Naleśniki z pieczarkami

Autor: Julia Gawrońska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 sztuka

0 szklanek

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

50 gramów

500 gramów

2 sztuki

180 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej masy (ilość składników podawałam orientacyjnie, zawsze sypię "na oko").

Krok 2

Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Krok 3

W międzyczasie kroimy drobno cebulkę i smażymy aż do zeszklenia.

Krok 4

Kroimy pieczarki w dość drobne plasterki, solimy dość solidnie i smażymy (najlepiej na woku lub sporej patelni).

Krok 5

Z fix Knorr robimy sos na bazie 180 ml wody oraz 2 łyżki jogurtu i pieprz do smaku- mieszamy zimne w osobnym garnku. Gdy pieczarki i cebulka są już dobrze usmażone łączymy wszystkie składniki razem i gotujemy do zgęstnienia sosu.

Krok 6

Nakładamy pieczarki z sosem na naleśnik, zawijamy w trójkącik, maczamy w mleku, następnie w bułce tartej i smażymy do zarumienienia.

Krok 7

Tak przygotowane naleśniki polewamy na talerzu niewielką ilością sosu i posypujemy serem żółtym. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej