Makaron ze szpinakiem z piekarnika - zapiekany | Przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
419 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

342 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię ze szpinakiem. Zagotuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj umyte liście szpinaku i wymieszaj.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z sosem.

Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego makaron. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj natychmiast po zapieczeniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczone bataty
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany makaron ze szpinakiemZapiekany makaron ze szpinakiem

Smaczna makaronowa zapiekanka to dobra propozycja na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego świeży szpinak w liściach oraz sos serowy. Dzięki niemu całość nabierze kremowej konsystencji oraz wyrazistego smaku. Przed pieczeniem posypuje się potrawę startym żółtym serem, który staje się po podgrzaniu ciągnący i zarazem delikatnie chrupiący. Zapiekany makaron ze szpinakiem sprawdzi się również z dodatkiem pomidorów – suszonych lub świeżych. Dorzuć je jeszcze na patelni, przed przełożeniem całości do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo urozmaicisz danie plastrami białej mozzarelli lub serem feta. Tak przygotowaną zapiekankę podawaj z mieszanką sałat z warzywami sezonowymi lub przygotuj na parze brokuły. Udekoruj makaron świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Możesz też przygotować większą ilość sosu serowego i serwować go jako dodatek. Masz ochotę na proste bezmięsne danie? Przygotuj je według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.