Tartaletki z łososiem – wytrawne: z serkiem | Przepisy.pl pixel

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

351 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

150 gramów

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

250 mililitrów

1 szczypta

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę pokrój w drobna kostkę pozbywając się wszelkich pestek. Łososia pokrój również w podobnej wielkości kostkę.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, jajkami, parmezanem oraz przyprawami i zmiksuj za pomocą ręcznego miksera.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Zioła posiekaj i dodaj do masy jajecznej.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Do gotowych tartaletek nałóż farsz z łososia i papryki.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Tartaletki z farszem umieść w blaszce z piekarnika. Teraz wlej sos jajeczny do 2/3 wysokości tartaletek. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut aż masa się lekko zetnie.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Ser feta rozkrusz i posyp po wierzchu gotowe tartaletki. Podawaj na zimno jak i na ciepło.

Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tartaletki możesz również wypiec samodzielnie korzystając z klasycznego przepisu na słone ciasto pół kruche.

2

Opinie o przepisie

  • Kama

    Kama , 19.06.2024

    Czy można przygotować je dzień wcześniej?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tartaletki jajeczne z łososiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tartaletki jajeczne z łososiem i serem fetaTartaletki jajeczne z łososiem i serem feta

Jajeczne tartaletki to propozycja, która powinna przypaść do kuchni nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Kto najczęściej w Twoim domu wciela się w tę rolę? Przygotowując taką potrawę, na pewno nie dasz mu powodów do narzekań!

Dla kogo?

Dla każdego, kto ma wolne 10 minut i w tym czasie chciałby przygotować coś pysznego. Czas więc zakasać rękawy i do dzieła!

Na jaką okazję?

Za każdym razem, gdy planujesz domówkę, zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich gości? Nie bój się próbować nowości! Tym razem postaw na jajeczne tartaletki.

Czy wiesz, że?

Ser feta to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli greckiej kuchni. Prawdziwa feta powstaje z pasteryzowanego, owczego mleka i ma słonawy, lekko pikantny smak.