Jajka w kubkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w kubkach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

50 gramów

1 sztuka

2 łyżki

30 gramów

6 plastrów

50 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Cebulę dymkę pokrój na plasterki. Ser zetrzyj.

Krok 2

Wymieszaj szpinak, dymkę, starty ser z przyprawą Knorr.

Krok 3

Foremki do wypiekania mufinków lub kubeczki nasmaruj lekko olejem i wyłóż każdy plasterkiem szynki.

Krok 4

Włóż do środka mieszankę z szpinakiem i wbij jedno jajko. W ten sposób przygotuj 6 foremek. Zapiekaj w 200 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj udekorowane listkami rukwi wodnej.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z razowymi tostami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w kubkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka w kubkachJajka w kubkach

Jajka w kubkach to coś na kształt wytrawnych, jajecznych muffinek. Niewielkim nakładem pracy przygotujesz potrawę niebanalną, a równocześnie nieskomplikowaną, złożoną z ogólnodostępnych składników. To jak, wypróbujesz ją w swojej kuchni?

Dla kogo?

To propozycja dla każdego, kto wprost przepada za jajkami pod każdą postacią. Tak przygotowane na pewno znajdą się na górze ich listy kulinarnych specjałów!

Na jaką okazję?

Jajka w kubkach to świetna opcja na letnią kolację – zjedzona na świeżym powietrzu będzie smakować jeszcze lepiej!

Czy wiesz, że?

Mawia się, że rukiew wodna charakteryzuje się bardzo wyrazistym zapachem. Istotnie jest krewniaczką gorczycy i należy do rodziny roślin kapustowatych, stąd jej intensywny aromat. Wywodzi się z Eurazji i jej obecność odkryto już w starożytnej Grecji, aż 3000 lat temu.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania jajek w kubkach możesz użyć dowolnych warzyw. Świetnie sprawdzą się chociażby czerwona albo żółta papryka.