Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

66 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

362 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

4 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę poszatkuj, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę octu, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w 3 cm medaliony, pieczarki i cebulę przekrój na cztery. Wszystko oprósz przyprawą do mięs z każdej strony.Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony wraz z pieczarkami i cebulą na złoty kolor.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 2

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło, szklankę wody i piecz pod przykryciem 20 min. w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą i modrą kapustą.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustąMedaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

Polędwiczki wieprzowe to delikatny rodzaj mięsa, który po odpowiednim przyrządzeniu zachwyca soczystością. Nie wiecie jak się za to zabrać? Bez obaw, w przepisie na medaliony z polędwiczki wieprzowej z dodatkami wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Wbrew pozorom na przygotowanie polędwiczek wieprzowych mogą zdecydować się nawet mniej doświadczeni szefowie kuchni.

Dla kogo? Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, modrą kapustą i kaszą gryczaną to danie dla każdego! Wymaga jedynie odrobiny uwagi i czujności. W efekcie otrzymacie rozpływający się w ustach rarytas, który zadowoli najbardziej wybrednych krytyków.

Na jaką okazję? Tak wybornym obiadem podejmiecie gości podczas hucznego przyjęcia. Święta, urodziny, imieniny… Uroczysta kolacja z okazji zaręczyn albo awansu w pracy? Pomysł na danie główne już macie, teraz podwińcie rękawy i zabierzcie się do pracy!

Czy wiesz, że? W trakcie zakupów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd polędwiczek. Świeże porcje mięsa powinny mieć ciemnoróżowy kolor.

Dla urozmaicenia: Potrawę można serwować z pieczonymi ziemniakami. Zamiast pieczarek użyjcie kurek – w jadalni zrobi się jeszcze bardziej elegancko.