
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
30 mililitrów
200 gramów
1 szczypta
80 gramów
300 mililitrów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku skarmelizuj cukier, a następnie wlej wino, włóż cynamon, otartą skórkę z limonki i gotuj chwilę, do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu.

Krok 2
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie zagęść zawiesiną gotujące się wino. Gdy wino uzyska konsystencję sosu, dodaj wiśnie, zagotuj i zdejmij z ognia. Wiśnie wyjmij z sosu cedzakową łyżką.

Krok 3
Z mąki, mleka, jajek, cukru waniliowego oraz oleju przygotuj ciasto, a następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 4
Na usmażone naleśniki nakładaj wiśnie. Następnie składaj w dogodny dla siebie sposób.

Krok 5
Gotowe naleśniki z wiśniami ułóż na talerzach, polej przygotowanym wcześniej winno-cynamonowym sosem, posyp upalonymi płatkami migdałowymi i udekoruj listkami melisy.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z wiśniami
Naleśniki z wiśniami w wersji de luxe. Słodko-kwaśny smak wiśni w naszych naleśnikach wzbogaciliśmy dodatkiem cynamonu i czerwonego wina – rozgrzeją cię więc nie tylko w chłodne długie wieczory, ale będą także wyśmienitym deserem a także słodką wersją obiadu na co dzień. To przepis całoroczny, bo możesz do niego wykorzystać wiśnie świeże albo mrożone, doskonałe będą także wiśnie ze słoika w słodkim syropie. Jeżeli chcesz, aby twoje danie było jeszcze bardziej korzenne i aromatyczne, możesz prócz cynamonu, wzbogacić wiśniowy sos m.in. kardamonem, imbirem, goździkami lub wanilią. Ilość cukru dopasuj do własnych preferencji, możesz też zastąpić go miodem lub syropem klonowym. Serwując naleśniki, przybierz je liściem mięty lub melisy. Ten przepis możesz również wykorzystać do zrobienia naleśników z truskawkami, jagodami lub malinami.































