Składniki
składniki na tartaletki:
100 gramów
150 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
składniki na farsz:
800 gramów
200 gramów
100 gramów
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser, masło, mąkę i przyprawę Knorr połącz zagniatając wszystko w misce. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne ale na pewno będzie dość rzadkie dlatego spłaszcz je, a następnie zawiń w folię spożywczą i umieść na około 30 minut w zamrażalce, aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Ciastem wyłóż foremki na tartaletki.
Krok 2
Ugotuj bób do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 10 minut), a następnie go obierz. Szalotkę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek. Suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, a koktajlowe przekrój na pół. Kiełbasę chorizo pokrój w pół plastry, ser zetrzyj na tarce.
Krok 3
Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika, przełóż je na bok, na tą samą patelnie wrzuć kiełbasę chorizo i smaż ją na średnim ogniu aż się dobrze usmaży, usuń nadmiar tłuszczu pozostawiając około łyżeczki.
Krok 4
Na pozostałym tłuszczu zeszklij czosnek i cebulę, dodaj ugotowany bób, śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej oraz szczyptę soli - o ile uznasz to za konieczne.
Krok 5
Bób na patelni rozgnieć widelcem lub zblenduj tworząc z niego purée, dodaj do niego ziarno słonecznika i suszone pomidory.
Krok 6
Purée włóż do tartaletek. Na wierzch ułóż przeciętego pomidorka, chorizo, całość posyp z wierzchu ziołami prowansalskimi oraz oprósz serem. Tartaletki wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut.
Dobra rada:
Do farszu możesz dołożyć tez inne warzywa takie jak cukinia czy np. papryka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tartaletki z bobem
Bób – ta niezwykle popularna już w czasach starożytnych roślina, daje ogromne pole do popisu każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni. Dziś na tapetę bierzemy tartaletki z farszem z bobu. Wypróbuj je już dziś!
Dla kogo?
Dla każdego, kto uwielbia bób i wciąż poszukuje nowych możliwości na jego przygotowywanie.
Na jaką okazję?
Tartaletki zawsze sprawdzają się świetnie w roli imprezowych przekąsek – niewielkie, poręczne, idealne dla zaspokojenia małego głodu.
Czy wiesz, że?
Świeży bób ma zielony kolor, przyjemny zapach, a na gładkiej powierzchni jego skórki nie ma żadnych plam. Można go gotować, smażyć, piec, dusić – pole manewru jest tutaj naprawdę szerokie!
Dla urozmaicenia:
Do farszu dodać można również inne warzywa – papryka, czerwona cebula, cukinia czy bataty spowodują prawdziwą eksplozję smaków!