
Składniki
6 sztuk
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
30 gramów
6 plastrów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Cebulę dymkę pokrój na plasterki. Ser zetrzyj.
Krok 2
Wymieszaj szpinak, dymkę, starty ser z przyprawą Knorr.
Krok 3
Foremki do wypiekania mufinków lub kubeczki nasmaruj lekko olejem i wyłóż każdy plasterkiem szynki.
Krok 4
Włóż do środka mieszankę z szpinakiem i wbij jedno jajko. W ten sposób przygotuj 6 foremek. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj udekorowane listkami rukwi wodnej.

Dobra rada:
Podawaj z razowymi tostami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka w kubkach
Jajka w kubkach to coś na kształt wytrawnych, jajecznych muffinek. Niewielkim nakładem pracy przygotujesz potrawę niebanalną, a równocześnie nieskomplikowaną, złożoną z ogólnodostępnych składników. To jak, wypróbujesz ją w swojej kuchni?
Dla kogo?
To propozycja dla każdego, kto wprost przepada za jajkami pod każdą postacią. Tak przygotowane na pewno znajdą się na górze ich listy kulinarnych specjałów!
Na jaką okazję?
Jajka w kubkach to świetna opcja na letnią kolację – zjedzona na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!
Czy wiesz, że?
Mawia się, że rukiew wodna charakteryzuje się bardzo wyrazistym zapachem. Istotnie jest krewniaczką gorczycy i należy do rodziny roślin kapustowatych, stąd jej intensywny aromat. Wywodzi się z Eurazji i jej obecność odkryto już w starożytnej Grecji, aż 3000 lat temu.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania jajek w kubkach możesz użyć dowolnych warzyw. Świetnie sprawdzą się chociażby czerwona albo żółta papryka.