Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
łatwe
1742 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
200 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
120 gramów
30 mililitrów
1 szczypta
6 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
farsz:
0.5 kilograma
200 gramów
150 gramów
2 sztuki
3 sztuki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego połącz ze sobą za pomocą miksera. Naleśniki smaż wylewając cienką warstwę ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię.

Krok 2
Farsz: cebule szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak oczyść.

Krok 3
Na patelni smaż czosnek i cebule, następnie dodaj szpinak i pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki. Dodaj Bulion warzywny Knorr i duś jeszcze przez chwilę, do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia, ewentualnie odlej nadmiar płynu.

Krok 4
Na końcu dodaj ser feta, całość dopraw ostrą papryką.

Krok 5
Faszeruj naleśniki, zwijaj w rulon, następnie podgrzej je na patelni lub w piekarniku. Podawaj z Sosem Spaghetti Toscana Knorr.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki to danie szczególnie lubiane przez dzieci, ale i wielu dorosłych nie może się im oprzeć. Francuskie Crêpes lub ich polska odmiana zazwyczaj zjadane są na słodko. Tymczasem wytrawne naleśniki są równie dobrą propozycją. Tym razem w ich nadzieniu uwzględnisz świeży szpinak, pomidorki cherry i wyrazisty ser w stylu greckim. Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą to sprawdzony sposób na kulinarny sukces.
Dla kogo?
Właśnie dzięki naleśnikom ze szpinakiem i serem feta zapiekanymi w piecu dużo łatwiej będzie przekonać najmłodszych do jedzenia warzyw, a także urozmaicić swoje obiadowe menu. Receptura okaże się sprzymierzeńcem rodziców wymagających niejadków.
Na jaką okazję?
Dobrym pomysłem na farsz będzie szpinak i małe pomidorki cherry w towarzystwie sera feta. Zagwarantuje on charakterystyczny, słony smak i delikatnie rozpuści się, tworząc gęsty sos. Za sprawą umiejętnego dobrania składników, naleśniki ze szpinakiem i serem feta stają się daniem, którym możesz uraczyć gości, którzy złożą ci wizytę w porze obiadu lub kolacji.
Czy wiesz, że?
Ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo prosto, wystarczy połączyć jajka, mąkę i mleko za pomocą miksera lub rózgi i smażyć na patelni. Farsz do naleśników z fetą i szpinakiem musi być zawinięty w elastyczne ciasto, by żaden składnik nie wypadł.
Dla urozmaicenia:
Naleśniki złóż tak jak potrafisz – w kopertę, trójkąt lub zawiń w rulon. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak i podkreślić śródziemnomorskie korzenie tego dania, naleśniki ze szpinakiem i fetą podawaj z sosem Toscana.