Makaron z groszkiem
wędzonym boczkiem i parmezanem
łatwe
128 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 gramów
2 sztuki
50 gramów
1 szczypta
100 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Boczek pokrój w kostkę. Obierz cebule, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż boczek i cebulę.

Krok 3
Wrzuć groszek i podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron, dodaj do boczku i groszku.

Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietanką. Następnie wlej na patelnię.

Krok 5
Duś całość jeszcze około 5 minut pod przykryciem. Gotowy makaron wyjmij na talerz, posyp startym serem i pieprzem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z groszkiem
Lubicie zielony groszek? Z pewnością tak! Cenimy go przede wszystkim za słodkawy smak, który świetnie komponuje się z większością mięs i warzyw. Tym razem przygotujcie przepis na makaron z groszkiem. Tylko brzmi banalnie. To receptura, która zachwyci każdego. Połączenie mięsa, warzyw, makaronu i aksamitnego sosu tworzy niepowtarzalne zestawienie. Spróbujcie, a zobaczycie, że danie to zagości w Waszym menu na stałe.
Dla kogo?
Makaron z zielonym groszkiem polecamy przede wszystkim miłośnikom szybkich i oryginalnych dań.
Na jaką okazję?
Makaron z groszkiem zielonym możecie zaserwować jako danie obiadowe. Doskonale sprawdzi się także w charakterze lunchu w pracy.
Czy wiesz, że?
Nasiona groszku zielonego można spożywać także na surowo. Decydując się na jego przygotowanie, warto przykryć garnek. Po pewnym czasie zdejmijcie pokrywkę. Dzięki temu prostemu zabiegowi zachowacie intensywny zielony kolor warzywa.
Dla urozmaicenia:
Przepis na makaron z groszkiem możesz zmodyfikować, zastępując makaron kokardki inną jego odmianą. Dzięki temu łatwo przygotujesz na przykład spaghetti z groszkiem.