Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
łatwe
11461 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozmroź szpinak, a następnie odciśnij. Drobno pokrój cebulę. Odsącz pomidory i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce ser.

Krok 2
Przesmaż cebulę na oleju. Dodaj szpinak, oregano, sos Knorr, śmietankę, 2/3 sera i pomidory. Dobrze wymieszaj.

Krok 3
Umieść szpinak w formie do zapiekania. Posyp tartą bułką i pozostałym tartym serem. Zapiekaj przez 15 min.


Dobra rada:
Tę zapiekankę przygotować można także ze świeżego szpinaku (ok. 1 kg), lekko podduszonego przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami dania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Nasza zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wypełni twoją kuchnię niebiańskim zapachem. Na talerzach zrobi się kolorowo – obok tego dania nie można przejść obojętnie. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu zobaczysz kuszącą warstwę roztopionego sera żółtego. Aż chce się od razu chwycić za widelec, by skosztować reszty znakomitego nadzienia. Nie ma czasu to stracenia, lepiej od razu przenieś się do kuchni, by przygotować nasz przepis na zapiekankę makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Dla kogo? Pyszny obiad wcale nie musi uwzględniać mięsa – zapiekanka szpinakowa zdecydowanie potwierdza tę teorię. Potrzebujesz smakowitego dowodu? Tym bardziej przygotuj zapiekankę wegetariańską ze szpinakiem i przekonaj się, że nie rzucamy słów na wiatr.
Na jaką okazję? Jednogarnkowe dania z piekarnika są sprzymierzeńcami kucharzy, którzy przez inne obowiązki nie mogą zbyt wiele czasu poświęcić swojej kulinarnej pasji. Zapiekanka z suszonymi pomidorami i szpinakiem to potrawa, która będzie gotowa w pół godziny.
Czy wiesz, że? Suszone pomidory do zapiekanki ze szpinakiem możesz kupić lub zrobić samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na opcję drugą, pamiętaj, by pozbyć się wodnistych gniazd nasiennych, ale pozostawić cienką pomidorową skórkę.
Dla urozmaicenia: Do zapiekanki ze szpinakiem i pomidorami pasują również wyraziste oliwki, kapary oraz ser feta. Dobierz dodatki do zapiekanki szpinakowej według swoich preferencji.