Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, pokrój na plastry grubości 1cm i gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut.

Krok 2

W tym czasie obierz szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na ok 3cm kawałki i dodaj do gotujących się ziemniaków. Całość gotuj kolejne 5 minut po czym odcedź.

Krok 3

Ułóż ziemniaki i szparagi w naczyniu żaroodporny.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 450ml wody oraz śmietankę.

Krok 5

Zalej sosem warzywa i posyp mozzarellą. Zapiekaj w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Podawaj posypane czarnuszką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Posiekaj świeży szczypiorek i posyp zapiekankę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Polewka z boczkiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szparagamiZapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Czy ziemniaki można uznać za produkt, który nadaje się do podania w trakcie wystawnego posiłku? Oczywiście, że tak! W kuchni wszystko jest możliwe, pod warunkiem, że swojskie kartofle połączy się z nieco bardziej wyszukanymi składnikami. Sprawdź przepis na gorącą zapiekankę ziemniaczaną z białymi szparagami i zobacz, jak łatwo jest przyrządzić efektowną i pyszną potrawę.

Dla kogo?

Miłośnicy ziemniaków przekonają się, że bulwy gotowane w wodzie albo zamienione w chrupiące placki czy frytki można serwować w dużo bardziej szykownej formie.

Na jaką okazję?

Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami sprawdzi się świetnie jako gorący poczęstunek w trakcie przyjęcia. Zimna płyta to nie wszystko!

Czy wiesz, że?

Nasiona czarnuszki będą apetycznie kontrastować z resztą składników z przepisu na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami. Podczas posiłku możesz zabłysnąć wiedzą i uraczyć gości ciekawostką, że te drobne, ciemne ziarenka znane były już w starożytności, a szczególnym uznaniem darzyli czarnuszkę egipscy faraonowie.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz dodać do ziemniaczanej zapiekanki ze szparagami mięsny akcent, postaw na szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką.