
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokroić w kostkę cebulę i przesmażyć ją w garnku. Pokroić czosnek i dodać do cebuli.
Krok 2
Pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać do garnka i zalać wodą (woda powinna przykrywać zawartość garnka). Gotować 15 minut.
Krok 3
Dodać pomidory z puszki oraz suszone pomidory z oliwą z zalewy i gotować 5 minut.
Krok 4
Dodać sól i pieprz. Zblendować zawartość garnka. Zagęścić śmietaną lub mlekiem (można tuż przed podaniem). Podawać z ryżem (lub makaronem).

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej