Zupa krem z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa krem z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

848 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1901 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.

Krok 2

Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości a następnie zmiksuj na gładki krem.

Krok 3

Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do bitej śmietany możesz dodać łyżkę chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy.

4

Opinie o przepisie

  • Anna Dałkowska

    Anna Dałkowska , 02.01.2017

    Jest pyszna. Dodałam śmietanę 18% przed blenderowaniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Apetycznie wygląda uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Bartoszek

    Jacek Bartoszek , 24.10.2016

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 24.10.2016

    uwielbiamy czerwony barszczyk :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z buraków Zupa krem z buraków

Buraki mają charakterystyczny, delikatnie słodkawy smak. Większość z nas doskonale zna barszcz czerwony, który świetnie smakuje nie tylko z wigilijnymi uszkami, ale też z krokietami, jajkiem czy ziemniakami. Nasz przepis krok po kroku pokaże ci, jak przygotować krem z buraków, czyli smaczną i apetycznie wyglądającą zupę.

Dla kogo?

Krem buraczany to świetna propozycja dla wszystkich miłośników gęstych zup warzywnych. W końcu, ile można jeść takie klasyki, jak krem z dyni czy pomidorów? Zupa krem z buraków czerwonych to pyszny sposób na odświeżenie jadłospisu.

Na jaką okazję?

Potrawę przyrządza się z przysmażonych buraków i ziemniaków, które gotuje się z przyprawami w bulionie, a następnie dokładnie miksuje. Krem z buraków zrobisz więc dość szybko, z zaledwie kilku składników. Nawet podczas codziennego obiadu możesz zaskoczyć swoich bliskich! Danie serwuj z pieczywem podczas lunchu lub wykorzystaj zupę krem z buraka jako oryginalny pomysł na ciepłą kolację.

Czy wiesz, że?

Zupę krem z buraka możesz polać kilkoma kroplami oliwy. Ze smakiem dania bardzo dobrze będzie komponować się zwłaszcza oliwa cytrynowa. Przepis na krem z buraka potraktuj więc jako pretekst do poznania nowych produktów.

Dla urozmaicenia:

Zupę krem z buraków czerwonych podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, którą możesz udekorować suszonymi lub świeżymi ziołami, np. bazylią, kolendrą, tymiankiem. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna i wyrazista, dopraw ją większą ilością pieprzu lub dodaj do niej pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę krem z buraków możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub nasionami czarnuszki (one także są dość pikantne).