Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno pokrój, pieczarki w plastry, a bakłażana w około 2 cm kostkę. Posiekaj natkę pietruszki i pokrusz ser feta.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 1

Krok 2

Bakłażany delikatnie natrzyj oliwą, a następnie oprósz harissą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 10 minutach dodaj połówki pomidorków koktajlowych. Całość piecz kolejne 10 minut.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i grzyby, dodaj kaszę, a następnie zalej ją 400 ml wody. Całość gotuj pod przykryciem około 20 minut, mieszając co jakiś czas.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj Fix Knorr połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Kaszotto powinno mieć płynną strukturę - jeśli jest za suche, dodaj kilka łyżek wody, jeśli zbyt rozwodnione, pogotuj kilka minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kaszotto wyłóż na talerz. Na wierzchu umieść upieczone bakłażany z pomidorami, całość posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kaszotta można dodać garść orzeszków ziemnych, które wzbogacą smak i teksturę dania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto bulgur z bakłażanem i fetąKaszotto bulgur z bakłażanem i fetą

Kuchnia wegetariańska od lat zyskuje na popularności. Przepisy bez wykorzystania mięsa wcale nie muszą być monotonne, a wręcz przeciwnie – smaczne i różnorodne! Liczba dostępnych produktów pozwala stworzyć pełnowartościowy i sycący posiłek bez użycia mięsa. Obalamy mity! Dania wegetariańskie również mogą być treściwe. Nie wierzysz? Przygotuj w zaciszu swojego domu kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą i najedz się do syta!

Dla kogo?

Dla miłośników kuchni wegetariańskiej, a także dla wszystkich tych, którzy chcą urozmaicić swoją dotychczasową dietę. W końcu nie samym mięsem człowiek żyje. Postaw na różnorodność – oto przepis na kaszotto bulgur!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Samo przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut, reszta to kwestia upieczenia. Przepis na kaszotto bulgur z bakłażanem i fetą to propozycja nawet dla tych najbardziej zabieganych.

Czy wiesz, że?

Bakłażan nazywany jest również: psianką podłużną, oberżyną czy gruszką miłości.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowanego kaszotto możesz dodać garść orzeszków ziemnych – wzbogacą smak i teksturę dania.