Składniki
5 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
600 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj marchew na tarce na grubych oczkach, czosnek drobno posiekaj, cebule pokrój w piórka. Rozgrzej w garnku tłuszcz, odczekaj chwilę i wrzuć warzywa. Chwilę je przysmaż, następnie duś przez około 2 minuty. Dolej 300 mililitrów zimnej wody i gotuj przez 10 minut.
Krok 2
Dodaj kolejne 300 mililitrów zimnej wody. Wsyp zawartość torebki zupy cebulowej Knorr i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie gotowania dodaj przyprawy (zupa musi być ostra). Na koniec zupę mocno zmiksuj.
Krok 3
Podawaj, przybierając nitką szafranu i cienkimi paskami surowej marchewki.
Dobra rada:
Możesz również podać zupę z kilkoma kroplami roztopionej gorzkiej czekolady.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa w wydaniu wykwintnym to propozycja dania, które możesz zaserwować na uroczystym obiedzie. Potrawa nie składa się wyłącznie z cebuli, chociaż jest to, oczywiście, jej główny składnik – nazwa zobowiązuje. To, co stanowi o wyjątkowości tej potrawy to właśnie dodatki. Do cebuli świetnie pasować będzie marchewka i czosnek oraz odpowiednio dobrane przyprawy. Po ugotowaniu wszystkich warzyw, łatwo będzie je zmiksować na aksamitny krem. Możesz w tym celu użyć blendera ręcznego. Zadbaj o to, aby w Twojej potrawie nie zostały grudki – nie tylko wpłyną negatywnie na estetykę dania, ale także będą wyczuwalne podczas jedzenia. Wykładając gotowe danie do miseczek, możesz wrzucić do niego grzanki lub groszek ptysiowy. Posyp je także nitkami szafranu, które nadadzą kremowi charakterystyczny posmak. Sprawdź nasz przepis i wypróbuj go już dziś!