Zupa pomidorowa z pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz pomidory wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Zupa pomidorowa z pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Obierz czosnek i drobniutko posiekaj. Pokrój marchewkę i ziemniaki w kostkę.

Zupa pomidorowa z pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Zagotuj w garnku 1 litr wody z kostką rosołową wołową Knorr. Wrzuć ziemniaki oraz marchewkę. Po 10 minutach dodaj pomidory, czosnek oraz przyprawy i jeszcze chwilę pogotuj.

Zupa pomidorowa z pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Obierz pomarańczę ze skórki i ostrym nożem wytnij cząstki miąższu. Kawałek skórki pokrój w cienkie paski.

Zupa pomidorowa z pomarańczą - Krok 4

Krok 5

Rozlej zupę do talerzy i dodaj skórkę, kawałki pomarańczy oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw sola do smaku.

Zupa pomidorowa z pomarańczą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z pomarańcząZupa pomidorowa z pomarańczą

Jest pyszna jak klasyczna pomidorówka, ale dodatkowo ma w sobie zaskakujący smak cytrusów. Zupa pomidorowa z pomarańczami to propozycja dla osób, które chcą nieco odmieniać popularna dania. Przygotowuje się ją z dodatkiem marchewki i ziemniaków, które gotuje się w bulionie cielęcym, a następnie łączy ze świeżymi pomidorami. Powinny być dojrzałe i soczyste, aby zupa nabrała delikatnej słodyczy. Ich smak podkreślą czosnek i przyprawy. Użyj tymianku lub rozmarynu. Można także dodać odrobinę cynamonu, który będzie się dobrze komponował z pomarańczami. Owoce dołącza się na końcu, razem ze skórką z pomarańczy i natką pietruszki. Zupa jest bardzo delikatna, ale posiada też cytrusową, wyrazistą nutę. Będzie świetnie smakować, jeśli dołączysz do niej ziołowe grzanki posypane parmezanem lub podane z kozim serem. Całość udekoruj liściem mięty lub bazylii. Serwuj jako kolację lub wstęp do obiadu. Sprawdzi się też jako pyszna ciepła przekąska w pracy. Przekonaj się, jak smakuje zupa pomidorowa z pomarańczami. Przyrządź ją według podanego przepisu.