Zupa pomidorowa po hiszpańsku
podana z czosnkowymi grzankami
łatwe
3080 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
450 gramów
1 sztuka
225 gramów
3 sztuki
0.5 łyżki
4 łyżki
grzanki:
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Duś około 2-3 minuty.

Krok 2
Dodaj chilli, pomidory, po czym duś do zgęstnienia.

Krok 3
Mieszając dodaj bagietkę pokrojoną w kostkę, a następnie wlej litr gorącej wody. Dodaj kostkę Knorr. Gotuj jeszcze około 15 minut, aż zupa uzyska jednolitą konsystencję.

Krok 4
Przygotuj grzanki. Kromki bagietki opiecz w opiekaczu bądź na grillu.

Krok 5
Wierzchnie strony skrop oliwą, posmaruj czosnkiem, posyp serem i znów opiecz kilka minut.

Krok 6
Na koniec posyp chilli. Chleb czosnkowy podawaj z zupą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wiesz, jak ugotować zupę pomidorową i myślisz, że nic Cię już w tym daniu nie zaskoczy? A jednak! Przenieś się do słonecznej Hiszpanii i poznaj smak pomidorowej w tamtejszym wydaniu. Hiszpańska zupa pomidorowa z grzankami nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Dla wielbicieli pomidorowej, którym znudziło się już klasyczne wykonanie i chcieliby coś zmienić. Na talerzu zupa hiszpańska, więc witamy w Hiszpanii!
Na jaką okazję?
Na codzienny obiad i przyjęcie rodzinne. Ugotuj tę zupę, kiedy tylko chcesz. Sprawdzi się w każdej sytuacji!
Czy wiesz, że?
Zupa pomidorowa to znana na całym świecie potrawa i każdy ma nią własny sposób. W Polsce jest najczęściej przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu. Dlatego popularne jest stwierdzenie, że w niedzielę rosół, a w poniedziałek pomidorowa na rosole.
Dla urozmaicenia
Hiszpańska zupa pomidorowa na zimno smakuje równie dobrze, jak i na ciepło. Dlatego latem poczekaj, aż wystygnie. Będzie orzeźwiająca!