Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

65 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.

Krok 2

Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.

Krok 3

Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.

Krok 5

Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.

Krok 6

Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią. Można podawać np. z pieczywem.

Tagi:ZUPY
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej