Zupa krem z buraków przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa krem z buraków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

819 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

150 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.

Krok 2

Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości a następnie zmiksuj na gładki krem.

Krok 3

Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do bitej śmietany możesz dodać łyżkę chrzanu, aby zaostrzyć smak zupy.

4

Opinie o przepisie

  • Anna Dałkowska

    Anna Dałkowska , 02.01.2017

    Jest pyszna. Dodałam śmietanę 18% przed blenderowaniem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 20.11.2016

    Apetycznie wygląda uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Bartoszek

    Jacek Bartoszek , 24.10.2016

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 24.10.2016

    uwielbiamy czerwony barszczyk :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z buraków  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kalafiorowa krem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z buraków Zupa krem z buraków

Buraki mają charakterystyczny, delikatnie słodkawy smak. Przygotowana z nich zupa jest dobrą propozycją dla wszystkich miłośników warzywnych kremów. Potrawę przyrządza się z przysmażonych buraków i ziemniaków, które gotuje się z przyprawami w bulionie, a następnie dokładnie miksuje. Krem z buraków zrobisz więc dość szybko, z zaledwie kilku składników. Podawaj go z kleksem kwaśnej śmietany, którą możesz udekorować suszonymi lub świeżymi ziołami, np. bazylią, kolendrą, tymiankiem. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pikantna i wyrazista, dopraw ją większą ilością pieprzu lub dodaj do niej pokrojoną papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz ją również posypać uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub nasionami czarnuszki (one także są dość pikantne). Kremową zupę możesz też polać kilkoma kroplami oliwy, bardzo dobrze z jej smakiem będzie się komponować zwłaszcza oliwa cytrynowa. Serwuj potrawę z ulubionym pieczywem na obiad lub ciepłą kolację. Nasz przepis krok po korku pokaże Ci, jak przygotować tę smaczną i apetycznie wyglądającą zupę!