
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
3 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj umyte liście szpinaku i wymieszaj.
Krok 3
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię ze szpinakiem. Zagotuj.
Krok 4
Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z sosem.
Krok 5
Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego makaron. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj natychmiast po zapieczeniu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany makaron ze szpinakiem
Smaczna makaronowa zapiekanka to dobra propozycja na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego świeży szpinak w liściach oraz sos serowy. Dzięki niemu całość nabierze kremowej konsystencji oraz wyrazistego smaku. Przed pieczeniem posypuje się potrawę startym żółtym serem, który staje się po podgrzaniu ciągnący i zarazem delikatnie chrupiący. Zapiekany makaron ze szpinakiem sprawdzi się również z dodatkiem pomidorów – suszonych lub świeżych. Dorzuć je jeszcze na patelni, przed przełożeniem całości do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo urozmaicisz danie plastrami białej mozzarelli lub serem feta. Tak przygotowaną zapiekankę podawaj z mieszanką sałat z warzywami sezonowymi lub przygotuj na parze brokuły. Udekoruj makaron świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Możesz też przygotować większą ilość sosu serowego i serwować go jako dodatek. Masz ochotę na proste bezmięsne danie? Przygotuj je według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.