Dania i potrawy z kaszą pęczak | Przepisy.pl

Przepisy z kaszą pęczak

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Cukinia w stylu śródziemnomorskim - VIDEO
ratingratingratingratingrating

282

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cukinia to jedno z warzyw, które bardzo dobrze sprawdza się przyrządzone w formie faszerowanej. D...
Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak, warzywami i kurczakiem
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Czy szybki obiad może być pełnowartościowy? Oczywiście! Danie jednogarnkowe z kaszą doda Ci energ...
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, cz...
Zupa grochowa z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa grochowa z pęczakiem to doskonała propozycja na codzienny obiad lub wczesną kolację. Aby prz...
Gulasz wołowy z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dania z wołowiny są aromatyczne, wyraziste i pełne smaku. Pojawiają się często w domowym menu jak...
Zupa grzybowa z kaszą
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Ta zupa to istny kociołek pyszności, leśne grzyby, pomidory, kasza pęczak, biała fasola – to wszy...
Sałatka z pęczaku, z warzywami i wędzonym kurczakiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Połączenie pęczaku z warzywami i wędzonym kurczakiem to doskonały sposób na sałatkę. To także pro...
Sałatka z pęczakiem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pęczak to smaczny rodzaj kaszy jęczmiennej, doskonały jako dodatek do dań obiadowych, jak również...
Zrazy zawijane z pęczakiem po włosku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zrazy wołowe, kojarzone z kuchnią śląską, gdzie podaje się je z kluskami i modrą kapustą, przygot...
Kaszotto warzywne
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Marnowanie jedzenia to coraz większy problem w domach. Jak temu zaradzić? Pierwszy krok to planow...
Kaszotto z czerwoną fasolą
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Szukasz pomysłu na danie idealne? Mamy coś w sam raz dla Ciebie! Przepisowi na kaszotto z czerwon...
Zupa pomidorowa z pęczakiem i bazylią
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gęsta zupa z kaszą pęczak, pachnąca intensywnie bazylią, to propozycja dla wszystkich osób lubiąc...
Pieczony kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną z ziołami to dosyć prosty sposób na mięso pieczone w całości. K...
Halibut z prawdziwkami i risotto z pęczaku
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
To danie jest doskonałym sposobem na przygotowanie wykwintnego obiadu dla całej rodziny lub kolac...
Postnica
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Kuchnia wegetariańska od lat zyskuje na popularności. Przepisy bez wykorzystania mięsa wcale nie...
Kaszotto z pieczona dynią
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Zastanawiasz się, jak zachęcić najmłodszych członków rodziny do posiłków z kaszą? Jak sprawić, by...
ZUPA ZAGRAJ
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kasza pęczakKasza pęczak

Przez wiele lat tradycyjny, niedzielny obiad kojarzył się w Polsce z kilkoma niezmiennymi elementami – rosołem, kotletem schabowym lub mielonym, surówką i ziemniakami. Aktualnie kucharze-amatorzy coraz chętniej eksperymentują z najróżniejszymi produktami, często pochodzącymi z dalekich zakątków. Modne stało się również sięganie do zapomnianych przepisów oraz składników takich jak kasza pęczak. Możemy mieć nadzieję, że ta moda zostanie w kuchniach na długo, ponieważ ta kasza jest nie tylko pyszna, ale także szalenie uniwersalna.

Dla kogo?

Jak gotować, to na bogato! Kaszę pęczak uwielbiają wszyscy miłośnicy potraw jednogarnkowych. Duże naczynia żaroodporne, rondle i kociołki idą w ruch, gdy przychodzi ochota na danie, w którym miesza się za sobą mnóstwo, różnorodnych smaków. Czasem warto posiedzieć w kuchni jedno całe popołudnie, by mieć z głowy obiad na kilka najbliższych dni. Idealne w charakterze poczęstunku dla dużej liczby osób.

Na jaką okazję?

Potrawy z kaszą pęczak sprawdzają się, gdy nie wiadomo dokładnie, jakie są upodobania smakowe gości. Jej delikatny i dość neutralny smak sprawia, że kasza pęczak jest produktem wyjątkowo bezpiecznym pod tym względem. W sam raz, gdy macie już dość ryżu, ale chcecie czymś dodatkowo wypełnić sałatkę, a same warzywa i dressing wydają się niewystarczające.

Czy wiesz, że?

Pęczak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej. To ziarno podane w całości, pozbawione na etapie produkcji wyłącznie łuski. Dlatego na tle innych rodzajów kasza pęczak może wydawać się wyraźnie większa.

Dla urozmaicenia:

Kasza jest czymś więcej niż zaledwie sposobem na uzupełnienie posiłku i nadaje się nie tylko do zanurzenia w zupie lub kremowym sosie. Użycie pęczaku do faszerowanych warzyw to niezwykle trafiony pomysł. Do nadziewania i późniejszego zapiekania wykorzystajcie paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana i kalarepę.