Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
łatwe
11691 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
100 mililitrów
400 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200°C. Rozmroź szpinak, a następnie odciśnij. Drobno pokrój cebulę. Odsącz pomidory i pokrój na kawałki. Zetrzyj na tarce ser.
Krok 2
Przesmaż cebulę na oleju. Dodaj szpinak, oregano, Zapiefix Knorr wymieszany z wodą i śmietaną, 2/3 sera i pomidory. Dobrze wymieszaj.
Krok 3
Umieść szpinak w formie do zapiekania. Posyp tartą bułką i pozostałym tartym serem. Zapiekaj przez 15 min.

Dobra rada:
Tę zapiekankę przygotować można także ze świeżego szpinaku (ok. 1 kg), lekko podduszonego przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami dania.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Nasza zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami wypełni twoją kuchnię niebiańskim zapachem. Na talerzach zrobi się kolorowo – obok tego dania nie można przejść obojętnie. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu zobaczysz kuszącą warstwę roztopionego sera żółtego. Aż chce się od razu chwycić za widelec, by skosztować reszty znakomitego nadzienia. Nie ma czasu to stracenia, lepiej od razu przenieś się do kuchni, by przygotować nasz przepis na zapiekankę makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Dla kogo? Pyszny obiad wcale nie musi uwzględniać mięsa – zapiekanka szpinakowa zdecydowanie potwierdza tę teorię. Potrzebujesz smakowitego dowodu? Tym bardziej przygotuj zapiekankę wegetariańską ze szpinakiem i przekonaj się, że nie rzucamy słów na wiatr.
Na jaką okazję? Jednogarnkowe dania z piekarnika są sprzymierzeńcami kucharzy, którzy przez inne obowiązki nie mogą zbyt wiele czasu poświęcić swojej kulinarnej pasji. Zapiekanka z suszonymi pomidorami i szpinakiem to potrawa, która będzie gotowa w pół godziny.
Czy wiesz, że? Suszone pomidory do zapiekanki ze szpinakiem możesz kupić lub zrobić samodzielnie. Jeśli zdecydujesz się na opcję drugą, pamiętaj, by pozbyć się wodnistych gniazd nasiennych, ale pozostawić cienką pomidorową skórkę.
Dla urozmaicenia: Do zapiekanki ze szpinakiem i pomidorami pasują również wyraziste oliwki, kapary oraz ser feta. Dobierz dodatki do zapiekanki szpinakowej według swoich preferencji.



































