Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
35 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój, pieczarki w plastry, a bakłażana w około 2 cm kostkę. Posiekaj natkę pietruszki i pokrusz ser feta.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Bakłażany delikatnie natrzyj oliwą, a następnie oprósz harissą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Całość piecz kolejne 10 minut.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszę, a następnie zalej ją 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj Fix Knorr połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Kaszotto powinno mieć płynną strukturę - jeśli jest za suche, dodaj kilka łyżek wody, jeśli zbyt rozwodnione, pogotuj kilka minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kaszotto wyłóż na talerz. Na wierzchu umieść upieczone bakłażany z pomidorami, całość posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kaszotta można dodać garść orzeszków ziemnych, które wzbogacą smak i teksturę dania.

4

Opinie o przepisie

  • a

    a , 19.11.2021

    Więc ile gramów ma mieć ten cały bakłażan?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • a

    a , 14.11.2021

    Ile gramów bakłażana? "1 sztuka" nic nie mówi.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetąKaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

Kuchnia wegetariańska od lat zyskuje na popularności. Przepisy bez wykorzystania mięsa wcale nie muszą być monotonne, a wręcz przeciwnie – smaczne i różnorodne! Liczba dostępnych produktów pozwala stworzyć pełnowartościowy i sycący posiłek bez użycia mięsa. Obalamy mity! Dania wegetariańskie również mogą być treściwe. Nie wierzysz? Przygotuj w zaciszu swojego domu kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą i najedz się do syta!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni wegetariańskiej, a także dla wszystkich tych, którzy chcą urozmaicić swoją dotychczasową dietę. W końcu nie samym mięsem człowiek żyje. Postaw na różnorodność – oto przepis na kaszotto bulgur!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Samo przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut, reszta to kwestia upieczenia. Przepis na kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą to propozycja nawet dla tych najbardziej zabieganych.

Czy wiesz, że?

Bakłażan nazywany jest również: psianką podłużną, oberżyną czy gruszką miłości.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowanego kaszotto możesz dodać garść orzeszków ziemnych – wzbogacą smak i teksturę dania.