Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

100 gramów

10 mililitrów

125 gramów

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

130 gramów

1

100 gramów

400 mililitrów

1.3 kilograma

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj pęczak.

Krok 2

Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut, aż pomidory będą miękkie.

Krok 4

Fix Spaghetti Napoli Knorr rozpuść w 400 mililitrach wrzątku i wraz z pęczakiem i koncentratem pomidorowym dodaj na patelnię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Krok 5

Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylię i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Krok 6

Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini (włoskiego pieczywa w formie paluchów) na boku.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazyliąZupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią

Gęsta zupa z kaszą pęczak, pachnąca intensywnie bazylią, to propozycja dla wszystkich osób lubiących popularną pomidorówkę. Do przyrządzenia dania wykorzystuje się pomidory świeże, koncentrat pomidorowy i sos pomidorowy. Dlatego zupa jest mocno warzywna i wyrazista. Całość podsmaża się razem z dodatkiem czosnku oraz cebuli dymki, co wydobywa jeszcze bardziej smak potrawy, dodając jej intensywności. Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią oraz jogurtową masą będzie wyśmienitym pierwszym daniem podczas obiadu, ale też pyszną kolacją. Dzięki dodatkowi kaszy pęczak jest jeszcze gęstsza i bardziej delikatna. Serwuj zupę ozdobioną listkiem świeżej bazylii z włoskimi paluszkami grissini. Jeśli lubisz połączenie sera i pomidorów, posyp potrawę parmezanem, startą mozzarellą lub pokrojoną w drobną kostkę fetą. Jej aromat podkreślisz, dodając do niej także inne prócz bazylii zioła. Wykorzystaj na przykład oregano, rozmaryn lub tymianek. Pomidorowa z kaszą? Spróbuj jej. Zapoznaj się z podanym przepisem.