Zupa fasolowa na kiełbasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa fasolowa na kiełbasie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
449 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

209 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 ziarno

2 ziarna

1 łyżeczka

1 szczypta

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż w garnku kiełbasę i cebulę, następnie dodaj czosnek, marchewkę oraz ziemniaki.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 1

Krok 2

Zalej całość około 1,5 litra zimnej wody, dodaj przyprawy, kostki Rosołu z kury Knorr i gotuj do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 2

Krok 3

Dodaj fasolę, gotuj przez 2 minuty.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku odrobiną majeranku oraz pieprzu i podawaj.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Zalewska

    Agnieszka Zalewska , 18.11.2017

    Smaczna i w sam raz na jesienne chłodne dni. Doprawilam dodatkowo wg swojego smaku, papryką w proszku, chilli i natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zalewska

    Agnieszka Zalewska , 17.11.2017

    Ugotowałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Plata

    Andrzej Plata , 14.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa fasolowa na kiełbasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowa na kiełbasieZupa fasolowa na kiełbasie

Ta zupa łączy w sobie wyrazisty smak wędzonej kiełbasy z aromatem ziół i przypraw. Fasolowa jest odpowiednia do podania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – szczególnie w długie, jesienne lub zimowe wieczory. Najpierw w garnku, na małym ogniu, podsmaż kiełbasę i cebulę (dobrym wyborem będzie żółta). Dodaj do nich dwa ząbki czosnku, marchewkę oraz ziemniaki. Do tak przygotowanych składników wlej zimną wodę i wszystko przypraw zielem angielskim oraz liściem laurowym. Kiedy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, do garnka dodaj białą fasolę. Wsyp świeżo zmielony pieprz i trochę majeranku. Dopiero gdy całość odpowiednio się przegryzie zupa nabierze wyrazistości i gęstej konsystencji. Serwuj ją mocno podgrzaną, najlepiej udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem lub z chrupiącymi grzankami. Zupa fasolowa na kiełbasie najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się nim przy najbliższej okazji.