Zupa pomidorowo-kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowo-kalafiorowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

5 sztuk

2 szczypty

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.

Krok 2

Do garnka przełóż cebulę, dodaj ziele angielskie i pozostałe przyprawy, natkę pietruszki, Bulion na włoszczyźnie Knorr, przecier pomidorowy i zalej wszystko ok 1,5 litra wody. Zacznij gotować.

Krok 3

Kalafiora umyj w całości odkrajając liście i głąb. Całego kalafiora włóż do gotującej się zupy, tak by był zanurzony. Gotuj zupę ok 25 minut. Dopraw do smaku.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej