Makaron z groszkiem

wędzonym boczkiem i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

740 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

200 gramów

2 sztuki

50 gramów

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente.

Makaron z groszkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę. Obierz cebule, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż boczek i cebulę.

Makaron z groszkiem - Krok 2

Krok 3

Wrzuć groszek i podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron, dodaj do boczku i groszku.

Makaron z groszkiem - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Następnie wlej na patelnię.

Makaron z groszkiem - Krok 4

Krok 5

Duś całość jeszcze około 5 minut pod przykryciem. Gotowy makaron wyjmij na talerz, posyp startym serem i pieprzem.

Makaron z groszkiem - Krok 5
39

Opinie o przepisie

  • Ewa Wicher

    Ewa Wicher

    Pyszne szybkie danie ... Polecam ....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kawecki

    Zbigniew Kawecki

    Szczególnie jeżeli makaron ląduje na brodzie...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Prószyński

    Wojciech Prószyński

    Chętnie spróbują w twoim wydaniu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Tarnowska

    Aleksandra Tarnowska

    Ale macie problem haha ;) groszek hihihi , Ja też nie przepadam, ale można go eliminowć i danie bardzooo apetyczne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Emilia Baranowska

    Emilia Baranowska

    no nie karzdego zachwyci bo nie kazdy lubi groszku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Wilczyńska

    Agnieszka Wilczyńska

    Nie lubię dań z fixami.. Proszek to nie jedzenie.., to profanacja jedzenia! Ale każdy ma prawo decydować czym nasyca swoje ciało, a za tym i mózg...Smacznego:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donata Mariusz Cieslewicz

    Donata Mariusz Cieslewicz

    Zależy w jakim wydaniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wagner

    Janina Wagner

    Sosy i makarony tuczą!,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Goffredo Diotallevi

    Goffredo Diotallevi

    Provi a fare le farfalle con sugo di pomodoro è una scatoletta di tonno Rio Mare,aggiungendo nel soffritto anche 2 filetti di acciughe sottolio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gizela Wojak

    Gizela Wojak

    Pyszne,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Szydłowski

    Damian Szydłowski

    Wolę kukurydzę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Sagan

    Maria Sagan

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Bednarek

    Halina Bednarek

    robie czesto salatke makaronowa z kokardkami...wlasnie....PYCHA...polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski

    Spróbuje zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Otczyk

    Marzena Otczyk

    Szczęśliwe, bo Was nie tuczy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamerska

    Danuta Zamerska

    znam to pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gotfryd

    Krystyna Gotfryd

    Piotr kiedy ty masz czas sewowac to twojej Rodzince na nastepne danie przyjezdzamy do WAS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Adach-Madej Pokutynska

    Ewa Adach-Madej Pokutynska

    Właśnie rozgotowane pasty tuczą i te sosy beszamelowe(gotowana mąka z tłuszczem)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana Jankowiak

    Tatiana Jankowiak

    Lecę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Trust

    Halina Trust

    nie rób smaka tylko zapraszaj na ten rosolek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Trust

    Halina Trust

    makarony pod każdą postacią i z czym by nie były mniam . Cholera a na rosół proscie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Kopiec

    Tadeusz Kopiec

    Dzisiaj jadłem - polecam !!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Fuks

    Anna Fuks

    Makaron ? tak , groszek feeee.... nie lubię ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Sławomir, a jak smakuje! :) Zrób i się przekonaj. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Goliard

    Goliard

    ... mniam ;-) !!! ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Zagórski

    Sławomir Zagórski

    Ależ to pysznie wygląda!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Witek

    Irek Witek

    Z tobom wszystko by smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kristina Hausmann

    Kristina Hausmann

    Napewno wygodnicki !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Sienkiewicz

    Zbigniew Sienkiewicz

    przyjedź i ugotój

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kristina Hausmann

    Kristina Hausmann

    Nieprawda, to roznorodne sosy do makaronow daja duzo kalori,

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z groszkiemMakaron z groszkiem

Lubicie zielony groszek? Z pewnością tak! Cenimy go przede wszystkim za słodkawy smak, który świetnie komponuje się z większością mięs i warzyw. Tym razem przygotujcie przepis na makaron z groszkiem. Tylko brzmi banalnie. To receptura, która zachwyci każdego. Połączenie mięsa, warzyw, makaronu i aksamitnego sosu tworzy niepowtarzalne zestawienie. Spróbujcie, a zobaczycie, że danie to zagości w Waszym menu na stałe.

Dla kogo?

Makaron z zielonym groszkiem polecamy przede wszystkim miłośnikom szybkich i oryginalnych dań.

Na jaką okazję?

Makaron z groszkiem zielonym możecie zaserwować jako danie obiadowe. Doskonale sprawdzi się także w charakterze lunchu w pracy.

Czy wiesz, że?

Nasiona groszku zielonego można spożywać także na surowo. Decydując się na jego przygotowanie, warto przykryć garnek. Po pewnym czasie zdejmijcie pokrywkę. Dzięki temu prostemu zabiegowi zachowacie intensywny zielony kolor warzywa.

Dla urozmaicenia:

Przepis na makaron z groszkiem możesz zmodyfikować, zastępując makaron kokardki inną jego odmianą. Dzięki temu łatwo przygotujesz na przykład spaghetti z groszkiem.