Chrupiące, a zarazem mięciutkie naleśniki, kto jest w stanie im się oprzeć? Czy wiedzieliście, że na lśniącą barwę i smak tej potrawy znacząco wpływa tłuszcz, na którym jest smażona? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości i podpowiadamy, czym najlepiej posmarować patelnię. Z naszą pomocą usmażycie najlepsze naleśniki. Koniecznie zobaczcie nasze wskazówki!

Na czym najlepiej smażyć naleśniki?

Smażenie to rytuał, który towarzyszy przygotowywaniu wielu potraw. Jest on bardzo istotny w przypadku naleśników! Dlaczego? Jeżeli za bardzo wysmażycie naleśniki, to nie będą nadawały się do zjedzenia. Zbyt krótki czas na patelni może również negatywnie wpłynąć na potrawę i Wasze brzuchy!

Naleśniki - na czym smażyć? Na początku musicie wybrać dobrą patelnię, która będzie miała płaską powierzchnię, inaczej na Waszej potrawie mogą pojawić się bąbelki powietrza. My najbardziej polecamy naczynia z grubym dnem.

Czym posmarować patelnię na naleśniki?

Wybraliście już patelnię? Teraz czas na smażenie naleśników. Najważniejsze będzie wybranie tłuszczu, który wpływa na konsystencję i kolor ciasta.

Najstarszym sposobem na smażenie naleśników było używanie kawałka słoniny. To metoda, która jest z pewnością znana każdej babci. Słonina bardzo szybko się topi i doskonale natłuszcza patelnię. Jest to dobra opcja dla osób, które lubią smak i zapach tego produktu. Jeżeli jednak nie przepadacie za słoniną to nic straconego, ponieważ istnieje wiele innych alternatyw na przyrządzenie pysznych naleśników.

Do smażenia naleśników doskonale sprawdzi się masło klarowane, które pomoże usmażyć ciasto i nada mu złocistej barwy. Jest to produkt ogólnodostępny i znajduje się w lodówce każdego, dlatego sądzimy, że warto po niego sięgnąć.

Na czym smażyć naleśniki? Oleje

Do usmażenia naleśników sprawdzi się również olej, który świetnie natłuści patelnię. Jaki rodzaj tego produktu wybrać? Możecie zdecydować się na tradycyjny olej rzepakowy, który jest neutralny w smaku i dobrze przysmaży naleśniki.

Mamy dla Was jeszcze kilka innych propozycji! Do smażenia naleśników znakomicie nadaje się również olej kokosowy, w szczególności polecamy go do słodkiej wersji potrawy. Możecie sięgnąć również po olej ryżowy. Opcji jest naprawdę wiele, jesteśmy pewni, że wszystkie sprawdzą się naprawdę dobrze!

Smażenie na sucho

Czym posmarować patelnię na naleśniki? Przygotowaliśmy dla Was ostatnią propozycję! Możecie również dodać tłuszcz bezpośrednio do ciasta, a nie na patelnię. To również dobra metoda, która z pewnością sprawdzi się podczas smażenia naleśników. Dodajcie do ciasta kilka łyżek oleju, a następnie wylejcie masę na mocno rozgrzaną patelnie. Gotowe! Teraz wystarczy posmarować naleśniki pysznymi dodatkami.

Naleśniki – nasze propozycje podania

Patelnia i tłuszcz do smażenia naleśników wybrane? Czas na przyrządzenie tej pysznej potrawy. Wypróbujcie nasze propozycje!

Lubicie wytrawne naleśniki? Naszym zdaniem to świetna obiadowa propozycja! Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym naprawdę dobrze smakują. Spróbujcie przygotować je dla swoich domowników!

A może macie ochotę na mięsną potrawę? Co powiecie na naleśniki z dodatkiem kurczaka i warzyw? To naprawdę ciekawe połączenie, które z pewnością Wam zasmakuje.

Coś dla miłośników słodkich potraw? Nie zapomnieliśmy o Was! Naleśniki z wiśniami skradną serce każdego łasucha. Wcale nas to nie dziwi! To pyszne danie wyśmienicie komponuje się ze świeżymi owocami. Smacznego!