Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

77

heart
1322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1746 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

120 gramów

30 mililitrów

1 szczypta

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

farsz:

0.5 kilograma

200 gramów

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego połącz ze sobą za pomocą miksera. Naleśniki smaż wylewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Farsz: cebule szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak oczyść.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Na patelni smaż czosnek i cebule, następnie dodaj szpinak i pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki. Dodaj Bulion warzywny Knorr i duś jeszcze przez chwilę, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia, ewentualnie odlej nadmiar płynu.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj ser feta, całość dopraw ostrą papryką.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Faszeruj naleśniki, zwijaj w rulon, następnie podgrzej je na patelni lub w piekarniku. Podawaj z Sosem Spaghetti Toscana Knorr.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Gasior

    Krystyna Gasior , 06.04.2016

    podoba mi się ta aplikacja i mam nadzieje ze często będę korzystać z waszych przepisow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i serem fetaNaleśniki ze szpinakiem i serem feta

Naleśniki to danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych nie może się im oprzeć. Francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją. Tym razem w ich nadzieniu uwzględnisz świeży szpinak, pomidorki cherry i wyrazisty ser w stylu greckim. Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą to sprawdzony sposób na kulinarny sukces.

Dla kogo?

Właśnie dzięki naleśnikom ze szpinakiem i serem feta zapiekanymi w piecu dużo łatwiej będzie przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw, a także urozmaicić swoje obiadowe menu. Receptura okaże się sprzymierzeńcem rodziców wymagających niejadków.

Na jaką okazję?

Dobrym pomysłem na farsz będzie szpinak i małe pomidorki cherry w towarzystwie sera feta. Zagwarantuje on charakterystyczny, słony smak i delikatnie rozpuści się, tworząc gęsty sos. Za sprawą umiejętnego dobrania składników, naleśniki ze szpinakiem i serem feta stają się daniem, którym możesz uraczyć gości, którzy złożą ci wizytę w porze obiadu lub kolacji.

Czy wiesz, że?

Ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy połączyć jajka, mąkę i mleko za pomocą miksera lub rózgi i smażyć na patelni. Farsz do naleśników z fetą i szpinakiem musi być zawinięty w elastyczne ciasto, by żaden składnik nie wypadł.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki złóż tak jak potrafisz – w kopertę, trójkąt lub zawiń w rulon. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak i podkreślić śródziemnomorskie korzenie tego dania, naleśniki ze szpinakiem i fetą podawaj z sosem Toscana.