
Składniki
1 kilogram
0.5 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory (najlepiej z jak najmniejszą ilością pestek) obrać ze skórki (wcześniej najlepiej sparzyć wrzątkiem). Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2
2 kostki bulionu cielęcego Knorr zagotować w 1-1,5 litra wody. Dodać pomidory pokrojone na ćwiartki oraz cebulę i paprykę. Gotować około 30 minut. Całość zmiksować i przyprawić bazylią. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Krok 3
Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ze świeżych pomidorów
Gęsta i aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów będzie pysznym rozwiązaniem na pierwsze danie obiadowe albo ciepłą kolację. Jeśli tylko masz taką możliwość, przygotuj wersję ze świeżych warzyw zamiast z passaty czy pomidorów z puszki. Warzywa powinny być mocno dojrzałe, słodkie, mięsiste i z niewielką ilością pestek. Dobrym sposobem będzie pomieszanie różnych odmian pomidorów, np. malinowych o wyjątkowo słodkim oraz delikatnym smaku. Dodaj również paprykę, która urozmaici charakter zupy pomidorowej, po czym ugotuj bulion cielęcy i dołącz do niego warzywa. Pomidory wcześniej sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Gotuj całość, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw bazylią. Do zupy ze świeżych pomidorów pasować będzie też lubczyk oraz oregano. Podawaj ją z ryżem, makaronem albo serowymi grzankami. Możesz również udekorować ją ziołami. Wypróbuj przepis na to znakomite danie i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.