
Składniki
1 szklanka
1 szczypta
40 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 sztuki
8 sztuk
1 kilogram
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Małże włóż do osolonej wody i zostaw na 30 minut.
Krok 2
Opłukaj je pod zimną woda i oczyść. Poczekaj, aż się osuszą.
Krok 3
Anchois umyj i pokrój na kawałki.
Krok 4
Czosnek i natkę posiekaj, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w ćwiartki.
Krok 5
Na rozgrzaną oliwę wrzuć anchois, czosnek i natkę i podsmaż. Dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.
Krok 6
Teraz dodaj małże, oficie posyp pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aby wszystkie małże się otworzyły. Na koniec posól.
Krok 7
Zupę rozlej do talerzy i udekoruj świeżą bazylią.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej