
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 pęczka
5 sztuk
2 szczypty
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
Krok 2
Do garnka przełóż cebulę, dodaj ziele angielskie i pozostałe przyprawy, natkę pietruszki, Bulion na włoszczyźnie Knorr, przecier pomidorowy i zalej wszystko ok 1,5 litra wody. Zacznij gotować.
Krok 3
Kalafiora umyj w całości odkrajając liście i głąb. Całego kalafiora włóż do gotującej się zupy, tak by był zanurzony. Gotuj zupę ok 25 minut. Dopraw do smaku.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej