Makaron ze szpinakiem z piekarnika - zapiekany | Przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
420 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

266 osób wydrukowało

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

5 łyżek

3 łyżki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Krok 2

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię ze szpinakiem. Zagotuj.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj umyte liście szpinaku i wymieszaj.

Krok 4

Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z sosem.

Krok 5

Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego makaron. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj natychmiast po zapieczeniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Szpinak z jajkiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany makaron ze szpinakiemZapiekany makaron ze szpinakiem

Smaczna makaronowa zapiekanka to dobra propozycja na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego świeży szpinak w liściach oraz sos serowy. Dzięki niemu całość nabierze kremowej konsystencji oraz wyrazistego smaku. Przed pieczeniem posypuje się potrawę startym żółtym serem, który staje się po podgrzaniu ciągnący i zarazem delikatnie chrupiący. Zapiekany makaron ze szpinakiem sprawdzi się również z dodatkiem pomidorów – suszonych lub świeżych. Dorzuć je jeszcze na patelni, przed przełożeniem całości do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo urozmaicisz danie plastrami białej mozzarelli lub serem feta. Tak przygotowaną zapiekankę podawaj z mieszanką sałat z warzywami sezonowymi lub przygotuj na parze brokuły. Udekoruj makaron świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Możesz też przygotować większą ilość sosu serowego i serwować go jako dodatek. Masz ochotę na proste bezmięsne danie? Przygotuj je według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.