Staropolska Zupa Grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Staropolska Zupa Grzybowa

Autor: liberek

ratingratingratingratingrating

8

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżeczki

3 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby, żeby były miękkie i aromatyczne należy bezwzględnie namoczyć poprzedniego dnia i zostawić do chwili gotowania.

Krok 2

Zagotowujemy ok 2 litrów wody. Kiedy woda wre wkładamy doń porcję rosołową powoli - nie przerywając wrzenia. Mamy wtedy pewność, że całe białko kurczaka zetnie się natychmiast i nie będzie w zupie szumowin. Jeśli jednak wystąpią, należy je zebrać tak, żeby wywar był klarowny. Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone warzywa i przyprawy. Cały wywar gorujemy na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny. Uzyskujemy wtedy pewność, że wywar będzie aromatyczny, co ma ogromne znaczenie w efekcie końcowym. Po ok godzinie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, i do czystego już wywaru dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której je moczyliśmy. Zupa ma wtedy niepowtarzalny aromat i smak. Wylewanie wywaru do zlewu pozbawia zupę aromatu. To właśnie w tym wywarze pozostałym z moczenia grzybów tkwi cała tajemnica dobrej zupy grzybowej. Po wrzuceniu grzybów całość gotujemy ok 30 min.

Krok 3

Na sam koniec odkładamy gotową już zupę z ognia, odczekujemy ok 15 min żeby wywarł nieco przestygł i dopiero wtedy dodajemy śmietanki (koniecznie słodkiej). Dodając śmietankę do gotującej się zupy mamy 100% pewność, że śmietanka nam się zwarzy. Po dodaniu śmietanki, całość podajemy w dwojaki sposób. Możemy podać zupę z makaronem babuni (gotowy) i grzybami w zupie. lub druga wersja: z wyciągnietych warzyw w tej wersji również i grzybów robimy farsz, przyprawiamy pieprzem i warzywkiem i robimy uszka grzybowe. Służą one wtedy jako dodatek zamiast makaronu. Nie używamy jakiegokolwiek innego makaronu niż ten przypominający wyglądem cięty własnoręcznie (tzw. własnej roboty). Zupa z innym makaronem jest poprostu niesmaczna. Smaczengo...

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Staropolska Zupa Grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Staropolska Zupa GrzybowaStaropolska Zupa Grzybowa

Jeśli szukasz zupy idealnej na jesienne i zimowe obiady, koniecznie wybierz grzybową. Wersja staropolska tego dania charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem. Wszystko dzięki wykorzystaniu suszonych borowików, które – aby były odpowiednio miękkie – należy namoczyć w wodzie. Bazę do zupy powinien stanowić wywar przygotowany z pęczka włoszczyzny i porcji rosołowej z kurczaka. Sekretem tego dania jest wykorzystanie wody, w której moczyły się grzyby – to ona nadaje mu wyrazistości. Dodaj ją do klarownego bulionu warzywno-mięsnego. Gotową zupę zabiel słodką śmietanką. Zadbaj przed tym o to, by była wystudzona – dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek. Serwuj ją z domowym makaronem jajecznym lub z uszkami przygotowanymi z warzyw, które pozostały po gotowaniu bulionu. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowe uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.