Tartaletki z łososiem – wytrawne: z serkiem | Przepisy.pl pixel

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

heart
370 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

831 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

150 gramów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pokrój w drobna kostkę pozbywając się wszelkich pestek. Łososia pokrój również w podobnej wielkości kostkę.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, jajkami, parmezanem oraz przyprawami i zmiksuj za pomocą ręcznego miksera.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Zioła posiekaj i dodaj do masy jajecznej.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Do gotowych tartaletek nałóż farsz z łososia i papryki.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Tartaletki z farszem umieść w blaszce z piekarnika. Teraz wlej sos jajeczny do 2/3 wysokości tartaletek. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut aż masa się lekko zetnie.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Ser feta rozkrusz i posyp po wierzchu gotowe tartaletki. Podawaj na zimno jak i na ciepło.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartaletki możesz również wypiec samodzielnie korzystając z klasycznego przepisu na słone ciasto pół kruche.

2

Opinie o przepisie

  • Kama

    Kama , 19.06.2024

    Czy można przygotować je dzień wcześniej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki jajeczne z łososiem i serem fetaTartaletki jajeczne z łososiem i serem feta

Jajeczne tartaletki to propozycja, która powinna przypaść do kuchni nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Kto najczęściej w Twoim domu wciela się w tę rolę? Przygotowując taką potrawę, na pewno nie dasz mu powodów do narzekań!

Dla kogo?

Dla każdego, kto ma wolne 10 minut i w tym czasie chciałby przygotować coś pysznego. Czas więc zakasać rękawy i do dzieła!

Na jaką okazję?

Za każdym razem, gdy planujesz domówkę, zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich gości? Nie bój się próbować nowości! Tym razem postaw na jajeczne tartaletki.

Czy wiesz, że?

Ser feta to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli greckiej kuchni. Prawdziwa feta powstaje z pasteryzowanego, owczego mleka i ma słonawy, lekko pikantny smak.