Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą
NOWY PRZEPIS
łatwe
489 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
4 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę poszatkuj, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę octu, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Krok 2
Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w 3 cm medaliony, pieczarki i cebulę przekrój na cztery. Wszystko oprósz przyprawą do mięs z każdej strony.Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony wraz z pieczarkami i cebulą na złoty kolor.

Krok 3
Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło, szklankę wody i piecz pod przykryciem 20 min. w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą i modrą kapustą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą
Polędwiczki wieprzowe to delikatny rodzaj mięsa, który po odpowiednim przyrządzeniu zachwyca soczystością. Nie wiecie jak się za to zabrać? Bez obaw, w przepisie na medaliony z polędwiczki wieprzowej z dodatkami wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Wbrew pozorom na przygotowanie polędwiczek wieprzowych mogą zdecydować się nawet mniej doświadczeni szefowie kuchni.
Dla kogo? Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, modrą kapustą i kaszą gryczaną to danie dla każdego! Wymaga jedynie odrobiny uwagi i czujności. W efekcie otrzymacie rozpływający się w ustach rarytas, który zadowoli najbardziej wybrednych krytyków.
Na jaką okazję? Tak wybornym obiadem podejmiecie gości podczas hucznego przyjęcia. Święta, urodziny, imieniny… Uroczysta kolacja z okazji zaręczyn albo awansu w pracy? Pomysł na danie główne już macie, teraz podwińcie rękawy i zabierzcie się do pracy!
Czy wiesz, że? W trakcie zakupów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd polędwiczek. Świeże porcje mięsa powinny mieć ciemnoróżowy kolor.
Dla urozmaicenia: Potrawę można serwować z pieczonymi ziemniakami. Zamiast pieczarek użyjcie kurek – w jadalni zrobi się jeszcze bardziej elegancko.


































