
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
3 łyżki
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną, a następnie wlej na patelnię ze szpinakiem. Zagotuj.
Krok 3
Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Przesmaż razem na rozgrzanej oliwie. Dodaj umyte liście szpinaku i wymieszaj.
Krok 4
Ugotowany makaron wymieszaj dokładnie z sosem.
Krok 5
Naczynie żaroodporne natłuść i przełóż do niego makaron. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 15 minut. Podawaj natychmiast po zapieczeniu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany makaron ze szpinakiem
Smaczna makaronowa zapiekanka to dobra propozycja na szybki obiad. Wystarczy podsmażyć czosnek z cebulą, dodać do tego świeży szpinak w liściach oraz sos serowy. Dzięki niemu całość nabierze kremowej konsystencji oraz wyrazistego smaku. Przed pieczeniem posypuje się potrawę startym żółtym serem, który staje się po podgrzaniu ciągnący i zarazem delikatnie chrupiący. Zapiekany makaron ze szpinakiem sprawdzi się również z dodatkiem pomidorów – suszonych lub świeżych. Dorzuć je jeszcze na patelni, przed przełożeniem całości do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo urozmaicisz danie plastrami białej mozzarelli lub serem feta. Tak przygotowaną zapiekankę podawaj z mieszanką sałat z warzywami sezonowymi lub przygotuj na parze brokuły. Udekoruj makaron świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Możesz też przygotować większą ilość sosu serowego i serwować go jako dodatek. Masz ochotę na proste bezmięsne danie? Przygotuj je według tego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią. Smacznego.