Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

100 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój na plastry grubości 1cm i gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut.

Krok 2

W tym czasie obierz szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na ok 3cm kawałki i dodaj do gotujących się ziemniaków. Całość gotuj kolejne 5 minut, po czym odcedź.

Krok 3

Ułóż ziemniaki i szparagi w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4

Zapiefix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną i zagotuj.

Krok 5

Zalej sosem warzywa i posyp mozzarellą. Zapiekaj we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut. Podawaj posypane czarnuszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Posiekaj świeży szczypiorek i posyp zapiekankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Azjatycka zupa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szparagamiZapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Czy ziemniaki można uznać za produkt, który nadaje się do podania w trakcie wystawnego posiłku? Oczywiście, że tak! W kuchni wszystko jest możliwe, pod warunkiem, że swojskie kartofle połączy się z nieco bardziej wyszukanymi składnikami. Sprawdź przepis na gorącą zapiekankę ziemniaczaną z białymi szparagami i zobacz, jak łatwo jest przyrządzić efektowną i pyszną potrawę.

Dla kogo?

Miłośnicy ziemniaków przekonają się, że bulwy gotowane w wodzie albo zamienione w chrupiące placki czy frytki można serwować w dużo bardziej szykownej formie.

Na jaką okazję?

Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami sprawdzi się świetnie jako gorący poczęstunek w trakcie przyjęcia. Zimna płyta to nie wszystko!

Czy wiesz, że?

Nasiona czarnuszki będą apetycznie kontrastować z resztą składników z przepisu na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami. Podczas posiłku możesz zabłysnąć wiedzą i uraczyć gości ciekawostką, że te drobne, ciemne ziarenka znane były już w starożytności, a szczególnym uznaniem darzyli czarnuszkę egipscy faraonowie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz dodać do ziemniaczanej zapiekanki ze szparagami mięsny akcent, postaw na szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką.