Zupa pomidorowa po hiszpańsku

podana z czosnkowymi grzankami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

118

2807 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

225 gramów

3 sztuki

0.5 łyżki

4 łyżki

grzanki:

200 gramów

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Duś około 2-3 minuty.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Dodaj chilli, pomidory, po czym duś do zgęstnienia.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną w kostkę, a następnie wlej litr gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż zupa uzyska jednolitą konsystencję.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 3

Krok 4

Przygotuj grzanki. Kromki bagietki opiecz w opiekaczu bądź na grillu.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 4

Krok 5

Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj czosnkiem, posyp serem i znów opiecz kilka minut.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 5

Krok 6

Na koniec posyp chilli. Chleb czosnkowy podawaj z zupą.

Zupa pomidorowa po hiszpańsku - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Mateusz Przepisy

    Mateusz Przepisy

    dobra zupka ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Papierz

    Kinga Papierz

    Tatiana Dąbrowska w prawdziwym GAZPACHO bagietka musí byc gdyz to podstawa w tej popularnej zupie i jest zageszczeniem zupy i sprawia ze jest ona bardziej pozywna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Kolodziejczak

    Pawel Kolodziejczak

    ciekawy smak...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Godlewska

    Magdalena Godlewska

    obłędna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena  Godlewska

    Magdalena Godlewska

    obłędna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grochulska

    Monika Grochulska

    Znakomita !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna S.

    Anna S.

    @Tatiana Dąbrowska - zapewne chodzi o puszkę pomidorów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatiana Dąbrowska

    Tatiana Dąbrowska

    Jednego pomidora nie wystarczy. Nawet na zdjęciu pomidorów jest więcej. I nie bardzo rozumiem rozgotowanej bagetki w zupie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jagoda Stanek

    Jagoda Stanek

    Wygląda ciekawie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata  Piasecka

    Renata Piasecka

    smakowite ta zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa po hiszpańskuZupa pomidorowa po hiszpańsku

Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wiesz, jak ugotować zupę pomidorową i myślisz, że nic Cię już w tym daniu nie zaskoczy? A jednak! Przenieś się do słonecznej Hiszpanii i poznaj smak pomidorowej w tamtejszym wydaniu. Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Dla wielbicieli pomidorowej, którym znudziło się już klasyczne wykonanie i chcieliby coś zmienić. Na talerzu zupa hiszpańska, więc witamy w Hiszpanii!

Na jaką okazję?

Na codzienny obiad i przyjęcie rodzinne. Ugotuj tę zupę, kiedy tylko chcesz. Sprawdzi się w każdej sytuacji!

Czy wiesz, że?

Zupa pomidorowa to znana na całym świecie potrawa i każdy ma nią własny sposób. W Polsce jest najczęściej przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu. Dlatego popularne jest stwierdzenie, że w niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa na rosole.

Dla urozmaicenia

Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno smakuje równie dobrze, jak i na ciepło. Dlatego latem poczekaj, aż wystygnie. Będzie orzeźwiająca!