
Składniki
220 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego wlej litr wody, szczyptę soli i zagotuj 10min/100C/obr. 1. Następnie przez otwór w pokrywie dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu producenta 100C/obroty wsteczne/obr. -1
Krok 2
Odcedź makron w przystawce Varoma, skrop olejem sezamowym, przełóż do dużej miski i odstaw w ciepłym miejscu.
Krok 3
W tym czasie jasną część dymki, imbir i czosnek pokrój w mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Wlej olej i duś 2min/120C/obr.1
Krok 4
Porwij boczniaki na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia miksującego. Duś 6min/120C/obr. 1
Krok 5
Dolej wino, sos sojowy, 300ml wody, zawartość opakowania Fix Knorr oraz dodaj cukier. Kontynuuj duszenie 4min/120C/obr. 1
Krok 6
Gotowy gorący sos wylej do miski z makaronem, wymieszaj i od razu podawaj. Zieloną dymkę poszatkuj i wraz z sezamem posyp danie.

Dobra rada:
Dodaj do makaronu także świeżą papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron azjatycki chow mein z grzybami
Makaron to składnik uwielbiany przez większość kucharzy i smakoszów. Zamiast po raz kolejny dodawać do niego prosty sos pomidorowy, spróbujcie makaronu z grzybami w stylu azjatyckim. Z chow mein słyną przede wszystkim chińskie kulinaria. Rzadko przygotowujecie tego typu specjały własnoręcznie? Od dziś to się zmieni!
Dla kogo?
Wizyta w restauracji jest dla wielu osób jedynym sposobem na skosztowanie specjałów z różnych stron świata. Nie przepadacie za koniecznością robienia rezerwacji i długiego oczekiwania na posiłek? Wyborny azjatycki makaron chow mein z grzybami przygotujecie samodzielnie, a efekty będą niezrównane.
Na jaką okazję?
Zaskoczcie domowników obiadem w azjatyckiej atmosferze. Jedzenie długich nitek makaronu azjatyckiego chow mein pałeczkami okaże się dodatkową atrakcją.
Czy wiesz, że?
Jeśli zechcecie dorzucić nadprogramowe warzywa, najwygodniej będzie pokroić je w słupki.
Dla urozmaicenia:
Do wegetariańskiej wersji makaronu chow mein z grzybami pasuje także tofu.


































