
Składniki
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 ziarno
2 ziarna
1 łyżeczka
1 szczypta
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podsmaż w garnku kiełbasę i cebulę, następnie dodaj czosnek, marchewkę oraz ziemniaki.

Krok 2
Zalej całość około 1,5 litra zimnej wody, dodaj przyprawy, kostki Rosołu z kury Knorr i gotuj do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

Krok 3
Dodaj fasolę, gotuj przez 2 minuty.

Krok 4
Dopraw do smaku odrobiną majeranku oraz pieprzu i podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa fasolowa na kiełbasie
Ta zupa łączy w sobie wyrazisty smak wędzonej kiełbasy z aromatem ziół i przypraw. Fasolowa jest odpowiednia do podania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację – szczególnie w długie, jesienne lub zimowe wieczory. Najpierw w garnku, na małym ogniu, podsmaż kiełbasę i cebulę (dobrym wyborem będzie żółta). Dodaj do nich dwa ząbki czosnku, marchewkę oraz ziemniaki. Do tak przygotowanych składników wlej zimną wodę i wszystko przypraw zielem angielskim oraz liściem laurowym. Kiedy ziemniaki będą już wystarczająco miękkie, do garnka dodaj białą fasolę. Wsyp świeżo zmielony pieprz i trochę majeranku. Dopiero gdy całość odpowiednio się przegryzie zupa nabierze wyrazistości i gęstej konsystencji. Serwuj ją mocno podgrzaną, najlepiej udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem lub z chrupiącymi grzankami. Zupa fasolowa na kiełbasie najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się nim przy najbliższej okazji.