Naleśniki z wiśniami z sosem winno-cynamonowym | Przepisy.pl pixel

Naleśniki z wiśniami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
707 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

30 mililitrów

200 gramów

1 szczypta

80 gramów

300 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku skarmelizuj cukier, a następnie wlej wino, włóż cynamon, otartą skórkę z limonki i gotuj chwilę, do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu.

Naleśniki z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie zagęść zawiesiną gotujące się wino. Gdy wino uzyska konsystencję sosu, dodaj wiśnie, zagotuj i zdejmij z ognia. Wiśnie wyjmij z sosu cedzakową łyżką.

Naleśniki z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Z mąki, mleka, jajek, cukru waniliowego oraz oleju przygotuj ciasto, a następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.

Naleśniki z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Na usmażone naleśniki nakładaj wiśnie. Następnie składaj w dogodny dla siebie sposób.

Naleśniki z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Gotowe naleśniki z wiśniami ułóż na talerzach, polej przygotowanym wcześniej winno-cynamonowym sosem, posyp upalonymi płatkami migdałowymi i udekoruj listkami melisy.

Naleśniki z wiśniami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Weronika

    Weronika , 09.12.2022

    w tej postaci jeszcze nie miałam okazji spróbować naleśników, ale już chyba wiem co będę robić w weekend

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Fiałkowska

    Iwona Fiałkowska , 30.06.2016

    W każdej postaci i we wszystkich smakach :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Marfiewicz

    Janina Marfiewicz , 29.06.2016

    Zapomniałam o tym daniu. Dobry pomysł na upały

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwanczyn Iwanczyn

    Iwanczyn Iwanczyn , 04.09.2015

    wisnie-zawsze smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki z wiśniamiNaleśniki z wiśniami

Naleśniki z wiśniami w wersji de luxe. Słodko-kwaśny smak wiśni w naszych naleśnikach wzbogaciliśmy dodatkiem cynamonu i czerwonego wina – rozgrzeją cię więc nie tylko w chłodne długie wieczory, ale będą także wyśmienitym deserem a także słodką wersją obiadu na co dzień. To przepis całoroczny, bo możesz do niego wykorzystać wiśnie świeże albo mrożone, doskonałe będą także wiśnie ze słoika w słodkim syropie. Jeżeli chcesz, aby twoje danie było jeszcze bardziej korzenne i aromatyczne, możesz prócz cynamonu, wzbogacić wiśniowy sos m.in. kardamonem, imbirem, goździkami lub wanilią. Ilość cukru dopasuj do własnych preferencji, możesz też zastąpić go miodem lub syropem klonowym. Serwując naleśniki, przybierz je liściem mięty lub melisy. Ten przepis możesz również wykorzystać do zrobienia naleśników z truskawkami, jagodami lub malinami.