Dania i potrawy z kaszą pęczak | Przepisy.pl pixel

Przepisy z kaszą pęczak

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
ratingratingratingratingrating

338

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. D...
Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Czy szybki obiad może być pełnowartościowy? Oczywiście! Danie jednogarnkowe z kaszą doda Ci energ...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Zupa grochowa z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby prz...
Faszerowane piersi z kurczaka z pęczakiem i grzybami
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Jesteś gotów na kulinarną ucztę? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy z wyjątk...
Gulasz wołowy z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania z wołowiny są aromatyczne, wyraziste i pełne smaku. Pojawiają się często w domowym menu jak...
Pęczak z grzybami a la risotto
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Grzyby namocz w gorącej wodzie (500 ml). Gdy namiękną, odcedź je i pokrój w cienkie paski. Wywar...
Zupa grzybowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ta zupa to istny kociołek pyszności, leśne grzyby, pomidory, kasza pęczak, biała fasola – to wszy...
Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także pro...
Sałatka z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pęczak to smaczny rodzaj kaszy jęczmiennej, doskonały jako dodatek do dań obiadowych, jak również...
Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygot...
Kaszotto warzywne
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Marnowanie jedzenia to coraz większy problem w domach. Jak temu zaradzić? Pierwszy krok to planow...
Kaszotto z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Szukasz pomysłu na danie idealne? Mamy coś w sam raz dla Ciebie! Przepisowi na kaszotto z czerwon...
Karkówka pieczona w kminku
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Przyprawę do karkówki Knorr wymieszaj z olejem, kminkiem i posiekanym drobno czosnkiem...
Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gęsta zupa z kaszą pęczak, pachnąca intensywnie bazylią, to propozycja dla wszystkich osób lubiąc...
Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz przyrządzić smaczny obiad dla całej rodziny? Kurczak faszerowany kaszą będzie strzałem w d...
Sałatka z prawdziwkami i pęczakiem
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pęczak ugotuj do miękkości we wrzącej wodzie. Odcedź i wystudź.
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolac...
Postnica
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Ugotuj pęczak w 1,5 litrze wody, dodaj kostkę Bulion na włoszczyźnie, odcedź.
Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia wegetariańska od lat zyskuje na popularności. Przepisy bez wykorzystania mięsa wcale nie...
Kaszotto z pieczona dynią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Zastanawiasz się, jak zachęcić najmłodszych członków rodziny do posiłków z kaszą? Jak sprawić, by...
Kaszotto z warzywami
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Risotto znane jest już od wieków. Trzeba przyznać, że coraz popularniejsze kaszotta, przyrządzane...
ZUPA ZAGRAJ
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza pęczakKasza pęczak

Przez wiele lat tradycyjny, niedzielny obiad kojarzył się w Polsce z kilkoma niezmiennymi elementami – rosołem, kotletem schabowym lub mielonym, surówką i ziemniakami. Aktualnie kucharze-amatorzy coraz chętniej eksperymentują z najróżniejszymi produktami, często pochodzącymi z dalekich zakątków. Modne stało się również sięganie do zapomnianych przepisów oraz składników takich jak kasza pęczak. Możemy mieć nadzieję, że ta moda zostanie w kuchniach na długo, ponieważ ta kasza jest nie tylko pyszna, ale także szalenie uniwersalna.

Dla kogo?

Jak gotować, to na bogato! Kaszę pęczak uwielbiają wszyscy miłośnicy potraw jednogarnkowych. Duże naczynia żaroodporne, rondle i kociołki idą w ruch, gdy przychodzi ochota na danie, w którym miesza się za sobą mnóstwo, różnorodnych smaków. Czasem warto posiedzieć w kuchni jedno całe popołudnie, by mieć z głowy obiad na kilka najbliższych dni. Idealne w charakterze poczęstunku dla dużej liczby osób.

Na jaką okazję?

Potrawy z kaszą pęczak sprawdzają się, gdy nie wiadomo dokładnie, jakie są upodobania smakowe gości. Jej delikatny i dość neutralny smak sprawia, że kasza pęczak jest produktem wyjątkowo bezpiecznym pod tym względem. W sam raz, gdy macie już dość ryżu, ale chcecie czymś dodatkowo wypełnić sałatkę, a same warzywa i dressing wydają się niewystarczające.

Czy wiesz, że?

Pęczak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej. To ziarno podane w całości, pozbawione na etapie produkcji wyłącznie łuski. Dlatego na tle innych rodzajów kasza pęczak może wydawać się wyraźnie większa.

Dla urozmaicenia:

Kasza jest czymś więcej niż zaledwie sposobem na uzupełnienie posiłku i nadaje się nie tylko do zanurzenia w zupie lub kremowym sosie. Użycie pęczaku do faszerowanych warzyw to niezwykle trafiony pomysł. Do nadziewania i późniejszego zapiekania wykorzystajcie paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana i kalarepę.