
Składniki
1 kilogram
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory (najlepiej z jak najmniejszą ilością pestek) obrać ze skórki (wcześniej najlepiej sparzyć wrzątkiem). Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2
2 kostki bulionu cielęcego Knorr zagotować w 1-1,5 litra wody. Dodać pomidory pokrojone na ćwiartki oraz cebulę i paprykę. Gotować około 30 minut. Całość zmiksować i przyprawić bazylią. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3
Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ze świeżych pomidorów
Gęsta i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów będzie pysznym rozwiązaniem na pierwsze danie obiadowe albo ciepłą kolację. Jeśli tylko masz taką możliwość, przygotuj wersję ze świeżych warzyw zamiast z passaty czy pomidorów z puszki. Warzywa powinny być mocno dojrzałe, słodkie, mięsiste i z niewielką ilością pestek. Dobrym sposobem będzie pomieszanie różnych odmian pomidorów, np. malinowych o wyjątkowo słodkim oraz delikatnym smaku. Dodaj również paprykę, która urozmaici charakter zupy pomidorowej, po czym ugotuj bulion cielęcy i dołącz do niego warzywa. Pomidory wcześniej sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Gotuj całość, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw bazylią. Do zupy ze świeżych pomidorów pasować będzie też lubczyk oraz oregano. Podawaj ją z ryżem, makaronem albo serowymi grzankami. Możesz również udekorować ją ziołami. Wypróbuj przepis na to znakomite danie i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.