Naleśniki z wiśniami z sosem winno-cynamonowym | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z wiśniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
710 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

310 osób wydrukowało

Pobierz pdf

657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

30 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

80 gramów

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku skarmelizuj cukier, a następnie wlej wino, włóż cynamon, otartą skórkę z limonki i gotuj chwilę, do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu.

Naleśniki z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie zagęść zawiesiną gotujące się wino. Gdy wino uzyska konsystencję sosu, dodaj wiśnie, zagotuj i zdejmij z ognia. Wiśnie wyjmij z sosu cedzakową łyżką.

Naleśniki z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Z mąki, mleka, jajek, cukru waniliowego oraz oleju przygotuj ciasto, a następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Naleśniki z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Na usmażone naleśniki nakładaj wiśnie. Następnie składaj w dogodny dla siebie sposób.

Naleśniki z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Gotowe naleśniki z wiśniami ułóż na talerzach, polej przygotowanym wcześniej winno-cynamonowym sosem, posyp upalonymi płatkami migdałowymi i udekoruj listkami melisy.

Naleśniki z wiśniami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Weronika

    Weronika , 09.12.2022

    w tej postaci jeszcze nie miałam okazji spróbować naleśników, ale już chyba wiem co będę robić w weekend

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Fiałkowska

    Iwona Fiałkowska , 30.06.2016

    W każdej postaci i we wszystkich smakach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Marfiewicz

    Janina Marfiewicz , 29.06.2016

    Zapomniałam o tym daniu. Dobry pomysł na upały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 04.09.2015

    wisnie-zawsze smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z wiśniamiNaleśniki z wiśniami

Naleśniki z wiśniami w wersji de luxe. Słodko-kwaśny smak wiśni w naszych naleśnikach wzbogaciliśmy dodatkiem cynamonu i czerwonego wina – rozgrzeją cię więc nie tylko w chłodne długie wieczory, ale będą także wyśmienitym deserem a także słodką wersją obiadu na co dzień. To przepis całoroczny, bo możesz do niego wykorzystać wiśnie świeże albo mrożone, doskonałe będą także wiśnie ze słoika w słodkim syropie. Jeżeli chcesz, aby twoje danie było jeszcze bardziej korzenne i aromatyczne, możesz prócz cynamonu, wzbogacić wiśniowy sos m.in. kardamonem, imbirem, goździkami lub wanilią. Ilość cukru dopasuj do własnych preferencji, możesz też zastąpić go miodem lub syropem klonowym. Serwując naleśniki, przybierz je liściem mięty lub melisy. Ten przepis możesz również wykorzystać do zrobienia naleśników z truskawkami, jagodami lub malinami.