Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

1714 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

861 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry i przesmaż w garnku na margarynie.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz pora pokrój drobno i dodaj do pieczarek. Wymieszaj i duś chwilę razem.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 2

Krok 3

Wlej 600 ml wody i zagotuj. Dodaj kostkę Knorr, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 3

Krok 4

Zupę zmiksuj. Serek pokrój i dodawaj po kawałku do zupy cały czas mieszając, do momentu aż serek się całkowicie rozpuści. Gotową zupę podawaj z ptysiowym groszkiem. Z jogurtu narysuj na zupie grzybka. Z listków pietruszki zrób otaczającą go trawę.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zupa była bardziej aksamitna i kremowa, możesz dodać pod koniec jogurt naturalny lub śmietanę.

10

Opinie o przepisie

  • Mariusz Szołtysek

    Mariusz Szołtysek , 29.04.2020

    To danie, to coś Nowego, dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Jeka

    Natalia Jeka , 18.12.2018

    Zupa, bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Jeka

    Natalia Jeka , 18.12.2018

    Zupa, bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Galia Danysh

    Galia Danysh , 25.04.2018

    Przepyszna zupa ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Kuźma

    Klaudia Kuźma , 07.04.2017

    bardzo smaczna, zobaczymy co powie mąż ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozka Bozka

    Bozka Bozka , 07.02.2017

    zupa pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bober

    Anna Bober , 19.10.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Męcik

    Michał Męcik , 10.08.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 27.07.2016

    że śmietanką 30%jest jeszcze lepsza 3 łyżki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • natalka paw

    natalka paw , 24.04.2016

    pycha! jestem wielbicielką kremów i ten wyszedł naprawdę korzystnie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowymZupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebujesz tylko kilku prostych składników oraz blendera. Bazą do zupy są, oczywiście, pieczarki, które należy oczyścić i pokroić, a następnie podsmażyć na margarynie, by zmiękły. Do przełamania subtelnego smaku pieczarek użyj pikantnych warzyw: cebuli, pora i czosnku. Pokrój je drobno i duś przez chwilę razem z pieczarkami. Całość zalej bulionem i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu. Następnie używając blendera, zmiksuj dokładnie zupę, aby nie pozostały w niej kawałki warzyw. Kremową, aksamitną konsystencję oraz mleczny posmak nada potrawie topiony serek śmietankowy. Smak zupy świetnie podkreśli także biały pieprz, nieco delikatniejszy od czarnego. Zupę podawaj na gorąco, najlepiej z kleksem jogurtu naturalnego, posypaną groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją drobno posiekaną świeżą natką pietruszki albo pachnącym lubczykiem. Skorzystaj z naszego przepisu na pieczarkową zupę krem i przygotuj ją na obiad lub kolację.