Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry
łatwe
279 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 garść
2 łyżki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz. Cebulę pokrój drobno i zrumień na oleju. Kapustę kiszona lekko poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż ok 5 minut na intensywnym ogniu.
Krok 2
Dodaj przyprawę curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Wlej wodę z grzybów, szklankę zwykłej wody, dodaj namoczone i nieco pokrojone grzyby, a także kostkę grzybową Knorr. Kapustę duś aż większość płynu wyparuje, a kapusta będzie lekko klejąca i skarmelizowana. Odstaw do ostudzenia.
Krok 4
Ciasto francuskie podziel na 4 kwadratowe kawałki. Na wierzchu ułóż kapustę, następnie połóż kiełbasę i zwiń w rulon.
Krok 5
Gotowe ruloniki przełóż na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Posmaruj dokładnie rozkłóconym jajkiem i posyp z wierzchu kminkiem Knorr. Piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut aż ciasto będzie złocisto rumiane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry
Na pierwszy rzut oka to połączenie składników wydawać się może zbyt niekonwencjonalne – spróbuj jednak nam zaufać! Gdy przygotujesz ruloniki z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zobaczysz, że Twoje obawy były zupełnie bezpodstawne.
Dla kogo?
Dla lubiących gotować smacznie i szybko. Wbrew pozorom przygotowanie tego typu przekąski wcale nie zajmuje wcale dużo czasu.
Na jaką okazję?
Tak niesztampowe danie zdecydowanie potrzebuje szczególnej oprawy. Może zaprosisz bliskich na wspólne przygotowywanie, a później kosztowanie francuskich ruloników?
Czy wiesz, że?
Curry to mieszanka przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Znajdziesz wśród nich głównie kardamon, kminek, imbir, cynamon i słodką paprykę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś gotów na kulinarne eksperymenty, zamiast gotowego, francuskiego ciasta, możesz zagnieść kruche, drożdżowe. W połączeniu z białą kiełbasą, kiszoną kapustą i curry pewnie też sprawdzi się nieźle!