Składniki
125 gramów
100 gramów
1 opakowanie
130 gramów
1.3 kilograma
400 mililitrów
1 sztuka
4 sztuki
125 gramów
2 sztuki
1 szczypta
10 mililitrów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj pęczak.
Krok 2
Pomidory umyj, zanurz je we wrzątku na 1 minutę, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną dymkę wraz z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj pomidory i smaż kolejne 6 minut, aż pomidory będą miękkie.
Krok 4
Fix Spaghetti Napoli Knorr rozpuść w 400 mililitrach wrzątku i wraz z pęczakiem i koncentratem pomidorowym dodaj na patelnię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Krok 5
Wymieszaj kwaśną śmietanę, jogurt, posiekaną bazylię i dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Krok 6
Podawaj zupę z łyżką jogurtowo-bazyliowej masy, listkiem świeżej bazylii oraz paluszkami grissini (włoskiego pieczywa w formie paluchów) na boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią
Gęsta zupa z kaszą pęczak, pachnąca intensywnie bazylią, to propozycja dla wszystkich osób lubiących popularną pomidorówkę. Do przyrządzenia dania wykorzystuje się pomidory świeże, koncentrat pomidorowy i sos pomidorowy. Dlatego zupa jest mocno warzywna i wyrazista. Całość podsmaża się razem z dodatkiem czosnku oraz cebuli dymki, co wydobywa jeszcze bardziej smak potrawy, dodając jej intensywności. Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią oraz jogurtową masą będzie wyśmienitym pierwszym daniem podczas obiadu, ale też pyszną kolacją. Dzięki dodatkowi kaszy pęczak jest jeszcze gęstsza i bardziej delikatna. Serwuj zupę ozdobioną listkiem świeżej bazylii z włoskimi paluszkami grissini. Jeśli lubisz połączenie sera i pomidorów, posyp potrawę parmezanem, startą mozzarellą lub pokrojoną w drobną kostkę fetą. Jej aromat podkreślisz, dodając do niej także inne prócz bazylii zioła. Wykorzystaj na przykład oregano, rozmaryn lub tymianek. Pomidorowa z kaszą? Spróbuj jej. Zapoznaj się z podanym przepisem.