Zupa z małży i pomidorów

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szczypta

40 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 sztuki

8 sztuk

1 kilogram

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małże włóż do osolonej wody i zostaw na 30 minut.

Krok 2

Opłukaj je pod zimną woda i oczyść. Poczekaj, aż się osuszą.

Krok 3

Anchois umyj i pokrój na kawałki.

Krok 4

Czosnek i natkę posiekaj, a pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój w ćwiartki.

Krok 5

Na rozgrzaną oliwę wrzuć anchois, czosnek i natkę i podsmaż. Dodaj pomidory i gotuj przez 10 minut.

Krok 6

Teraz dodaj małże, oficie posyp pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aby wszystkie małże się otworzyły. Na koniec posól.

Krok 7

Zupę rozlej do talerzy i udekoruj świeżą bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z małży i pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej