Składniki
2 łyżki
30 dekagramów
3 łyżki
10 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
20 dekagramów
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron w dużej ilości wody. Wyjmij, przelej zimną wodą, odcedź i odsącz.

Krok 2
Pokrój boczek w kostkę, zrumień na patelni, skwarki wyjmij.

Krok 3
Sparz pomidory, usuń skórkę i pokrój w kostkę.

Krok 4
Przygotuj Sos Spaghetti Bolognese Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 5
Wymieszaj gorący makaron ze skwarkami, połową sera, pomidorami oraz przygotowanym sosem. Dopraw papryką i pieprzem.

Krok 6
Włóż potrawę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułka tartą. Posyp pozostałym serem i polej tłuszczem z boczku. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut. Zapiekankę rzymską podawaj posypaną natką pietruszki oraz surówką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka po rzymsku - VIDEO
Dziś na obiad propozycja prosto w kuchni włoskiej – zapiekanka po rzymsku. Możesz zjeść ją jeszcze ciepłą w domu, a także zabrać ze sobą do pracy – bez problemów da się ją podgrzać w mikrofalówce. Ten przepis łączy w sobie składniki charakterystyczne dla sztuki kulinarnej tego niezwykłego kraju. Makaron, dojrzałe pomidory i aromatyczne zioła – to podstawa tej zapiekanki. Treściwym dodatkiem do zapiekanki będzie boczek wędzony. Dodaj do niego ugotowany makaron, sos bolognese oraz ćwiartki pomidorów. Aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą podczas zapiekania, dorzuć do niej także ostry żółty ser (w tej roli sprawdzi się np. mazdamer lub parmezan). Zwieńczy on także wierzch dania, tworząc na nim smakowitą. chrupiącą skórkę. Gotową zapiekankę po rzymsku posyp natką pietruszki i podawaj z ulubioną surówką. Pycha!