Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1945 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

629 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

12.5 dekagrama

10 sztuk

15 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak ugotuj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj je z twarogiem i dopraw pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 2

Posmaruj naleśniki powstałą masą, po czym zwiń w rulony.

Krok 3

Oczyść pieczarki, pokrój je w plastry i podduś na tłuszczu.

Krok 4

Przygotuj Sos Grzybowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj go ze śmietaną i pieczarkami.

Krok 5

Tuż przed podaniem polej naleśniki gorącym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

6

Opinie o przepisie

  • jac12

    jac12 , 10.12.2022

    TAK. Są dobre na gorąco jak również na zimno. Podane z sosem grzybowym smakują obłędnie. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Odpowiednio doprawiony szpinak - idealny dla ludzi ze smakiem. Ser chudy zamieniam na ser feta, bo to połączenie ze szpinakiem jest idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Lubię szpinak, naleśniki to dobry pomysł, bo jest szybko i prosto. Do szpinaku dodałabym kilka kaparów lub suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Wlaź

    Aneta Wlaź , 09.12.2022

    Bardzo Ciekawy przepis napewno spróbuję zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Czyż

    Sławomir Czyż , 28.09.2016

    Mogę się mylić ale ten przepis był prezentowany tutaj całkiem niedawno. A może znalazłem go w aplikacji. Tak czy siak polecam, bo jadłem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta ryszczuk

    marta ryszczuk , 05.12.2015

    dobre danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta ryszczuk

    marta ryszczuk , 05.12.2015

    dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowymNaleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym

Aromatyczny farsz do naleśników może być ciekawą alternatywą dla dżemów i słodkich twarożków. Połącz delikatny szpinak z serem białym oraz czosnkiem i zalej pysznym sosem grzybowym. To gwarancja dobrego smaku i doskonały sposób na obiad. Zacznij od nadzienia – szpinak ugotuj i dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu wymieszaj z twarogiem i dopraw czarnym pieprzem oraz solą. Przygotuj podstawę dania, czyli ciasto naleśnikowe: połącz mąkę, jajka, wodę gazowaną oraz mleko i zmiksuj na gładką masę. Po usmażeniu placków nakładaj na nie po dużej łyżce farszu i zawijaj w rulony. Pora na aromatyczny sos grzybowy, który przyrządzisz z pieczarek. Pokrój je w plastry i duś przez kilkanaście minut do momentu, aż zmiękną. Dodaj do nich zawartość opakowania i połącz ze śmietaną. Jak podawać to danie? Ciepłe jeszcze naleśniki poukładaj na talerzach i polej sosem grzybowym. Jako ozdoba sprawdzi się listek świeżej bazylii lub gałązka tymianku. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!