Zupa fasolowa na kiełbasie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

405 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż w garnku kiełbasę i cebulę, następnie dodaj czosnek, marchewkę oraz ziemniaki.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 1

Krok 2

Zalej całość około 1,5 litra zimnej wody, dodaj przyprawy, kostki Rosołu z kury Knorr i gotuj do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 2

Krok 3

Dodaj fasolę, gotuj przez 2 minuty.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 3

Krok 4

Dopraw do smaku odrobiną majeranku oraz pieprzu i podawaj.

Zupa fasolowa na kiełbasie - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Zalewska

    Agnieszka Zalewska

    Smaczna i w sam raz na jesienne chłodne dni. Doprawilam dodatkowo wg swojego smaku, papryką w proszku, chilli i natką pietruszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Zalewska

    Agnieszka Zalewska

    Ugotowałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Plata

    Andrzej Plata

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa fasolowa na kiełbasieZupa fasolowa na kiełbasie

Ta zupa łączy w sobie wyrazisty smak wędzonej kiełbasy z aromatem ziół i przypraw. Fasolowa jest odpowiednia do podania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – szczególnie w długie, jesienne lub zimowe wieczory. Najpierw w garnku, na małym ogniu, podsmaż kiełbasę i cebulę (dobrym wyborem będzie żółta). Dodaj do nich dwa ząbki czosnku, marchewkę oraz ziemniaki. Do tak przygotowanych składników wlej zimną wodę i wszystko przypraw zielem angielskim oraz liściem laurowym. Kiedy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, do garnka dodaj białą fasolę. Wsyp świeżo zmielony pieprz i trochę majeranku. Dopiero gdy całość odpowiednio się przegryzie zupa nabierze wyrazistości i gęstej konsystencji. Serwuj ją mocno podgrzaną, najlepiej udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem lub z chrupiącymi grzankami. Zupa fasolowa na kiełbasie najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się nim przy najbliższej okazji.