Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry
łatwe
170 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 garść
2 łyżki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz. Cebulę pokrój drobno i zrumień na oleju. Kapustę kiszona lekko poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż ok 5 minut na intensywnym ogniu.
Krok 2
Dodaj przyprawę curry Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 3
Wlej wodę z grzybów, szklankę zwykłej wody, dodaj namoczone i nieco pokrojone grzyby, a także kostkę grzybową Knorr. Kapustę duś aż większość płynu wyparuje, a kapusta będzie lekko klejąca i skarmelizowana. Odstaw do ostudzenia.
Krok 4
Ciasto francuskie podziel na 4 kwadratowe kawałki. Na wierzchu ułóż kapustę, następnie połóż kiełbasę i zwiń w rulon.
Krok 5
Gotowe ruloniki przełóż na blaszkę z piekarnika wyłożoną pergaminem. Posmaruj dokładnie rozkłóconym jajkiem i posyp z wierzchu kminkiem Knorr. Piecz w 180 stopniach przez ok 20 minut aż ciasto będzie złocisto rumiane.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ruloniki francuskie z białą kiełbasą, kapustą kiszoną i curry
Na pierwszy rzut oka to połączenie składników wydawać się może zbyt niekonwencjonalne – spróbuj jednak nam zaufać! Gdy przygotujesz ruloniki z białą kiełbasą i kiszoną kapustą zobaczysz, że Twoje obawy były zupełnie bezpodstawne.
Dla kogo?
Dla lubiących gotować smacznie i szybko. Wbrew pozorom przygotowanie tego typu przekąski wcale nie zajmuje wcale dużo czasu.
Na jaką okazję?
Tak niesztampowe danie zdecydowanie potrzebuje szczególnej oprawy. Może zaprosisz bliskich na wspólne przygotowywanie, a później kosztowanie francuskich ruloników?
Czy wiesz, że?
Curry to mieszanka przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Znajdziesz wśród nich głównie kardamon, kminek, imbir, cynamon i słodką paprykę.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś gotów na kulinarne eksperymenty, zamiast gotowego, francuskiego ciasta, możesz zagnieść kruche, drożdżowe. W połączeniu z białą kiełbasą, kiszoną kapustą i curry pewnie też sprawdzi się nieźle!