Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis z serem | Przepisy.pl pixel

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

77

heart
1321 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1742 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

120 gramów

30 mililitrów

1 szczypta

6 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

farsz:

0.5 kilograma

200 gramów

150 gramów

2 sztuki

3 sztuki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego połącz ze sobą za pomocą miksera. Naleśniki smaż wylewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Farsz: cebule szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak oczyść.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Na patelni smaż czosnek i cebule, następnie dodaj szpinak i pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki. Dodaj Bulion warzywny Knorr i duś jeszcze przez chwilę, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia, ewentualnie odlej nadmiar płynu.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj ser feta, całość dopraw ostrą papryką.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Faszeruj naleśniki, zwijaj w rulon, następnie podgrzej je na patelni lub w piekarniku. Podawaj z Sosem Spaghetti Toscana Knorr.

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Krystyna Gasior

    Krystyna Gasior , 06.04.2016

    podoba mi się ta aplikacja i mam nadzieje ze często będę korzystać z waszych przepisow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki ze szpinakiem i serem fetaNaleśniki ze szpinakiem i serem feta

Naleśniki to danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych nie może się im oprzeć. Francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją. Tym razem w ich nadzieniu uwzględnisz świeży szpinak, pomidorki cherry i wyrazisty ser w stylu greckim. Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą to sprawdzony sposób na kulinarny sukces.

Dla kogo?

Właśnie dzięki naleśnikom ze szpinakiem i serem feta zapiekanymi w piecu dużo łatwiej będzie przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw, a także urozmaicić swoje obiadowe menu. Receptura okaże się sprzymierzeńcem rodziców wymagających niejadków.

Na jaką okazję?

Dobrym pomysłem na farsz będzie szpinak i małe pomidorki cherry w towarzystwie sera feta. Zagwarantuje on charakterystyczny, słony smak i delikatnie rozpuści się, tworząc gęsty sos. Za sprawą umiejętnego dobrania składników, naleśniki ze szpinakiem i serem feta stają się daniem, którym możesz uraczyć gości, którzy złożą ci wizytę w porze obiadu lub kolacji.

Czy wiesz, że?

Ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy połączyć jajka, mąkę i mleko za pomocą miksera lub rózgi i smażyć na patelni. Farsz do naleśników z fetą i szpinakiem musi być zawinięty w elastyczne ciasto, by żaden składnik nie wypadł.

Dla urozmaicenia:

Naleśniki złóż tak jak potrafisz – w kopertę, trójkąt lub zawiń w rulon. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak i podkreślić śródziemnomorskie korzenie tego dania, naleśniki ze szpinakiem i fetą podawaj z sosem Toscana.