakcie wystawnego posiłku? Oczywiście, że tak! W kuchni wszystko jest możliwe, pod warunkiem, że swojskie kartofle połączy się z nieco bardziej wyszukanymi składnikami. Sprawdź przepis na gorącą zapiekankę ziemniaczaną z białymi szparagami i zobacz, jak łatwo jest przyrządzić efektowną i pyszną potrawę.

Dla kogo?

Miłośnicy ziemniaków przekonają się, że bulwy gotowane w wodzie albo zamienione w chrupiące placki czy frytki można serwować w dużo bardziej szykownej formie.

Na jaką okazję?

Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami sprawdzi się świetnie jako gorący poczęstunek w trakcie przyjęcia. Zimna płyta to nie wszystko!

Czy wiesz, że?

Nasiona czarnuszki będą apetycznie kontrastować z resztą składników z przepisu na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami. Podczas posiłku możesz zabłysnąć wiedzą i uraczyć gości ciekawostką, że te drobne, ciemne ziarenka znane były już w starożytności, a szczególnym uznaniem darzyli czarnuszkę egipscy faraonowie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz dodać do ziemniaczanej zapiekanki ze szparagami mięsny akcent, postaw na szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką.