Zupa pomidorowo-kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowo-kalafiorowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

5 sztuk

2 szczypty

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.

Krok 2

Do garnka przełóż cebulę, dodaj ziele angielskie i pozostałe przyprawy, natkę pietruszki, Bulion na włoszczyźnie Knorr, przecier pomidorowy i zalej wszystko ok 1,5 litra wody. Zacznij gotować.

Krok 3

Kalafiora umyj w całości odkrajając liście i głąb. Całego kalafiora włóż do gotującej się zupy, tak by był zanurzony. Gotuj zupę ok 25 minut. Dopraw do smaku.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowo-kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej