Naleśniki ze szpinakiem i camembertem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i camembertem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

423 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

498 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

1.5 szklanki

0.2 szklanki

1 szczypta

0.5 łyżki

30 mililitrów

nadzienie:

1 sztuka

2 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

20 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej, odrobinę soli oraz słodką paprykę. Wszystko razem dobrze zmiksuj do momentu uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. Smaż naleśniki.

Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na patelni.

Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr pomieszaj ze śmietaną i 150 mililitrami wody – dodaj przesmażony boczek, całość doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze chwilę.

Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, następnie dodaj rozmrożony szpinak. Duś do momentu odparowania płynu, następnie wystudź. Gdy masa będzie już wystudzona, dodaj pestki słonecznika oraz pokrojony w kostkę ser, całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz nałóż na usmażone wcześniej naleśniki i zwijaj według własnego uznania. Podawaj na ciepło z przygotowanym wcześniej sosem. Udekoruj listkami świeżej bazylii i pomidorkami cherry.

Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Ciekawy pomysł z dodaniem słodkiej papryki do ciasta naleśnikowego. Z pewnością podkręci to smak. Zamiast camemberta dodam mozzarellę albo fetę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela smolibocka

    izabela smolibocka , 24.04.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i camembertem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i camembertemNaleśniki ze szpinakiem i camembertem

Naleśniki mają wiele smacznych wersji. Podawane są zarówno na obiad, jak i kolację, a w słodkiej odsłonie traktowane są często jako deser na ciepło. Kremowe i delikatne naleśniki ze szpinakiem i serem camembert przypadną do gustu osobom lubiącym wytrawne, warzywne wersje przyrządzania tej potrawy. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się tak, jak w podstawowym przepisie. Tajemnicą dania jest natomiast farsz. Składają się na niego smażony z czosnkiem i przyprawami szpinak, pestki słonecznika, ser camembert oraz boczek. Mięsny dodatek podsmaża się wcześniej na patelni, aby stał się bardziej chrupiący. Do tego rodzaju farszu do naleśników wykorzystuje się też często suszone lub świeże pomidory. Doskonale pasować będzie jednocześnie ser kozi w formie roladki. Kiedy zawiniesz nadzienie w naleśniku, ułóż potrawę na półmisku lub talerzach. Polej je sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym. Do dekoracji wykorzystaj pomidorki cherry i świeże zioła. Przekonaj się, czy naleśniki w takim wydaniu przypadną Ci do gustu. Skorzystaj z podanego przepisu.