Zupa cebulowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa cebulowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

1114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

650 osób wydrukowało

Pobierz pdf

899 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w piórka. Rozgrzej w garnku tłuszcz, odczekaj chwilę i wrzuć warzywa. Chwilę je przysmaż, następnie duś przez około 2 minuty. Dolej 300 mililitrów zimnej wody i gotuj przez 10 minut.

Zupa cebulowa - Krok 1

Krok 2

Dodaj kolejne 300 mililitrów zimnej wody. Wsyp zawartość torebki zupy cebulowej Knorr i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dodaj przyprawy (zupa musi być ostra). Na koniec zupę mocno zmiksuj.

Zupa cebulowa - Krok 2

Krok 3

Podawaj, przybierając nitką szafranu i cienkimi paskami surowej marchewki.

Zupa cebulowa - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz również podać zupę z kilkoma kroplami roztopionej gorzkiej czekolady.

30

Opinie o przepisie

  • Nicola Jakubowska

    Nicola Jakubowska , 26.02.2018

    Robiłam ostatnio i mnie osobiście nie smakowało, za bardzo słodka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zablocki

    Marcin Zablocki , 31.01.2017

    ta zupa może być dziwna w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 25.03.2016

    Super przepis zupka pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Rygiewicz

    Paweł Rygiewicz , 26.02.2016

    test

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kowalska

    Joanna Kowalska , 27.12.2015

    pyszna i prosta polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Kwaśnica

    Małgorzata Kwaśnica , 08.12.2011

    ...też się przeraziłam i uciekam!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sa Wa

    Sa Wa , 08.12.2011

    Zupa z torebki ??? Chyba pomyliłam stronę.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Borowska

    Alicja Borowska , 02.12.2011

    robię taką samą;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Ch

    Magdalena Ch , 02.12.2011

    Pychaaaaaaaaaaaaaaaaa:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • GdzieZamieszkasz.pl     Wynajem-Sprzedaż-Home Staging.

    GdzieZamieszkasz.pl Wynajem-Sprzedaż-Home Staging. , 01.12.2011

    Zrobiliśmy się głodni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 01.12.2011

    Uwielbiam zupę cebulową... Reszta rodziny też. Lubimy różne warianty tej zupy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominik Chwalczuk

    Dominik Chwalczuk , 01.12.2011

    Dlaczego na zdjęciu nr 1 widać cebule, a w przepisie nie jest uwzględniona ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pękala

    Katarzyna Pękala , 01.12.2011

    najlepsze sa cebule cukrowe, ja biore naprawde te duze, ktroje w pióra i dusze na maśle, po czym dolewam bulion, potem kieliszek białego wina, dodaje przyprawy, blenduje i zagęszczam serkiem topionym i gotowe :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kaszuba

    Kasia Kaszuba , 01.12.2011

    a można prosić o przepis oparty na cebuli, a nie na torebce knorra????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Bryl

    Agnieszka Bryl , 01.12.2011

    a ja proponuje zupe porowa z miesem mielonym na rozgrzewke pycha polecam pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pękala

    Katarzyna Pękala , 01.12.2011

    Ależ oczywiście :) Potrzebujemy w zależności od ilości osób 1-2 duże kalafiory, ok. 1 litr bulionu wołowego, gałka muszkatołowa, kieliszek białego wytrawnego wina, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, śmietanka 18% do zup, mała cebula. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na roztopione masło. Gdy sie juz zeszkli dodajemy kalafiora, czosnek. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut, po tym czasie dolewamy bulion i dalej dusimy kolejne 10-15 minut. Nastepnie dolewamy winko i gotujemy dalej ale juz bez przykrycia zeby się zredukowało. Gdy kalafior jest juz dostatecznie miękki zdejmujemy garnek z ognia i blendujemy na gładki krem, poczym ponowanie wstawiamy na mały ogień, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dolewamy ok. pół szklanki śmietanki, mieszamy. Jeśli zupa jest za gęsa dolewamy bulionu, jeśli na rzadka proponuje do zagęszczenia albo serek topiony albo dwa, trzy łyżki ugotowanego na miękko ryżu który należy dodać do zupy i całośc dokładnie jeszcze zblednować. zupa sie fajnie zagęści. Podajemy z posiekana natka pietruszki. Można również przełożyć porcje do żarooodpornych kokilek, posypać tartym zółytm serem i zapieć ok 5 minut w piekarniku, smakuje bombowo :) Polecam i smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.12.2011

    Katarzyna Pękala, teraz Ci nie odpuścimy! Podasz nam przepis na zupę krem z kalafiora? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pękala

    Katarzyna Pękala , 01.12.2011

    robie taka cebulowa juz bardzo dlugo i zawsze wszystkim samuje, polecam tez zupe krem z kalafiora, rowniez na bialym winie , z odrobina gałki muszkatolowej i natka pietruszki, pyyycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 01.12.2011

    a u nas dziś albo gulaszowa albo zrobie kotlety z tuńczyka z puszki ziemniaczki sosik koperkowy i kapustę kiszoną :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Sobejko

    Elżbieta Sobejko , 01.12.2011

    pyszna zupka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.12.2011

    Mmm, wybornie, aż nam zapachniało!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pękala

    Katarzyna Pękala , 01.12.2011

    w sobotę dla 12 osób, imieninowa francuska cebulowa :) podawana z grzankami i pestkami dyni :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.12.2011

    Angel Ika, to tak jak my, a zaraz potem jest ogórkowa i szczawiówka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.12.2011

    Katarzyna Pękala, o, fajna alternatywa! Kiedy ostatnio ją przyrządzałaś?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 01.12.2011

    najbardziej to chyba pomidorową z ryżem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Kuźma Nawrat

    Irena Kuźma Nawrat , 01.12.2011

    mniam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Pękala

    Katarzyna Pękala , 01.12.2011

    Musi tez byc pyszna :) ja robie francuska troszke inaczej, dodaje białe wino wytrawne do duszenia cebulki, i prażoną cebulę, czosnek i zagęszczam serkiem topionym naturalnym :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.12.2011

    Angel Ika, a Ty jaką lubisz?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rozalia Sladek

    Angelika Rozalia Sladek , 01.12.2011

    ble

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Rymarowicz

    Marta Rymarowicz , 01.12.2011

    Jem zupę... :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa cebulowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa cebulowaZupa cebulowa

Zupa cebulowa w wydaniu wykwintnym to propozycja dania, które możesz zaserwować na uroczystym obiedzie. Potrawa nie składa się wyłącznie z cebuli, chociaż jest to, oczywiście, jej główny składnik – nazwa zobowiązuje. To, co stanowi o wyjątkowości tej potrawy to właśnie dodatki. Do cebuli świetnie pasować będzie marchewka i czosnek oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Po ugotowaniu wszystkich warzyw, łatwo będzie je zmiksować na aksamitny krem. Możesz w tym celu użyć blendera ręcznego. Zadbaj o to, aby w Twojej potrawie nie zostały grudki – nie tylko wpłyną negatywnie na estetykę dania, ale także będą wyczuwalne podczas jedzenia. Wykładając gotowe danie do miseczek, możesz wrzucić do niego grzanki lub groszek ptysiowy. Posyp je także nitkami szafranu, które nadadzą kremowi charakterystyczny posmak. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś!