Jajka w kubkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w kubkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
120 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

661 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

30 gramów

6 plastrów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Cebulę dymkę pokrój na plasterki. Ser zetrzyj.

Krok 2

Wymieszaj szpinak, dymkę, starty ser z przyprawą Knorr.

Krok 3

Foremki do wypiekania mufinków lub kubeczki nasmaruj lekko olejem i wyłóż każdy plasterkiem szynki.

Krok 4

Włóż do środka mieszankę z szpinakiem i wbij jedno jajko. W ten sposób przygotuj 6 foremek. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj udekorowane listkami rukwi wodnej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z razowymi tostami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kulebiak z dynią
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka w kubkachJajka w kubkach

Jajka w kubkach to coś na kształt wytrawnych, jajecznych muffinek. Niewielkim nakładem pracy przygotujesz potrawę niebanalną, a równocześnie nieskomplikowaną, złożoną z ogólnodostępnych składników. To jak, wypróbujesz ją w swojej kuchni?

Dla kogo?

To propozycja dla każdego, kto wprost przepada za jajkami pod każdą postacią. Tak przygotowane na pewno znajdą się na górze ich listy kulinarnych specjałów!

Na jaką okazję?

Jajka w kubkach to świetna opcja na letnią kolację – zjedzona na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!

Czy wiesz, że?

Mawia się, że rukiew wodna charakteryzuje się bardzo wyrazistym zapachem. Istotnie jest krewniaczką gorczycy i należy do rodziny roślin kapustowatych, stąd jej intensywny aromat. Wywodzi się z Eurazji i jej obecność odkryto już w starożytnej Grecji, aż 3000 lat temu.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania jajek w kubkach możesz użyć dowolnych warzyw. Świetnie sprawdzą się chociażby czerwona albo żółta papryka.