
Składniki
220 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do naczynia miksującego wlej litr wody, szczyptę soli i zagotuj 10min/100C/obr. 1. Następnie przez otwór w pokrywie dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu producenta 100C/obroty wsteczne/obr. -1
Krok 2
Odcedź makron w przystawce Varoma, skrop olejem sezamowym, przełóż do dużej miski i odstaw w ciepłym miejscu.
Krok 3
W tym czasie jasną część dymki, imbir i czosnek pokrój w mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Wlej olej i duś 2min/120C/obr.1
Krok 4
Porwij boczniaki na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia miksującego. Duś 6min/120C/obr. 1
Krok 5
Dolej wino, sos sojowy, 300ml wody, zawartość opakowania Fix Knorr oraz dodaj cukier. Kontynuuj duszenie 4min/120C/obr. 1
Krok 6
Gotowy gorący sos wylej do miski z makaronem, wymieszaj i od razu podawaj. Zieloną dymkę poszatkuj i wraz z sezamem posyp danie.

Dobra rada:
Dodaj do makaronu także świeżą papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron azjatycki chow mein z grzybami
Makaron to składnik uwielbiany przez większość kucharzy i smakoszów. Zamiast po raz kolejny dodawać do niego prosty sos pomidorowy, spróbujcie makaronu z grzybami w stylu azjatyckim. Z chow mein słyną przede wszystkim chińskie kulinaria. Rzadko przygotowujecie tego typu specjały własnoręcznie? Od dziś to się zmieni!
Dla kogo?
Wizyta w restauracji jest dla wielu osób jedynym sposobem na skosztowanie specjałów z różnych stron świata. Nie przepadacie za koniecznością robienia rezerwacji i długiego oczekiwania na posiłek? Wyborny azjatycki makaron chow mein z grzybami przygotujecie samodzielnie, a efekty będą niezrównane.
Na jaką okazję?
Zaskoczcie domowników obiadem w azjatyckiej atmosferze. Jedzenie długich nitek makaronu azjatyckiego chow mein pałeczkami okaże się dodatkową atrakcją.
Czy wiesz, że?
Jeśli zechcecie dorzucić nadprogramowe warzywa, najwygodniej będzie pokroić je w słupki.
Dla urozmaicenia:
Do wegetariańskiej wersji makaronu chow mein z grzybami pasuje także tofu.