Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

103 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

130 gramów

1.3 kilograma

400 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

10 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj pęczak.

Krok 2

Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut, aż pomidory będą miękkie.

Krok 4

Fix Spaghetti Napoli Knorr rozpuść w 400 mililitrach wrzątku i wraz z pęczakiem i koncentratem pomidorowym dodaj na patelnię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Krok 5

Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylię i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini (włoskiego pieczywa w formie paluchów) na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazyliąZupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią

Gęsta zupa z kaszą pęczak, pachnąca intensywnie bazylią, to propozycja dla wszystkich osób lubiących popularną pomidorówkę. Do przyrządzenia dania wykorzystuje się pomidory świeże, koncentrat pomidorowy i sos pomidorowy. Dlatego zupa jest mocno warzywna i wyrazista. Całość podsmaża się razem z dodatkiem czosnku oraz cebuli dymki, co wydobywa jeszcze bardziej smak potrawy, dodając jej intensywności. Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią oraz jogurtową masą będzie wyśmienitym pierwszym daniem podczas obiadu, ale też pyszną kolacją. Dzięki dodatkowi kaszy pęczak jest jeszcze gęstsza i bardziej delikatna. Serwuj zupę ozdobioną listkiem świeżej bazylii z włoskimi paluszkami grissini. Jeśli lubisz połączenie sera i pomidorów, posyp potrawę parmezanem, startą mozzarellą lub pokrojoną w drobną kostkę fetą. Jej aromat podkreślisz, dodając do niej także inne prócz bazylii zioła. Wykorzystaj na przykład oregano, rozmaryn lub tymianek. Pomidorowa z kaszą? Spróbuj jej. Zapoznaj się z podanym przepisem.