Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

1577 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

843 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

0

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry i przesmaż w garnku na margarynie.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz pora pokrój drobno i dodaj do pieczarek. Wymieszaj i duś chwilę razem.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 2

Krok 3

Wlej 600 ml wody i zagotuj. Dodaj kostkę Knorr, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 3

Krok 4

Zupę zmiksuj. Serek pokrój i dodawaj po kawałku do zupy cały czas mieszając, do momentu aż serek się całkowicie rozpuści. Gotową zupę podawaj z ptysiowym groszkiem. Z jogurtu narysuj na zupie grzybka. Z listków pietruszki zrób otaczającą go trawę.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zupa była bardziej aksamitna i kremowa, możesz dodać pod koniec jogurt naturalny lub śmietanę.

9

Opinie o przepisie

  • Natalia Jeka

    Natalia Jeka

    Zupa, bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Jeka

    Natalia Jeka

    Zupa, bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Galia Danysh

    Galia Danysh

    Przepyszna zupa ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Kuźma

    Klaudia Kuźma

    bardzo smaczna, zobaczymy co powie mąż ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozka Bozka

    Bozka Bozka

    zupa pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bober

    Anna Bober

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Męcik

    Michał Męcik

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska

    że śmietanką 30%jest jeszcze lepsza 3 łyżki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • natalka paw

    natalka paw

    pycha! jestem wielbicielką kremów i ten wyszedł naprawdę korzystnie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowymZupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebujesz tylko kilku prostych składników oraz blendera. Bazą do zupy są, oczywiście, pieczarki, które należy oczyścić i pokroić, a następnie podsmażyć na margarynie, by zmiękły. Do przełamania subtelnego smaku pieczarek użyj pikantnych warzyw: cebuli, pora i czosnku. Pokrój je drobno i duś przez chwilę razem z pieczarkami. Całość zalej bulionem i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu. Następnie używając blendera, zmiksuj dokładnie zupę, aby nie pozostały w niej kawałki warzyw. Kremową, aksamitną konsystencję oraz mleczny posmak nada potrawie topiony serek śmietankowy. Smak zupy świetnie podkreśli także biały pieprz, nieco delikatniejszy od czarnego. Zupę podawaj na gorąco, najlepiej z kleksem jogurtu naturalnego, posypaną groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją drobno posiekaną świeżą natką pietruszki albo pachnącym lubczykiem. Skorzystaj z naszego przepisu na pieczarkową zupę krem i przygotuj ją na obiad lub kolację.