Makaron azjatycki chow mein z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron azjatycki chow mein z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

220 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do naczynia miksującego wlej litr wody, szczyptę soli i zagotuj 10min/100C/obr. 1. Następnie przez otwór w pokrywie dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu producenta 100C/obroty wsteczne/obr. -1

Krok 2

Odcedź makron w przystawce Varoma, skrop olejem sezamowym, przełóż do dużej miski i odstaw w ciepłym miejscu.

Krok 3

W tym czasie jasną część dymki, imbir i czosnek pokrój w mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Wlej olej i duś 2min/120C/obr.1

Krok 4

Porwij boczniaki na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia miksującego. Duś 6min/120C/obr. 1

Krok 5

Dolej wino, sos sojowy, 300ml wody, zawartość opakowania Fix Knorr oraz dodaj cukier. Kontynuuj duszenie 4min/120C/obr. 1

Krok 6

Gotowy gorący sos wylej do miski z makaronem, wymieszaj i od razu podawaj. Zieloną dymkę poszatkuj i wraz z sezamem posyp danie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do makaronu także świeżą papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron azjatycki chow mein z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron azjatycki chow mein z grzybamiMakaron azjatycki chow mein z grzybami

Makaron to składnik uwielbiany przez większość kucharzy i smakoszów. Zamiast po raz kolejny dodawać do niego prosty sos pomidorowy, spróbujcie makaronu z grzybami w stylu azjatyckim. Z chow mein słyną przede wszystkim chińskie kulinaria. Rzadko przygotowujecie tego typu specjały własnoręcznie? Od dziś to się zmieni!

Dla kogo?

Wizyta w restauracji jest dla wielu osób jedynym sposobem na skosztowanie specjałów z różnych stron świata. Nie przepadacie za koniecznością robienia rezerwacji i długiego oczekiwania na posiłek? Wyborny azjatycki makaron chow mein z grzybami przygotujecie samodzielnie, a efekty będą niezrównane.

Na jaką okazję?

Zaskoczcie domowników obiadem w azjatyckiej atmosferze. Jedzenie długich nitek makaronu azjatyckiego chow mein pałeczkami okaże się dodatkową atrakcją.

Czy wiesz, że?

Jeśli zechcecie dorzucić nadprogramowe warzywa, najwygodniej będzie pokroić je w słupki.

Dla urozmaicenia:

Do wegetariańskiej wersji makaronu chow mein z grzybami pasuje także tofu.