Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 garść

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz. Cebulę pokrój drobno i zrumień na oleju. Kapustę kiszona lekko poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż ok 5 minut na intensywnym ogniu.

Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - Krok 1

Krok 2

Dodaj przyprawę curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - Krok 2

Krok 3

Wlej wodę z grzybów, szklankę zwykłej wody, dodaj namoczone i nieco pokrojone grzyby, a także kostkę grzybową Knorr. Kapustę duś aż większość płynu wyparuje, a kapusta będzie lekko klejąca i skarmelizowana. Odstaw do ostudzenia.

Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - Krok 3

Krok 4

Ciasto francuskie podziel na 4 kwadratowe kawałki. Na wierzchu ułóż kapustę, następnie połóż kiełbasę i zwiń w rulon.

Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - Krok 4

Krok 5

Gotowe ruloniki przełóż na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Posmaruj dokładnie rozkłóconym jajkiem i posyp z wierzchu kminkiem Knorr. Piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut aż ciasto będzie złocisto rumiane.

Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curryRuloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry

Na pierwszy rzut oka to połączenie składników wydawać się może zbyt niekonwencjonalne – spróbuj jednak nam zaufać! Gdy przygotujesz ruloniki z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zobaczysz, że Twoje obawy były zupełnie bezpodstawne.

Dla kogo?

Dla lubiących gotować smacznie i szybko. Wbrew pozorom przygotowanie tego typu przekąski wcale nie zajmuje wcale dużo czasu.

Na jaką okazję?

Tak niesztampowe danie zdecydowanie potrzebuje szczególnej oprawy. Może zaprosisz bliskich na wspólne przygotowywanie, a później kosztowanie francuskich ruloników?

Czy wiesz, że?

Curry to mieszanka przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Znajdziesz wśród nich głównie kardamon, kminek, imbir, cynamon i słodką paprykę.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś gotów na kulinarne eksperymenty, zamiast gotowego, francuskiego ciasta, możesz zagnieść kruche, drożdżowe. W połączeniu z białą kiełbasą, kiszoną kapustą i curry pewnie też sprawdzi się nieźle!