Tartaletki z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tartaletki z bobem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

46 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

składniki na tartaletki:

100 gramów

150 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

składniki na farsz:

800 gramów

200 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 łyżki

50 gramów

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser, masło, mąkę i chili połącz zagniatając je w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Ciastem wyłóż foremki na tartaletki.

Tartaletki z bobem - Krok 1

Krok 2

Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10 minut), a następnie go obierz. Szalotkę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a koktajlowe przekrój na pół. Kiełbasę chorizo pokrój w pół plastry, ser zetrzyj na tarce.

Tartaletki z bobem - Krok 2

Krok 3

Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika, przełóż je na bok, na tą samą patelnie wrzuć kiełbasę chorizo i smaż ją na średnim ogniu aż się dobrze usmaży, usuń nadmiar tłuszczu pozostawiając około łyżeczki.

Tartaletki z bobem - Krok 3

Krok 4

Na pozostałym tłuszczu zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ugotowany bób, śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli - o ile uznasz to za konieczne.

Tartaletki z bobem - Krok 4

Krok 5

Bób na patelni rozgnieć widelcem lub zblenduj tworząc z niego purée, dodaj do niego ziarno słonecznika i suszone pomidory.

Tartaletki z bobem - Krok 5

Krok 6

Purée włóż do tartaletek. Na wierzch ułóż przeciętego pomidorka, chorizo, całość posyp z wierzchu ziołami prowansalskimi oraz oprósz serem. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.

Tartaletki z bobem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dołożyć tez inne warzywa takie jak cukinia czy np. papryka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki z bobemTartaletki z bobem

Bób – ta niezwykle popularna już w czasach starożytnych roślina, daje ogromne pole do popisu każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni. Dziś na tapetę bierzemy tartaletki z farszem z bobu. Wypróbuj je już dziś!

Dla kogo?

Dla każdego, kto uwielbia bób i wciąż poszukuje nowych możliwości na jego przygotowywanie.

Na jaką okazję?

Tartaletki zawsze sprawdzają się świetnie w roli imprezowych przekąsek – niewielkie, poręczne, idealne dla zaspokojenia małego głodu.

Czy wiesz, że?

Świeży bób ma zielony kolor, przyjemny zapach, a na gładkiej powierzchni jego skórki nie ma żadnych plam. Można go gotować, smażyć, piec, dusić – pole manewru jest tutaj naprawdę szerokie!

Dla urozmaicenia:

Do farszu dodać można również inne warzywa – papryka, czerwona cebula, cukinia czy bataty spowodują prawdziwą eksplozję smaków!