Zupa z małży i pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z małży i pomidorów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

40 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 sztuki

8 sztuk

1 kilogram

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże włóż do osolonej wody i zostaw na 30 minut.

Krok 2

Opłukaj je pod zimną woda i oczyść. Poczekaj, aż się osuszą.

Krok 3

Anchois umyj i pokrój na kawałki.

Krok 4

Czosnek i natkę posiekaj, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w ćwiartki.

Krok 5

Na rozgrzaną oliwę wrzuć anchois, czosnek i natkę i podsmaż. Dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.

Krok 6

Teraz dodaj małże, oficie posyp pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aby wszystkie małże się otworzyły. Na koniec posól.

Krok 7

Zupę rozlej do talerzy i udekoruj świeżą bazylią.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak i brokuły z ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej