
Składniki
12 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
3 łyżeczki
3 sztuki
5 sztuk
1 sztuka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby, żeby były miękkie i aromatyczne należy bezwzględnie namoczyć poprzedniego dnia i zostawić do chwili gotowania.
Krok 2
Zagotowujemy ok 2 litrów wody. Kiedy woda wre wkładamy doń porcję rosołową powoli - nie przerywając wrzenia. Mamy wtedy pewność, że całe białko kurczaka zetnie się natychmiast i nie będzie w zupie szumowin. Jeśli jednak wystąpią, należy je zebrać tak, żeby wywar był klarowny. Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone warzywa i przyprawy. Cały wywar gorujemy na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny. Uzyskujemy wtedy pewność, że wywar będzie aromatyczny, co ma ogromne znaczenie w efekcie końcowym. Po ok godzinie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, i do czystego już wywaru dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której je moczyliśmy. Zupa ma wtedy niepowtarzalny aromat i smak. Wylewanie wywaru do zlewu pozbawia zupę aromatu. To właśnie w tym wywarze pozostałym z moczenia grzybów tkwi cała tajemnica dobrej zupy grzybowej. Po wrzuceniu grzybów całość gotujemy ok 30 min.
Krok 3
Na sam koniec odkładamy gotową już zupę z ognia, odczekujemy ok 15 min żeby wywarł nieco przestygł i dopiero wtedy dodajemy śmietanki (koniecznie słodkiej). Dodając śmietankę do gotującej się zupy mamy 100% pewność, że śmietanka nam się zwarzy. Po dodaniu śmietanki, całość podajemy w dwojaki sposób. Możemy podać zupę z makaronem babuni (gotowy) i grzybami w zupie. lub druga wersja: z wyciągnietych warzyw w tej wersji również i grzybów robimy farsz, przyprawiamy pieprzem i warzywkiem i robimy uszka grzybowe. Służą one wtedy jako dodatek zamiast makaronu. Nie używamy jakiegokolwiek innego makaronu niż ten przypominający wyglądem cięty własnoręcznie (tzw. własnej roboty). Zupa z innym makaronem jest poprostu niesmaczna. Smaczengo...
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Staropolska Zupa Grzybowa
Jeśli szukasz zupy idealnej na jesienne i zimowe obiady, koniecznie wybierz grzybową. Wersja staropolska tego dania charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem. Wszystko dzięki wykorzystaniu suszonych borowików, które – aby były odpowiednio miękkie – należy namoczyć w wodzie. Bazę do zupy powinien stanowić wywar przygotowany z pęczka włoszczyzny i porcji rosołowej z kurczaka. Sekretem tego dania jest wykorzystanie wody, w której moczyły się grzyby – to ona nadaje mu wyrazistości. Dodaj ją do klarownego bulionu warzywno-mięsnego. Gotową zupę zabiel słodką śmietanką. Zadbaj przed tym o to, by była wystudzona – dzięki temu unikniesz nieestetycznych grudek. Serwuj ją z domowym makaronem jajecznym lub z uszkami przygotowanymi z warzyw, które pozostały po gotowaniu bulionu. Taka zupa sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również na wyjątkowe uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Koniecznie sprawdź ten przepis na smaczne danie i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.