Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

109 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

173 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

130 gramów

1.3 kilograma

400 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

125 gramów

2 sztuki

1 szczypta

10 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj pęczak.

Krok 2

Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut, aż pomidory będą miękkie.

Krok 4

Fix Spaghetti Napoli Knorr rozpuść w 400 mililitrach wrzątku i wraz z pęczakiem i koncentratem pomidorowym dodaj na patelnię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Krok 5

Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylię i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini (włoskiego pieczywa w formie paluchów) na boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Zupa pomidorowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazyliąZupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią

Gęsta zupa z kaszą pęczak, pachnąca intensywnie bazylią, to propozycja dla wszystkich osób lubiących popularną pomidorówkę. Do przyrządzenia dania wykorzystuje się pomidory świeże, koncentrat pomidorowy i sos pomidorowy. Dlatego zupa jest mocno warzywna i wyrazista. Całość podsmaża się razem z dodatkiem czosnku oraz cebuli dymki, co wydobywa jeszcze bardziej smak potrawy, dodając jej intensywności. Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią oraz jogurtową masą będzie wyśmienitym pierwszym daniem podczas obiadu, ale też pyszną kolacją. Dzięki dodatkowi kaszy pęczak jest jeszcze gęstsza i bardziej delikatna. Serwuj zupę ozdobioną listkiem świeżej bazylii z włoskimi paluszkami grissini. Jeśli lubisz połączenie sera i pomidorów, posyp potrawę parmezanem, startą mozzarellą lub pokrojoną w drobną kostkę fetą. Jej aromat podkreślisz, dodając do niej także inne prócz bazylii zioła. Wykorzystaj na przykład oregano, rozmaryn lub tymianek. Pomidorowa z kaszą? Spróbuj jej. Zapoznaj się z podanym przepisem.