Składniki
800 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Krok 2
Obierz czosnek i drobniutko posiekaj. Pokrój marchewkę i ziemniaki w kostkę.
Krok 3
Zagotuj w garnku 1 litr wody z kostką Bulionu cielęcego Knorr. Wrzuć ziemniaki oraz marchewkę. Po 10 minutach dodaj pomidory, czosnek oraz przyprawy i jeszcze chwilę pogotuj.
Krok 4
Obierz pomarańczę ze skórki i ostrym nożem wytnij cząstki miąższu. Kawałek skórki pokrój w cienkie paski.
Krok 5
Rozlej zupę do talerzy i dodaj skórkę, kawałki pomarańczy oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw sola do smaku.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z pomarańczą
Jest pyszna jak klasyczna pomidorówka, ale dodatkowo ma w sobie zaskakujący smak cytrusów. Zupa pomidorowa z pomarańczami to propozycja dla osób, które chcą nieco odmieniać popularna dania. Przygotowuje się ją z dodatkiem marchewki i ziemniaków, które gotuje się w bulionie cielęcym, a następnie łączy ze świeżymi pomidorami. Powinny być dojrzałe i soczyste, aby zupa nabrała delikatnej słodyczy. Ich smak podkreślą czosnek i przyprawy. Użyj tymianku lub rozmarynu. Można także dodać odrobinę cynamonu, który będzie się dobrze komponował z pomarańczami. Owoce dołącza się na końcu, razem ze skórką z pomarańczy i natką pietruszki. Zupa jest bardzo delikatna, ale posiada też cytrusową, wyrazistą nutę. Będzie świetnie smakować, jeśli dołączysz do niej ziołowe grzanki posypane parmezanem lub podane z kozim serem. Całość udekoruj liściem mięty lub bazylii. Serwuj jako kolację lub wstęp do obiadu. Sprawdzi się też jako pyszna ciepła przekąska w pracy. Przekonaj się, jak smakuje zupa pomidorowa z pomarańczami. Przyrządź ją według podanego przepisu.