Zupa szczawiowo - szpinakowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowo - szpinakowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

100 mililitrów

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlać rosół, zagotować. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce,dodać do bulionu, zagotować. Szczaw i szpinak umyć, posiekać dość grubo, wrzucić na bulion, zagotować.

Krok 2

Śmietanę rozrobić ze szklanką wody i rozprowadzić w zupie, zagotować. Przyprawić do smaku.

Krok 3

Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i pieczywem.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowo - szpinakowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kapuściana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej