Naleśniki z sosem grzybowym: z grzybami i szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

heart
1947 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

651 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

12.5 dekagrama

10 sztuk

15 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak ugotuj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj je z twarogiem i dopraw pieprzem oraz solą (jeśli uznasz to za konieczne).

Krok 2

Posmaruj naleśniki powstałą masą, po czym zwiń w rulony.

Krok 3

Oczyść pieczarki, pokrój je w plastry i podduś na tłuszczu.

Krok 4

Przygotuj Sos Grzybowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj go ze śmietaną i pieczarkami.

Krok 5

Tuż przed podaniem polej naleśniki gorącym sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

6

Opinie o przepisie

  • jac12

    jac12 , 10.12.2022

    TAK. Są dobre na gorąco jak również na zimno. Podane z sosem grzybowym smakują obłędnie. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Odpowiednio doprawiony szpinak - idealny dla ludzi ze smakiem. Ser chudy zamieniam na ser feta, bo to połączenie ze szpinakiem jest idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 09.12.2022

    TAK Lubię szpinak, naleśniki to dobry pomysł, bo jest szybko i prosto. Do szpinaku dodałabym kilka kaparów lub suszone pomidory.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Wlaź

    Aneta Wlaź , 09.12.2022

    Bardzo Ciekawy przepis napewno spróbuję zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Czyż

    Sławomir Czyż , 28.09.2016

    Mogę się mylić ale ten przepis był prezentowany tutaj całkiem niedawno. A może znalazłem go w aplikacji. Tak czy siak polecam, bo jadłem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta ryszczuk

    marta ryszczuk , 05.12.2015

    dobre danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marta ryszczuk

    marta ryszczuk , 05.12.2015

    dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowymNaleśniki ze szpinakiem i sosem grzybowym

Aromatyczny farsz do naleśników może być ciekawą alternatywą dla dżemów i słodkich twarożków. Połącz delikatny szpinak z serem białym oraz czosnkiem i zalej pysznym sosem grzybowym. To gwarancja dobrego smaku i doskonały sposób na obiad. Zacznij od nadzienia – szpinak ugotuj i dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu wymieszaj z twarogiem i dopraw czarnym pieprzem oraz solą. Przygotuj podstawę dania, czyli ciasto naleśnikowe: połącz mąkę, jajka, wodę gazowaną oraz mleko i zmiksuj na gładką masę. Po usmażeniu placków nakładaj na nie po dużej łyżce farszu i zawijaj w rulony. Pora na aromatyczny sos grzybowy, który przyrządzisz z pieczarek. Pokrój je w plastry i duś przez kilkanaście minut do momentu, aż zmiękną. Dodaj do nich zawartość opakowania i połącz ze śmietaną. Jak podawać to danie? Ciepłe jeszcze naleśniki poukładaj na talerzach i polej sosem grzybowym. Jako ozdoba sprawdzi się listek świeżej bazylii lub gałązka tymianku. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością!