Diablotka – co to jest? Jak zrobić domowe diablotki z ciasta francuskiego?
Diablotka to chrupiący przysmak, który jest znany na całym świecie, a w szczególności w Polsce i Francji! Możemy serwować go do ulubionych zup i urozmaicić każde danie. Czym dokładnie jest diablotka? Jak zrobić ten specjał w domowych warunkach? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami i poznajcie wszystkie informacje o diablotce. Zapraszamy!
Co to diablotka?
Jeżeli szukacie doskonałego i chrupiącego dodatku do zup, to diablotka będzie strzałem w dziesiątkę! Nazwa tego specjału pochodzi od francuskiego słowa diablotin, czyli diabełek. Jedzenie tego znakomitego przysmaku nie jest jednak torturą, a wielką przyjemnością, dlatego potraktujcie to określenie z przymrużeniem oka! Pora odpowiedzieć na pytanie, które zapewne najbardziej Was interesuje. Co to jest diablotka? Pod tą nazwą kryją się chrupiące wypieki z ciasta francuskiego w kształcie pałeczek lub krążków. Ich wierzch jest posypany różnymi dodatkami, np. sezamem, serem lub czosnkiem. Uwierzcie nam, że nie ma lepszego dodatku do zup od diablotki! Chrupiące ciasto francuskie i gorące danie są prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Co to są diablotki? Znacie już odpowiedź na to pytanie. Dowiedzcie się, jak przyrządzić ten przysmak.
Składniki na diablotki
Chcecie przygotować pyszne pałeczki z ciasta francuskiego? Najpierw musicie zaopatrzyć się w niezbędne składniki, dzięki którym diablotki wyjdą doskonałe. Czego będziecie potrzebować?
Oto nasza lista:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- Przyprawy: sól, pieprz, kminek i oregano
- 0,5 kostki sera żółtego
Diablotki z ciasta francuskiego – przygotowanie
Zapasy zrobione? Jeżeli tak, to udajcie się do kuchni i rozpocznijcie przygotowania chrupiących diablotek, które zachwycą wszystkich smakiem! Jesteście gotowi?
- Pokrójcie ciasto francuskie na kilkucentymetrowe paski, które będą przypominać kształtem pałeczki.
- W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Przygotujcie żółtko i dodajcie do niego mleko, sól oraz pieprz.
- Posmarujcie ciasto francuskie przygotowanym żółtkiem, a następnie posypcie pałeczki kminkiem i oregano.
- Diablotka serowa to znakomity rarytas, dlatego nie może zabraknąć tego składnika. Zetrzyjcie ser, a następnie posypcie nim pałeczki.
- Delikatnie skręćcie pałeczki z ciasta francuskiego, a następnie połóżcie je na blaszce. Zadbajcie o odstęp między diablotkami.
- Zapiekajcie Wasze pałeczki przez 10 minut i gotowe! Cieszcie się smakiem i konsystencją tej znakomitej przekąski.
Diablotki – z czym podawać?
Przygotowanie chrupiących pałeczek z ciasta francuskiego nie będzie już dla Was wyzwaniem. Zobaczcie, z czym możecie podawać diablotki. Mamy dla Was najlepsze i sprawdzone receptury. Sami zobaczcie!
Zupa krem kalafiorowa to wyśmienite danie, ale możecie urozmaicić jego smak towarzystwem chrupiącej diablotki. Zadowolenie gwarantowane! Równie smaczną propozycją jest krem z buraka. Ta zupa zachwyca intensywnym kolorem i doskonałym aromatem. Zaserwujcie ją z diablotką!
Z czym podawać diablotki, czyli chrupiące pałeczki z ciasta francuskiego? Z pomocą przychodzi domowy hummus, czyli przepyszna pasta. Zaserwujcie takie połączenie na spotkaniu ze znajomymi, a każdy doceni Wasze starania. Dla urozmaicenia smaku polecamy również hummus paprykowy. Pycha! Życzymy Wam udanego pieczenia diablotek i samych smacznych chwil. Powodzenia!
Komentarze (0)