Przepisy z kaszą pęczak
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (23) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Kasza pęczak
Przez wiele lat tradycyjny, niedzielny obiad kojarzył się w Polsce z kilkoma niezmiennymi elementami – rosołem, kotletem schabowym lub mielonym, surówką i ziemniakami. Aktualnie kucharze-amatorzy coraz chętniej eksperymentują z najróżniejszymi produktami, często pochodzącymi z dalekich zakątków. Modne stało się również sięganie do zapomnianych przepisów oraz składników takich jak kasza pęczak. Możemy mieć nadzieję, że ta moda zostanie w kuchniach na długo, ponieważ ta kasza jest nie tylko pyszna, ale także szalenie uniwersalna.
Dla kogo?
Jak gotować, to na bogato! Kaszę pęczak uwielbiają wszyscy miłośnicy potraw jednogarnkowych. Duże naczynia żaroodporne, rondle i kociołki idą w ruch, gdy przychodzi ochota na danie, w którym miesza się za sobą mnóstwo, różnorodnych smaków. Czasem warto posiedzieć w kuchni jedno całe popołudnie, by mieć z głowy obiad na kilka najbliższych dni. Idealne w charakterze poczęstunku dla dużej liczby osób.
Na jaką okazję?
Potrawy z kaszą pęczak sprawdzają się, gdy nie wiadomo dokładnie, jakie są upodobania smakowe gości. Jej delikatny i dość neutralny smak sprawia, że kasza pęczak jest produktem wyjątkowo bezpiecznym pod tym względem. W sam raz, gdy macie już dość ryżu, ale chcecie czymś dodatkowo wypełnić sałatkę, a same warzywa i dressing wydają się niewystarczające.
Czy wiesz, że?
Pęczak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej. To ziarno podane w całości, pozbawione na etapie produkcji wyłącznie łuski. Dlatego na tle innych rodzajów kasza pęczak może wydawać się wyraźnie większa.
Dla urozmaicenia:
Kasza jest czymś więcej niż zaledwie sposobem na uzupełnienie posiłku i nadaje się nie tylko do zanurzenia w zupie lub kremowym sosie. Użycie pęczaku do faszerowanych warzyw to niezwykle trafiony pomysł. Do nadziewania i późniejszego zapiekania wykorzystajcie paprykę, cebulę, cukinię, bakłażana i kalarepę.