Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

4 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę poszatkuj, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę octu, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w 3 cm medaliony, pieczarki i cebulę przekrój na cztery. Wszystko oprósz przyprawą do mięs z każdej strony.Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony wraz z pieczarkami i cebulą na złoty kolor.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 2

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło, szklankę wody i piecz pod przykryciem 20 min. w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą i modrą kapustą.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustąMedaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

Polędwiczki wieprzowe to delikatny rodzaj mięsa, który po odpowiednim przyrządzeniu zachwyca soczystością. Nie wiecie jak się za to zabrać? Bez obaw, w przepisie na medaliony z polędwiczki wieprzowej z dodatkami wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Wbrew pozorom na przygotowanie polędwiczek wieprzowych mogą zdecydować się nawet mniej doświadczeni szefowie kuchni.

Dla kogo? Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, modrą kapustą i kaszą gryczaną to danie dla każdego! Wymaga jedynie odrobiny uwagi i czujności. W efekcie otrzymacie rozpływający się w ustach rarytas, który zadowoli najbardziej wybrednych krytyków.

Na jaką okazję? Tak wybornym obiadem podejmiecie gości podczas hucznego przyjęcia. Święta, urodziny, imieniny… Uroczysta kolacja z okazji zaręczyn albo awansu w pracy? Pomysł na danie główne już macie, teraz podwińcie rękawy i zabierzcie się do pracy!

Czy wiesz, że? W trakcie zakupów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd polędwiczek. Świeże porcje mięsa powinny mieć ciemnoróżowy kolor.

Dla urozmaicenia: Potrawę można serwować z pieczonymi ziemniakami. Zamiast pieczarek użyjcie kurek – w jadalni zrobi się jeszcze bardziej elegancko.