Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami
NOWY PRZEPIS
łatwe
126 osób zapisało

Składniki
600 gramów
500 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój na plastry grubości 1cm i gotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut.
Krok 2
W tym czasie obierz szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój na ok 3cm kawałki i dodaj do gotujących się ziemniaków. Całość gotuj kolejne 5 minut po czym odcedź.
Krok 3
Ułóż ziemniaki i szparagi w naczyniu żaroodporny.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 450ml wody oraz śmietankę.
Krok 5
Zalej sosem warzywa i posyp mozzarellą. Zapiekaj w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Podawaj posypane czarnuszką.

Dobra rada:
Posiekaj świeży szczypiorek i posyp zapiekankę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami
Czy ziemniaki można uznać za produkt, który nadaje się do podania w trakcie wystawnego posiłku? Oczywiście, że tak! W kuchni wszystko jest możliwe, pod warunkiem, że swojskie kartofle połączy się z nieco bardziej wyszukanymi składnikami. Sprawdź przepis na gorącą zapiekankę ziemniaczaną z białymi szparagami i zobacz, jak łatwo jest przyrządzić efektowną i pyszną potrawę.
Dla kogo?
Miłośnicy ziemniaków przekonają się, że bulwy gotowane w wodzie albo zamienione w chrupiące placki czy frytki można serwować w dużo bardziej szykownej formie.
Na jaką okazję?
Zapiekanka ze szparagami i ziemniakami sprawdzi się świetnie jako gorący poczęstunek w trakcie przyjęcia. Zimna płyta to nie wszystko!
Czy wiesz, że?
Nasiona czarnuszki będą apetycznie kontrastować z resztą składników z przepisu na zapiekankę ziemniaczaną ze szparagami. Podczas posiłku możesz zabłysnąć wiedzą i uraczyć gości ciekawostką, że te drobne, ciemne ziarenka znane były już w starożytności, a szczególnym uznaniem darzyli czarnuszkę egipscy faraonowie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz dodać do ziemniaczanej zapiekanki ze szparagami mięsny akcent, postaw na szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką.