Jajka w kubkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w kubkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

657 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

30 gramów

6 plastrów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Cebulę dymkę pokrój na plasterki. Ser zetrzyj.

Krok 2

Wymieszaj szpinak, dymkę, starty ser z przyprawą Knorr.

Krok 3

Foremki do wypiekania mufinków lub kubeczki nasmaruj lekko olejem i wyłóż każdy plasterkiem szynki.

Krok 4

Włóż do środka mieszankę z szpinakiem i wbij jedno jajko. W ten sposób przygotuj 6 foremek. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj udekorowane listkami rukwi wodnej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z razowymi tostami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka w kubkachJajka w kubkach

Jajka w kubkach to coś na kształt wytrawnych, jajecznych muffinek. Niewielkim nakładem pracy przygotujesz potrawę niebanalną, a równocześnie nieskomplikowaną, złożoną z ogólnodostępnych składników. To jak, wypróbujesz ją w swojej kuchni?

Dla kogo?

To propozycja dla każdego, kto wprost przepada za jajkami pod każdą postacią. Tak przygotowane na pewno znajdą się na górze ich listy kulinarnych specjałów!

Na jaką okazję?

Jajka w kubkach to świetna opcja na letnią kolację – zjedzona na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!

Czy wiesz, że?

Mawia się, że rukiew wodna charakteryzuje się bardzo wyrazistym zapachem. Istotnie jest krewniaczką gorczycy i należy do rodziny roślin kapustowatych, stąd jej intensywny aromat. Wywodzi się z Eurazji i jej obecność odkryto już w starożytnej Grecji, aż 3000 lat temu.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania jajek w kubkach możesz użyć dowolnych warzyw. Świetnie sprawdzą się chociażby czerwona albo żółta papryka.