Zupa pomidorowa z naleśnikowym makaronem
łatwe
64 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
2 litry
0.75 szklanki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wyrób ciasto naleśnikowe.

Krok 2
Następnie usmaż naleśniki i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 3
W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj bulionetki Knorr i mieszaj do momentu, aż się rozpuszczą.

Krok 4
Podsmaż na patelni przecier pomidorowy, pomidory pokrój w kostkę, po czym całość dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 5
Na koniec zmiksuj wszystko na kremową konsystencję. Gotową zupę podawaj z pokrojonymi w cienkie paski naleśnikami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z naleśnikowym makaronem
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju, którą przygotowuje się na bazie bulionu albo rosołu z warzyw. Głównym jej składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową bardzo często przyprawia się natką pietruszki lub liśćmi bazylii i zabiela śmietaną (do tego celu wykorzystać możesz także jogurt naturalny). Aby nadać jej bardziej wyrazistego smaku, na koniec gotowania warto dodać do niej szczyptę cukru i cynamonu. Zupę pomidorową przeważnie serwuje się z makaronem lub ryżem. Podać możesz ją jednak także z makaronem z ciasta naleśnikowego, który świetnie współgra z zupami, zwłaszcza słodkimi. Makaron tego typu dobrze komponować będzie się także z daniami mięsnymi i warzywami oraz deserami na bazie owoców lodów i bitej śmietany. Jego przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy, że usmażysz bardzo cienkie naleśniki, a następnie zwiniesz je w rulony i pokroisz w cienkie plasterki.