Tartaletki z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tartaletki z bobem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

99 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na tartaletki:

100 gramów

150 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

składniki na farsz:

800 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser, masło, mąkę i przyprawę Knorr połącz zagniatając wszystko w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Ciastem wyłóż foremki na tartaletki.

Tartaletki z bobem - Krok 1

Krok 2

Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10 minut), a następnie go obierz. Szalotkę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a koktajlowe przekrój na pół. Kiełbasę chorizo pokrój w pół plastry, ser zetrzyj na tarce.

Tartaletki z bobem - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika, przełóż je na bok, na tą samą patelnie wrzuć kiełbasę chorizo i smaż ją na średnim ogniu aż się dobrze usmaży, usuń nadmiar tłuszczu pozostawiając około łyżeczki.

Tartaletki z bobem - Krok 3

Krok 4

Na pozostałym tłuszczu zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ugotowany bób, śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli - o ile uznasz to za konieczne.

Tartaletki z bobem - Krok 4

Krok 5

Bób na patelni rozgnieć widelcem lub zblenduj tworząc z niego purée, dodaj do niego ziarno słonecznika i suszone pomidory.

Tartaletki z bobem - Krok 5

Krok 6

Purée włóż do tartaletek. Na wierzch ułóż przeciętego pomidorka, chorizo, całość posyp z wierzchu ziołami prowansalskimi oraz oprósz serem. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.

Tartaletki z bobem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dołożyć tez inne warzywa takie jak cukinia czy np. papryka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki z bobemTartaletki z bobem

Bób – ta niezwykle popularna już w czasach starożytnych roślina, daje ogromne pole do popisu każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni. Dziś na tapetę bierzemy tartaletki z farszem z bobu. Wypróbuj je już dziś!

Dla kogo?

Dla każdego, kto uwielbia bób i wciąż poszukuje nowych możliwości na jego przygotowywanie.

Na jaką okazję?

Tartaletki zawsze sprawdzają się świetnie w roli imprezowych przekąsek – niewielkie, poręczne, idealne dla zaspokojenia małego głodu.

Czy wiesz, że?

Świeży bób ma zielony kolor, przyjemny zapach, a na gładkiej powierzchni jego skórki nie ma żadnych plam. Można go gotować, smażyć, piec, dusić – pole manewru jest tutaj naprawdę szerokie!

Dla urozmaicenia:

Do farszu dodać można również inne warzywa – papryka, czerwona cebula, cukinia czy bataty spowodują prawdziwą eksplozję smaków!