Zupa krem ze świeżych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ze świeżych pomidorów

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory (najlepiej z jak najmniejszą ilością pestek) obrać ze skórki (wcześniej najlepiej sparzyć wrzątkiem). Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.

Krok 2

2 kostki bulionu cielęcego Knorr zagotować w 1-1,5 litra wody. Dodać pomidory pokrojone na ćwiartki oraz cebulę i paprykę. Gotować około 30 minut. Całość zmiksować i przyprawić bazylią. Gotować jeszcze 2-3 minuty.

Krok 3

Podawać np. z ugotowanym ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ze świeżych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ze świeżych pomidorówZupa ze świeżych pomidorów

Gęsta i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów będzie pysznym rozwiązaniem na pierwsze danie obiadowe albo ciepłą kolację. Jeśli tylko masz taką możliwość, przygotuj wersję ze świeżych warzyw zamiast z passaty czy pomidorów z puszki. Warzywa powinny być mocno dojrzałe, słodkie, mięsiste i z niewielką ilością pestek. Dobrym sposobem będzie pomieszanie różnych odmian pomidorów, np. malinowych o wyjątkowo słodkim oraz delikatnym smaku. Dodaj również paprykę, która urozmaici charakter zupy pomidorowej, po czym ugotuj bulion cielęcy i dołącz do niego warzywa. Pomidory wcześniej sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Gotuj całość, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw bazylią. Do zupy ze świeżych pomidorów pasować będzie też lubczyk oraz oregano. Podawaj ją z ryżem, makaronem albo serowymi grzankami. Możesz również udekorować ją ziołami. Wypróbuj przepis na to znakomite danie i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.