Składniki
6 sztuk
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
30 gramów
6 plastrów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Cebulę dymkę pokrój na plasterki. Ser zetrzyj.
Krok 2
Wymieszaj szpinak, dymkę, starty ser z przyprawą Knorr.
Krok 3
Foremki do wypiekania mufinków lub kubeczki nasmaruj lekko olejem i wyłóż każdy plasterkiem szynki.
Krok 4
Włóż do środka mieszankę z szpinakiem i wbij jedno jajko. W ten sposób przygotuj 6 foremek. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj udekorowane listkami rukwi wodnej.
Dobra rada:
Podawaj z razowymi tostami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka w kubkach
Jajka w kubkach to coś na kształt wytrawnych, jajecznych muffinek. Niewielkim nakładem pracy przygotujesz potrawę niebanalną, a równocześnie nieskomplikowaną, złożoną z ogólnodostępnych składników. To jak, wypróbujesz ją w swojej kuchni?
Dla kogo?
To propozycja dla każdego, kto wprost przepada za jajkami pod każdą postacią. Tak przygotowane na pewno znajdą się na górze ich listy kulinarnych specjałów!
Na jaką okazję?
Jajka w kubkach to świetna opcja na letnią kolację – zjedzona na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!
Czy wiesz, że?
Mawia się, że rukiew wodna charakteryzuje się bardzo wyrazistym zapachem. Istotnie jest krewniaczką gorczycy i należy do rodziny roślin kapustowatych, stąd jej intensywny aromat. Wywodzi się z Eurazji i jej obecność odkryto już w starożytnej Grecji, aż 3000 lat temu.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania jajek w kubkach możesz użyć dowolnych warzyw. Świetnie sprawdzą się chociażby czerwona albo żółta papryka.