Rurki
Nazywane również penne – to rodzaj makaronu, który pochodzi z południa Włoch. Może być gładki lub posiadać na swojej powierzchni rowki. Niezwykle popularny i lubiany znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – przygotowuje się z jego użyciem wiele dań. Świetnie pasuje do niego pesto. Dobrą konkurencją dla bazyliowego będzie orzechowe. Sprawdzi się również połączenie drobiu i grzybów. Wypróbuj go, przyrządzając rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym.
Kokardki
W języku włoskim określa się go jako farfalle, które oznacza motyla, z tego powodu nazywa się go czasem motylkami. Daje wszechstronne możliwości zastosowania – używa się go i do przygotowania smacznych sałatek, i do dań podawanych na gorąco. Warto rozważyć połączenie farfalle ze śmietanowym sosem, któremu wyrazistości dodaje boczek. Zobacz przepis na makaron kokardki z groszkiem.
Spaghetti
Prawdopodobnie najpopularniejszy z makaronów, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę mnóstwo kulinarnych możliwości, które stwarza. Kształtem przypomina grube nitki. Dobrze komponuje się z różnymi sosami. Bazę do nich przyrządzisz z wielu składników. Lubiane są zarówno sosy na bazie pomidorów, jak i śmietanowe. Smak pierwszego z wymienionych rodzajów warto przełamać rybnym dodatkiem. Interesującym połączeniem jest spaghetti z tuńczykiem i kaparami. Wypróbuj również ziołowe spaghetti bolognese z soczewicą.
Świderki
Czyli inaczej fusilli, to rodzaj bardzo sprężystego makaronu, z użyciem którego przygotujesz wiele potraw. Jego zaletą jest to, że dobrze sprawdzi się do dań, które można odgrzewać. Zabieg taki nie wpłynie bowiem na zmianę jego kształtu. Użyj go do przyrządzenia świderków z kiełbasą i kurkami. Spróbuj też połączenia fusilli z pikantnym sosem bolognese.
Lasagne
To nie tylko nazwa makaronu, ale również potrawy, którą przyrządza się z jego wykorzystaniem. Składa się z prostokątnych płatów (najlepiej, jeśli są wyprodukowane z pszenicy durum), które oddzielają warstwy farszu. Całość, często posypaną wcześniej serem żółtym, zapieka się w piekarniku. Jeśli szukasz inspiracji na lasagne, dobrą propozycją będzie lasagne z grzybami leśnymi.
Cannelloni
Od penne odróżnia go to, że jest większy i nie tnie się go na skos, tylko prosto. Jego standardowa średnica wynosi ok. 3 cm. Dzięki temu możliwe jest umieszczenie w jego wnętrzu nadzienia. Popularnie wykorzystywane w tym celu są sosy: beszamelowy i pomidorowy. Istnieje też wiele przepisów sugerujących użycie mięsa mielonego. Koniecznie zaplanuj przygotowanie smacznego włoskiego cannelloni z mięsem.
Kolanka
Występują w dwóch odmianach – coquillettes i creste di galli. Pierwsza z nich charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami i gładką powierzchnią, druga natomiast kształtem przypomina grzebień koguta. Oba z rodzajów sprawdzą się podawane z mięsnymi potrawami. Będą smacznym dodatkiem do gulaszu. Warto wypróbować ich również do przyrządzenia zapiekanki po rzymsku.
Tagliatelle
To makaronowe wstążki, które produkuje się z różnych rodzajów mąki. Dobrą alternatywą dla pszennej będzie razowa lub ta z dodatkiem sproszkowanego szpinaku czy pomidorów. Makaronem tagliatelle z powodzeniem zastąpisz spaghetti w wielu daniach. Popularnymi sosami, z którymi się je podaje są pomidorowe, śmietanowe i serowe. Ostatni z wymienionych rodzajów warto użyć do rurek z sosem serowym.
Muszelki
Już sama nazwa tego rodzaju makaronu wskazuje na jego kształt. Występuje w różnych wielkościach. Każda z nich sprawdzi się do innego dania: najmniejszej używaj jako dodatku do zup, największą faszeruj. Ze średniej wielkości muszli przyrządzisz smaczne zapiekanki. Wypróbuj połączenie mięsa i warzyw w zapiekance z makaronu z brokułami i bekonem.
Pappardelle
Makaron pappardelle przypomina szeroką, spłaszczoną wstążkę. Jeśli chodzi o wielkość, to sytuuje się pomiędzy tagliatelle a lasagne. Zwykle zwija się go w gniazda. Sprawia to, że dobrze prezentuje się na talerzach. Ciekawą propozycją na wykorzystanie tego rodzaju makaronu jest przyrządzenie pappardelle z małżami i szynką parmeńską.
Przedstawione makarony to tylko część z tych najpopularniejszych. Warto próbować ich różnych rodzajów i wybrać wśród nich swój ulubiony. Niezależnie od tego, na jaką odmianę się zdecydujesz, pamiętaj o tym, aby była wykonana z mąki najwyższej jakości. To sekret smacznych dań makaronowych.