Zupa pomidorowa
Czas 45 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 30 dkg kości wieprzowych
- szklanka śmietany 18%
- 1 pęczek włoszczyzny
- łyżka oleju
- 1 Rosół z kury Knorr
- 1 łyżka cukru
- 1 kg świeżych pomidorów
- kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
Kości umyj, włóż do wrzącej wody. Dodaj kostkę Knorr i ugotuj wywar. Obierz włoszczyznę, umyj i dodaj do wywaru. Gotuj ok 30 minut. Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w drobne kawałki.
Do rondla wlej olej, włóż pomidory i podduś je na ogniu ok. 10 minut. Przetrzyj przez sito. Do wywaru dodaj pomidory i cukier. Gotuj jeszcze kilka minut aż wszystko dobrze się połączy. Zupę zabiel śmietaną. Gotową podaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem.
Krem pomidorowy z mozarellą
Dla 5 osób
Czas 30 minut
Składniki:
- 2 kostki rosołowe bulion drobiowy Knorr
- 2 kg świeżych pomidorów lub 4 puszki pomidorów pelatti
- 3 opakowania mini mozzarelli
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml śmietany 22%
- 60 g oliwy z oliwek
- 50 g świeżej bazylii
- 1 strączek ostrej papryki
- 500 ml domowego wywaru mięsno-warzywnego
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
Cebulę, chili i czosnek pokrój, podsmaż z czosnkiem na oliwie. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki a następnie pokrój w kostkę. Do cebuli i czosnku dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez kilka minut. Całość podlej domowym wywarem, dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Dopraw kostkami bulionowymi i odrobina cukru do smaku. Całość zmiksuj w kielichu miksera. Zupę podawaj posypaną świeżo pokrojoną bazylią z kulkami sera mozzarelli.
Zupę krem podać można także na sposób grecki i mozzarellę zastąpić pokrojonym w kostkę twardym serem feta lub solan. A zamiast bazylii dodać oregano. Osobiście lubię pomidorową w każdej postaci.
Komentarze (1)