
Składniki
1 szklanka
1 szczypta
40 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 sztuki
8 sztuk
1 kilogram
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże włóż do osolonej wody i zostaw na 30 minut.
Krok 2
Opłukaj je pod zimną woda i oczyść. Poczekaj, aż się osuszą.
Krok 3
Anchois umyj i pokrój na kawałki.
Krok 4
Czosnek i natkę posiekaj, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w ćwiartki.
Krok 5
Na rozgrzaną oliwę wrzuć anchois, czosnek i natkę i podsmaż. Dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.
Krok 6
Teraz dodaj małże, oficie posyp pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aby wszystkie małże się otworzyły. Na koniec posól.
Krok 7
Zupę rozlej do talerzy i udekoruj świeżą bazylią.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej