Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

1655 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

843 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry i przesmaż w garnku na margarynie.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę, czosnek oraz pora pokrój drobno i dodaj do pieczarek. Wymieszaj i duś chwilę razem.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 2

Krok 3

Wlej 600 ml wody i zagotuj. Dodaj kostkę Knorr, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 3

Krok 4

Zupę zmiksuj. Serek pokrój i dodawaj po kawałku do zupy cały czas mieszając, do momentu aż serek się całkowicie rozpuści. Gotową zupę podawaj z ptysiowym groszkiem. Z jogurtu narysuj na zupie grzybka. Z listków pietruszki zrób otaczającą go trawę.

Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zupa była bardziej aksamitna i kremowa, możesz dodać pod koniec jogurt naturalny lub śmietanę.

10

Opinie o przepisie

  • Mariusz Szołtysek

    Mariusz Szołtysek, 29.04.2020

    To danie, to coś Nowego, dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Jeka

    Natalia Jeka, 18.12.2018

    Zupa, bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Jeka

    Natalia Jeka, 18.12.2018

    Zupa, bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Galia Danysh

    Galia Danysh, 25.04.2018

    Przepyszna zupa ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Kuźma

    Klaudia Kuźma, 07.04.2017

    bardzo smaczna, zobaczymy co powie mąż ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozka Bozka

    Bozka Bozka, 07.02.2017

    zupa pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bober

    Anna Bober, 19.10.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Męcik

    Michał Męcik, 10.08.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna  Strzechowska

    Grażyna Strzechowska , 27.07.2016

    że śmietanką 30%jest jeszcze lepsza 3 łyżki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • natalka paw

    natalka paw, 24.04.2016

    pycha! jestem wielbicielką kremów i ten wyszedł naprawdę korzystnie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowymZupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebujesz tylko kilku prostych składników oraz blendera. Bazą do zupy są, oczywiście, pieczarki, które należy oczyścić i pokroić, a następnie podsmażyć na margarynie, by zmiękły. Do przełamania subtelnego smaku pieczarek użyj pikantnych warzyw: cebuli, pora i czosnku. Pokrój je drobno i duś przez chwilę razem z pieczarkami. Całość zalej bulionem i gotuj przez kwadrans na wolnym ogniu. Następnie używając blendera, zmiksuj dokładnie zupę, aby nie pozostały w niej kawałki warzyw. Kremową, aksamitną konsystencję oraz mleczny posmak nada potrawie topiony serek śmietankowy. Smak zupy świetnie podkreśli także biały pieprz, nieco delikatniejszy od czarnego. Zupę podawaj na gorąco, najlepiej z kleksem jogurtu naturalnego, posypaną groszkiem ptysiowym. Udekoruj ją drobno posiekaną świeżą natką pietruszki albo pachnącym lubczykiem. Skorzystaj z naszego przepisu na pieczarkową zupę krem i przygotuj ją na obiad lub kolację.